Amarant kaša od jagoda sa karamelizovanom bananom

 

Doručak ili desert pitanje je sad, a mi kažemo da i da, jer ova kaša je fenomenalna kad je fino topla baš kao i dobro rashlađena. Da bude potpuno neodoljiva pravili smo je sa svežim jagodama, kokosovim mlekom, začinima. Tu su i karamelizovane banane i još ponešto da od jutra napravimo pravi mali praznik za nepca, oči i dušu.

Amarant je divna žitarica za lagani letnji doručak, užinu ili poslasticu, te ako ste se zasitili vašeg uobičajenog izbora, probajte da već sledeću kašu napravite sa amarantom.

Amarant je nutritivno bogata pseudo žitarica slična kinoi. Orašastog, blago slatkog ukusa i primesom gorkog, amarant se lako priprema i dobro kombinuje sa slatkim i slanim ukusima.

Pre kuvanja, amarant je potrebno dobro isprati pod mlazom vode i poželjno, potopiti u vodi preko noći. Dobro ispran i oceđen amarant prvo istostirajte u blago zagrejanoj posudi kako bi zrna dobila svoj karakterističan orašasti ukus, zatim prelijete tečnošću i ostavite da se skuva na umerenoj vatri oko 30 minuta.

Mi smo amarant kuvali sa pireom od svežih jagoda i kokosovim mlekom uz karamelizovane banane za super ukusan i lagani doručak koji možete po želji da obogatite različitim prilozima, voćem, orašastim puterima, džemovima, prelivima, kako god vam se sviđa.

Ovu kašu možete da čuvate i u frižideru, odlična je i hladna i uz pomoć par dodataka po želji napravite potpuno novi desert ili slatku užinu.

Sve što vam je potrebno za naš današnji recept pronaći ćete u Mercator Centar gde vas čekamo svakoga dana od 08 – 22h sa velikim izborom svežeg voća, orašastih plodova, žitarica, biljnih i namirnica organske i bio proizvodnje.

Osim sa dobro poznatim ovsenim pahuljicama ili amarantom ukusne i hranljive kaše možemo da pravimo od mnogih žitarica, a danas pričamo o tome kako da ih pripremimo i koliko dugo da ih kuvamo:

Proso 15-20min 3.5 šolje vode na 1 šolju prosa

Kao amarant i kinoa, proso tostiranjem razvija orašast ukus. Pre pripreme, proso isperite pod mlazom vode i dobro ocedite a poželjno ga je potopiti u vodi preko noći što će skratiti vreme kuvanja. Skuvani ohlađeni proso izblendajte za ukusan puding uz dodatak orašastih putera i topljene čokolade.

Ječam 25min 3 šolje vode na 1 šolju ječma

Dobro ispran i oceđen ječam ubacite u vodu koja je počela da vri i skuvajte dok ne omekšaju. Ječam ima fin blag ukus koji predlažemo da spojite sa kokosovim puterom, prelivom od višanja i koricom narandže.

Kinoa 15-20min 3 šolje vode na 1 šolju kinoe

Osim na vodi, kinou možete skuvati i u biljnom mleku, bademovom ili od lešnika, da istaknete njen orašasti ukus. Umešajte i par kašika bademovog brašna, malo džema od malina i par kolutova banane.

 

 

Palenta integralna 30min 4 šolje vode na 1 šolju palente

Kremasta integralna palenta je jedan od dobrih načina da počnemo dan. Zahteva nešto više kuvanja I mešanja ali vredi svaki minut proveden uz šporet.

U vodu koja počinje da vri postepeno ulijte palentu uz stalno mešanje i na tihoj vatri kuvajte narednih 25-30 minuta uz često mešanje. Kada je gotova ostavite je poklopljenu još par minuta i poslužite prelivenu biljnim mlekom uz orašaste putere, sveže voće i zasladite medom.

Recept Amarant kaša od jagoda sa karamelizovanom bananom

Količina: 2 – 3 služenja

Vreme pripreme: 10 min       Vreme kuvanja: 30 min

Sastojci

  • 100g amaranta
  • 300g svežih jagoda
  • 1 banana
  • 250ml punomasnog kokosovog mleka
  • 1/2 kašičice ekstrakta vanile
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 1 kašičica kokosovog ulja
  • rendana korica jednog limuna

Po tanjiru

  • 1 kašika ovsenog jogurta
  • 1 kašičica kikiriki putera
  • 1 kašika oraha
  • 1 kašičica džema od šipka bez šećera
  • 1 kašičica sirovog kakao zrna
  • Po želji još par svežih jagoda, prstohvat granole i javorovog sirupa

 

  1. Sveže jagode i kokosovo mleko sameljite u blenderu u gustu smesu.
  2. Zrna amaranta prvo blago istostirajte na umerenoj vatri a zatim prelijte smesom jagoda i kokosovog mleka, dodajte 1 kašiku javorovog sirupa, ekstrakt vanile i ostavite da se sve na tiho ukrčka 30 min.
  3. Za to vreme bananu isecite na kolutove oko 3cm debljine i zagrejte tiganj na umerenoj temperaturi. Sipajte kokosovo ulje, stavite kolutove banane i poprskajte sa pola kašike javorovog sirupa. Pecite par minuta pa okrenite i poprskajte ostatkom sirupa. Ostavite da se kolutovi polako karamelizuju i porumene, pa sklonite s vatre.
  4. U gotovu kašu umešajte još i koricu limuna i razlijte u tanjire ili činije. Kaša će se stegnuti do teksture pudinga kako se bude hladila.
  5. U svaki tanjir ili činiju sa kašom sipajte jogurt, dodajte kikiriki puter, banane, džem, orahe, kakao zrno i sveže jagode po želji.
  6. Kašu poslužite toplu ili dobro rashlađenu.

 

Prijatno i uživajte!