Sezonsko povrće u svim bojama i dve vrste sira je dobitna kombinacija ovog sjajnog recepta za čorbu koja neguje i greje kao hiljadu zagrljaja.
Pravi izdanak mamine kuhinje, okrepljujuća povrtna čorba je jedno od onih jela kojem volimo da se vratimo na kraju dugog dana, u pauzi za ručak, vikendom kada smo svi za stolom, ili u svakoj situaciji kada nam je potreban topao, ukusan i hranljiv zalogaj na kašiku.

Za našu čorbu odabrali smo pravu zimsko prolećnu kombinaciju povrća: kremasti praziluk, slatku mladu šargarepu, aromatični beli luk, žuti krompir i brokoli. Tek kao inspiraciju za sezonsko povrće koje bi se dobro uklopilo u ovaj recept tu su i paškanat, koren celera, čičoka, bundeva, slatki krompir, komorač, spanać, kelj, blitva, spanać.
Sama priprema je veoma jednostavna, a jedna od tajni ukusa ove čorbe krije se u dobrom dinstanju praziluka i belog luka uz par kašika brašna dok sve ne postane mirisno i zlatnožuto.

Ostatak povrća se jednostavno skuva tek koliko da povrće omekša i ostane fino hrskavo. Sa istim ciljem i brokoli, ili drugo nežno povrće za koje se odlučite, dodajemo tek pet minuta pred kraj kuvanja kako bi zadržao teksturu i lepu zelenu boju.
U vrućoj gotovoj čorbi otopimo čedar, začinimo i poslužimo uz tostiran hleb i hrskavu koricu od parmezana za koju ćete lako i brzo napraviti. Potrebno vam je samo malo rendanog parmezana i dobar non stick tiganj.

U receptu donosimo sve korake za koricu od parmezana, pre toga pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar gde vas čekamo sa velikim izborom sezonskog svežeg, organskog ili smrznutog povrća, kao i svime što vam je potrebno za našu povrtnu čorbu sa sirom.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Tajne najboljih čorbi

Čorbe su verovatno najsvestranije jelo koje se pravi u svakoj kuhinji. Utešne, tople i ukusne, čorbe su jela puna dobro poznatih ukusa koje su naše mame i bake znale da izvuku iz jednostavnih sastojaka.

  1. Gradite ukuse postepeno

Oduprite se iskušenju da svo povrće odjednom stavite da se kuva i krenite sa korenastim povrćem pre nego spustite lisnato nežnije u lonac. Kako bi razvili dubinu ukusa potrebno je da damo vremena i uslove namirnicama da puste svoje najukusnije sokove i zadržimo teksture, boje i svežinu onih nežnijih.

  1. Ukusi leže na dnu šerpe

Sam početak kuvanja je presudan za razvoj ukusa ovakvih jela. Dobro prodinstajte luk do zlatnog za čorbe ili polovine luka zapecite na suvom dnu šerpe da se karamelizuju pre nego sipate vodu za bujon ili bistru supu.

  1. Lagano krčkanje pod poklopcem

Izbegnite jako ključanje i krčkajte čorbe na umerenoj do tihoj vatri. Čorbe obavezno poklopite tako da ostavite mali prolaz vazduha. Sve su ovo tehnike koje će značajno uticati na puniji ukus jela.

Recept povrtna čorba sa sirom i koricom od parmezana

količina: 6-8 služenja

vreme pripreme: 45 min

Sastojci

  • 250g rendanog čedar sira
  • 1 praziluk iseckan na sitnije kockice
  • 400g sitnih cvetova brokolija
  • 3 rendane šargarepe
  • 1 krompir isečen na kockice
  • 3-4 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašičica kima
  • 1 kašičica suve čili paprike (opciono)
  • 1 kašičica jabukovog sirćeta
  • so i biber po ukusu

i još

  • 100g sitno rendanog parmezana
  1. U dubljoj šerpi na zagrejanom ulju prodinstajte praziluk par minuta da smekša. Dodajte zgnječene čenove belog luka, kim, brašno, papriku ako koristite, i uz mešanje nastavite da dinstate još par minuta dok brašno i luk ne poprime zlatnu boju.
  2. Dodajte šargarepu i krompir nalijte sa oko 1L tople vode, poklopite i ostavite da kuva na srednjoj vatri 15 minuta ili dok povrće ne omekša. 5 minuta pre nego je gotovo dodajte so, cvetove brokolija i po potrebi još 250ml vode.
  3. U još vruću čorbu umešajte jabukovo sirće i čedar sir da se rastopi u potpunosti pre služenja.
  4. Za koricu od parmezana zagrejte nelepljivi tiganj na umerenoj vatri i kašikom spuštajte gomilice parmezana i po želji ih oblikujte dok se još peku u tiganju. Sačekajte da se parmezan potpuno rastopi i uhvati zlatnožutu koricu pre nego ga odlepite i okrenete na drugu stranu na kojoj će mu trebati tek par sekundi da bude gotov.
  5. Čorbu poslužite uz svež biber, tostiran hleb i korice od parmezana.

Prijatno i uživajte!