ČOKOLADNA ESPRESO TORTA SA KRUŠKAMA (BEZ GLUTENA)
Čokoladna torta u kojoj uživamo ove jeseni je upravo ova. Bogata čokoladom i zrelim krušama uz dašak dobrog espresa, ova čokoladna torta je dobar razlog da napravimo pauzu. I samo uživamo u svilenoj teksturi i sočnim zalogajima koji se tope u ustima.
Recept za tortu ima samo osam sastojaka, veoma je jednostavan i brzo gotov. Verovatno je najteže sačekati da se ohladi kako biste je isekli. Kako sadrži samo pirinčano brašno, ova torta se i ne peče dugo – potrebno je tek nekih 20tak minuta da ovaj pun, divan zalogaj bude gotov.
Naša čokoladna torta sadrži tek osam sastojaka, stoga preporučujemo da sastojci koje koristite budu što kvalitetniji.
Pirinčano brašno u ovom receptu možete da zamenite i mlevenim bademom, lešnicima ili kokosovim proteinom.
Izaberite kvalitetnu crnu čokoladu sa što većim udelom kakaa i i espreso kafu u prahu koju volite. Za ovaj recept nismo kuvali kafu već koristili kašičicu fino samlevene kafe za espreso.
Kada birate kruške, izaberite one nešto čvršće kako se ne bi raspale pri pečenju. Nije neophodno no toplo preporučujemo da kruške poširate kako pišemo u receptu, jer tako već sočne i slatke čine razliku i u teksturi i ukusu ove poslastice.
Po sve sastojke, uvek sveže, kvalitetne uz veliki izbor organskih namirnica svratite do Mercator centra – čekamo vas svakog dana od 08.00 – 22.00h.
Pre nego pređemo na recept za tortu, par praktičnih reči o kuvanju sa čokoladom koje treba da znate:
- Čokoladu otapajte postepeno. Čokolada što je kvalitetnija to je delikatnija i traži postepeno otapanje. Čokoladu otapajte uvek na umerenoj do niskoj temperaturi i što dalje od direktnog izvora toplote. Čokoladu najsigurnije možete da rastopite u mikrotalasnoj ili na pari. Ako je otapate na pari, pazite da sud u kome je čokolada nije u dodiru sa vodom.
- Rastopljenu čokoladu postepeno hladite. Čokoladu jednako postepeno i hladite. Najbolje kombinacijom mešanja i odmaranja. Koristite silikonsku ili drvenu spatulu, jer metalna naglom hladnoćom može da poremeti teksturu čokolade.
- Čokolada i voda se ne vole. Ako vam se ikada desilo da se čokolada zgrudvala ili razdvojila prilikom otapanja, poznatom vam je na šta mislimo. Pre nego krenete da radite, proverite da su sve površine i sudovi sa kojima ćete raditi suvi kako bi se čokolada postojano otapala.
Recept čokoladna espreso torta sa kruškama
količina: 8 služenja / manji kalup 22-24cm
vreme pripreme: 60 min
Sastojci
- 100g crne čokolade
- 100g putera
- 80g krupnog demerara šećera + 2 kašike za poširanje krušaka
- 2 kesice vanilin šećera
- 3 jaja
- 80g pirinčanog brašna
- 1 kašika espreso kafe samlevene
- 2 kruške
i još za posipanje torte
- 1 kašičica demerara krupnog šećera
- 1 kašičica zrna sirovog kakaa
- Šećer u prahu
- Očišćene polovine krušaka kuvajte u 400ml vode kojoj ste dodali 2 kašike šećera sve dok kruške ne postanu dovoljno meke da kroz njih prođe viljuška. Ocedite i ostavite sa strane da se kruške potpuno ohlade.
- Na pari otopite čokoladu i puter i sve dobro sjedinite mešanjem. Ostavite da se ohladi potpuno.
- Razdvojte žumanca i belanca. Žumanca umutite sa šećerom, penasto dok ne posvetle. Belanca umutite sa vanil šećerom u čvrst sneg.
- Žumanca umešajte u ohlađenu čokoladu sa puterom. Dodajte pirinčano brašno, mlevenu kafu i dobro promešajte. U ovu smesu umešajte i dve kašike snega od belanaca.
- Na kraju, smesu od čokolade polako dodajte preostalom snegu od belanaca i sjedinite sastojke nežnim mešanjem da zadržite što vazdušastiju teksturu. Treba da dobijete smesu koja se tečno sliva sa kašike.
- Smesu za tortu sipajte i poravnajte u kalupu koji ste prethodno podmazali sa malo putera i posuli pirinčanim brašnom. Utisnite kruške koje ste isekli na kriške, pospite šećerom i sirovim kakaom i pecite u rerni na donjoj rešetki na 170-180C oko 20 minuta, ili dok ne izvučete čistu čačkalicu iz sredine torte.
- Tortu pospite šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.