Šta je sve ljubav?

Neobjašnjiva.

Magična.

Komplikovana.

Mada, da li je zaista toliko komplikovana kako nekad deluje?

Ljubav ima različite forme i pojavne oblike, a u zavisnosti od nas samih i našeg načina odrastanja, može nam biti manje ili više (ne)razumljiva. Koliko puta ste samo čuli ili rekli da neko ne ume da pokaže ljubav? Autor knjige Pet jezika ljubavi, Geri Čepmen, tvrdi da svako od nas ima specifičan način na koji iskazuje ljubav, a ti načini nazivaju se jezicima ljubavi.

Geri Čepmen bavio se bračnim savetovanjem, antropologijom i filozofijom i kroz svoju knjigu on nastoji da pomogne ljudima da svojim partnerima pruže ljubav na način na koji će oni biti u stanju da je prime i razumeju. Nemojte misliti da vas partner ne voli, samo zato što ne govori istim jezikom.

Na koji to način mi u ljubavi komuniciramo i koji su to jezici?

  1. Kvalitetno vreme

Ljubav je i kad ste lenji, ali zajedno

Bilo da uživate u ušuškanosti svog doma, zajedničkim aktivnostima ili putovanjima – kvalitetno vreme je ono vreme u kom ste posvećeni jedno drugom. Značajna je stavka u svakom odnosu i možda je baš to vaš način da pokažete partneru da vam je do njega stalo. Ako ste spremni da ostavite sve po strani, odložite telefon i sve druge distrakcije stavite na stand by kako biste se posvetili partneru, onda je ovo vaš osnovni jezik ljubavi. A ako kod partnera primećujete jasnu želju da samo sa vama provodi vreme, pa makar to značilo da samo ležite na krevetu, gledate u plafon i ćutite – ovo je njegov/njen način da vam iskaže ljubavi i pokaže koliko vrednuje vreme s vama.

  1. Reči afirmacije

Ljubav je i kada (o tome) ćuti

Ako ste vi osoba koja ljubav iskazuje komplimentima, pohvalama i raskošnim izjavama ljubavi gde verbalno nastojite da partneru dočarate koliko vam znači – ovo je vaš jezik ljubavi. Ipak, ovde postoji jedna caka. Ukoliko ne naiđete na isto kod partnera, možete pomisliti da vam ne iskazuje ljubav ili ćete se osetiti nedovoljno cenjeno. Ne treba zaboraviti da nismo svi podjednako rečiti i da nije svakom retorika jača strana, te je upravo zato važno poznavati svih pet jezika kako se ne biste osetili kao da samo vi pružate, a druga strana ne. Važno je znati I to da vas potreba da dajete ili primite verbalnu afirmaciju i potvrdu ljubavi, ne čini needy osobom, željnom pažnje. Geri Čepmen u svojoj knjizi piše da je ovaj vid validacije veoma važan kako bismo imali osećaj da smo u životu na dobrom pravcu i da je partner na tom putu uz nas.

  1. Pokloni

Ljubav može da opstane i bez buketa i poklona

Da li više uživate u poklanjanju nego u primanju poklona? Ako je odgovor da, vrlo je moguće da je poklanjanje vaš jezik ljubavi. Neki ljudi zaista uživaju u osmišljavanju kreativnih poklona od srca i za njih poklanjanje predstavlja primarni način iskazivanja ljubavi i privrženosti. Ipak, Geri Čepmen nas u svojoj knjizi upozorava i na to da nisu svi takvi i da ovo zaista nije svima podjednako važan aspekt veze. Upravo zato je njegova knjiga i važna. Nekad se možemo osetiti kao da nam nije uzvraćeno, naročito kad je ovaj jezik ljubavi u pitanju. Ako vaš partner nije odrastao u porodici gde su se pokloni davali i primali i ako nije imao tu tradiciju u svojoj kući – moguće je da odraste u osobu kojoj poklanjanje zaista nije toliko važno. Zato, uvek obratite pažnju i shvatićete da i on/ona ima svoj jezik ljubavi i da vas na svoj način obasipa pažnjom.

  1. Dela i činjenje usluga

Ljubav je kad je prosto tu

Da li ste nekad izgovorili da se ljubav poznaje po delima? Da same reči ne znače ništa? Geri Čapman vam poručuje da su dela vaš jezik ljubavi i da ste vi osoba koja voli da učini nešto za voljenu osobu, kao i da isto to očekuje zauzvrat. Vi volite da odmenite partnera u kućnim poslovima, da mu spremite ručak, da mu pripremite sitna iznenađenja. I ovo ne treba mešati sa služenjem, jer to činimo iz čiste ljubavi. Takođe, ako od svog partnera niste dobili najzabavnije poklone na svetu ili ako niste čuli odjeke pohvala koje vam upućuje na dnevnom nivou i malo se ljutite zbog toga – obratite pažnju na to da li je partner uz vas onda kad vam je najpotrebnije i da li je možda upravo ovo njegov jezik da vam iskomunicira koliko vas voli.

  1. Fizički dodir

Ljubav je kada vas dodirne i zagrli, iako ne kaže ništa

 Geri Čepmen izdvaja još jedan jezik ljubavi, a to je dodir. Možda vam je fizičko iskazivanje ljubavi asocijacija na seks, ali to zaista nije tako. Ovo je samo znak da svoju privrženost i intimnost izražavamo fizički, što jeste važan aspekt svakog odnosa. Svako uživa u zagrljaju, zar ne? Ako je ovo vaš jezik ljubavi, to nije rezervisano samo za partnera. Vi volite da zagrlite svoje prijatelje, da pomilujete nekoga ili ga uhvatite za ruku kad mu je teško. Fizička bliskost stvara i pospešuje emotivnu bliskost, a to je nešto što je cilj svakog jezika ljubavi.

Čemu će vas poznavanje jezika ljubavi naučiti? Najvažnija lekcija je upravo to da nismo svi isti i da je osluškivanje partnera najvažnija stvar koju bi trebalo da činimo. Kroz ovu knjigu naučićete da idealan scenario jeste onaj koji sami krojimo i da je komunikacija najvažnija stvar u svakom odnosu. Geri Čepmen piše da nijedan jezik ljubavi nije bolji ili gori od drugog. Svako iskazivanje ljubavi, bilo da je to rečima, delima, kroz dodir ili poklone, jeste dokaz ljubavi i toga da je nekome stalo do vas. Dovoljno je da to prepoznate i više nikada nećete reći ni pomisliti da je ljubav komplikovana. Tada ona postaje veoma jednostavna, kakva bi i trebalo da bude, u svojoj suštini.