Pravo je vreme da bundevom cimetom i đumbirom zamirišemo kuhinju i toplo se ugrejemo. Bez obzira na temperaturu napolju, s jeseni volimo baš ovako rustične i aromatične zalogaje koji savršeno idu uz čaj, dobru knjigu i ušuškavanje.

Vekna od bundeve ima dakle sve osobine idealnog jesenjeg kolača: veoma je sočna i puna toplih začina, poput velikog zagrljaja. Uz to hranljiva je toliko da lako može da zameni doručak ili manji obrok u toku dana.

Za ovaj kolač pravili smo pire od bundeve koji lako možete da napravite i u nešto većoj količini i čuvate u frižideru. Bundevu po izboru iseckajte na krupnije kocke i omekšajte na pari koliko da kroz nju prođe viljuška. Zatim je ispasirajte i složite u teglu u frižider.

Ovakav način pripreme je preporučljiviji u odnosu na kuvanje bundeve u vodi ili pečenje u rerni. Spremanjem na pari bundeva će ostati suva i zadržati sopstvene sokove što nam je važno kada pravimo pire od bundeve.

Pire od bundeve je divan sastojak koji ima nekoliko važnih gastronomskih uloga kada su slatkiši po sredi. Povezuje ostale sastojke pa može da zameni jaja. Daje izuzetno glatku, meku, vlažnu teksturu pa doprinosti sočnosti. Slatkiše boji u lepu toplu narandžastu nijansu, i naravno, daje divno sladak ukus bundeve.

Nadamo se da vas je sve ovo uverilo da probate i napravite naš današnji recept koji se divno slaže uz jesen i knjigu. Zato kada ste u Mercator centru, osim po sastojke za kolač, svratite i do Vulkan knjižare  i izaberite svoju novu omiljenu priču. Za kolač smo sigurni da će vam biti omiljen ove jeseni.  Čekamo vas svakog dana od 08.00 – 22.00h.

A kad ste već napravili pire od bundeve, evo i predloga šta još možete sa njim u slatkoj verziji:

  1. Palačinke

Sigurni smo da znate za palačinke sa bananom, ovsenim pahuljicama i pirinčanim mlekom. Bananu zamenite pireom od bundeve, dodajte možda i malo cimeta u testo, i dobili ste fenomenalne jesenje palačinke.

  1. Pumpkin late u kućnoj verziji

Spremite svoj omiljeni napitak – u zagrejano biljno mleko umešajte kašičicu pirea od bundeve, med i začine i uživajte. Za dodatno uživanje sve pospite sa malo kakao praha.

  1. Mafini

Zamenite jaja pireom od bundeve u svom omiljenom receptu za mafine. Dve kašike pirea dovoljno je da zameni jedno jaje, a ako vam se sviđa ukus bundeve, dodajte i nešto više.

  1. Vafli

Testo za mafine i vafle može biti isto, ali ovom prilikom vam preporučujemo da probate naš recept za vafle. Zamenite slatki krompir pireom od bundeve u ovom receptu i uživajte u dobrom ukusu. Do recepta za vafle stižete ovde.

  1. Slatki namaz

Ako spojite ispasirane urme puter od badema i pire od bundeve, dobićete divan slatki namaz u kojem ćete uživati tokom jeseni i zime. Koristite ga za palačinke, pecivo ili vruć tost, i ne zaboravite na čaj, ćebence i dobru knjigu.

VEKNA OD BUNDEVE SA ORASIMA I ĐUMBIR CIMET KREMOM

Recept Vekna od bundeve sa orasima i djumbir cimet kremom

količina: 10-12 kom / pleh standardne veličine

vreme pripreme: 60 min

Sastojci

za biskvit

  • 200g pirea od bundeve
  • 4 kašike kokosovog ulja istopljenog
  • 2 kašike kokosovog šećera
  • Sveže ceđen sok od 1 pomorandže
  • 125ml pirinčanog mleka
  • 2-3 kašičice cimeta
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 250g ovsenih pahuljica samlevenih u brašno
  • 120g oraha seckanih krupnije

 

Sastojci za krem

  • 100g sirovog indijskog oraha poparenog u vodi
  • 120g čvrstog kokosovog mleka
  • 1 kašičica đumbira
  • 1 kašičica cimeta
  • 1 kašika soka od limuna
  • 1 kašika meda

 

  1. U većoj posudi pomešajte bundevu, ulje, šećer, sok od pomorandže i pirinčano mleko.
  2. Postepeno umešajte cimet, ovsene pahuljice i sodu bikarbonu.
  3. Na kraju umešajte i orahe, sipajte smesu u pleh obložen papirom i ispecite u rerni na 180C oko 25 minuta. Potpuno ohladite pre nego veknu izvadite iz pleha.
  4. Za krem umutite omekšali indijski orah u jačem blenderu do kremaste teksture. Postepeno umutite i ostale sastojke dok ne dobijete gusti krem. Ako je krem mnogo redak, ostavite ga da se prvo dobro ohladi i stegne.
  5. Nanesite deblji sloj krema na veknu i ukrasite semenkama nara ili po izboru.

 

Prijatno i uživajte!