Potpuno neodoljive da kao slatki doručak zamirišu jutra vikendom ili ulepšaju popodnevnu kafu. Čokoladne krofnice sa puterom od badema su meke, sočne i najvažnije, predivno bogate čokoladom koja se rastapa na nepcima.
Prednost ovih krofnica definitivno je pečenje u rerni i mogućnost da ih napravite sasvim bez ulja kao u receptu koji vam danas donosimo. Priprema u rerni dozvoljava da testo napravimo od visoko hranljivih sastojaka stoga je ovaj zalogaj mnogo više od obične poslastice.
Još kada im dodamo toping od liofilizovanih malina, sirovog kakaa i pečenog badema, čokoladne krofnice su desert koji se obožava.
Naše čokoladne krofnice su posne, bez jaja i mlečnih proizvoda, a uz male izmene mogu biti pogodne i za bezglutensku ishranu.
U receptu smo koristili brašno od spelte koje po želji možete zameniti drugim ili bezglutenskim brašnom. Odlično se ponašaju brašna od pirinča, heljde, prosa, ovsa, čak i usitnjene ovsene pahuljice.
Dobar sirovi kakao daće testu bogat ukus čokolade, a puter od badema učiniće krofnice mekim i neodoljivo sočnim.
Biljnim jogurtom umesto jaja povezujemo sve sastojke, te ga slobodno zamenite nekom od biljnih zamena za jaja: mleveni lan razmućen u vodi, pire od jabuke ili izgnječene zrele banane.
Ostatak pripreme je veoma jednostavan. Spojimo suve i mokre sastojke u žitku smesu koja se gusto sliva sa kašike, spakujemo je u modlu i pečemo u zagrejanoj rerni. Pre nego krofnice prelijemo čokoladom, potrebno je da ih sasvim ohladimo najbolje na rešetki kako bi testo ostalo meko i prozračno.
O radu sa čokoladom čitajte u našem blogu na linku ovde a pre nego krenemo na pravljenje krofnica, pozivamo vas da dođete kod nas u Mercator centar po sve što vam je potrebno za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Deserti za doručak
Napravljeni od hranljivih kvalitetnih namirnica deserti poput naših krofnica mogu biti odličan doručak ili užina u kojima se posebno uživa. Stoga uz čokoladne krofnice donosimo naših top 5 predloga za slatki desert doručak.
Savršeno vazdušaste i sočne, idealne su da ih prelijemo slatkim kremom i ukrasimo svežim sezonskim voćem.
Rustična i aromatična, vekna od bundeve odlično ide uz čaj toplu čokoladu i zimska ušuškavanja.
Sjajna topla ili hladna kao puding, amarant kaša puna je dobrih ukusa za vedar početak dana.
Topla zapečena ovsena kaša u formi kolača je predivan recept kojem će se obradovati cela porodica.
Upravo nam stiže sezona mlade šargarepe za ovaj fantastični posni i bezglutenski kolač koji bez problema može da zameni doručak.
Recept čokoladne krofnice sa puterom od badema
količina: 12 krofnica
vreme pripreme: 30 min
Sastojci
- 150g brašna od spelte
- 30g kakao praha
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- 130g putera od badema
- 50ml javorovog sirupa
- 30ml biljnog jogurta (ovas, kokos)
- 230ml bademovog mleka
- 7ml jabukovog sirćeta
- 1 kašičica ekstrakta vanile
Za čokoladni preliv
- 100g crne čokolade
- 1 kašičica kokosovog ulja
- 1 kašika seckanih pečenih badema
- 1 kašika sirovog zrna kakaa
- 1 kašika liofilizovane maline
- Rernu zagrejte na 180C i pripremite kalup za krofnice.
- U jednoj posudi pomešajte brašno, kakao, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so.
- U drugoj posudi mućenjem sjedinite puter od badema, javorov sirup, biljni jogurt, bademovo mleko, jabukovo sirće i vanilu.
- U ovu smesu postepeno umutite suve sastojke da dobijete gušću žitku smesu koju ćete sipati u kalup i peći u zagrejanoj rerni 15-20 minuta.
- Za preliv na pari otopite čokoladu sa kokosovim uljem. Ohlađene krofnice prelijte čokoladom i pospite pečenim bademima, zrnima kakaa i mrvljenim liofilizovanim malinama.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.