SLANI PRHKI KOLAČIĆI SA SIROM JABUKAMA I RUZMARINOM

Zovu ih skonsi, pogačice, slane vanilice, slani kolačići. Kako god, nas su potpuno osvojili ovi prhki zalogaji koji su nam zamirisali čitavu kuhinju na puterasto toplo i ukusno.

Slane prhke kolačiće pravili smo sa tvrdim kozjim sirom, domaćim jabukama, paradajzom sušenim na suncu, svežim ruzmarinom i majčinom dušicom. Dobili smo zalogaj koji se topi u ustima. Doručak, užina, toplo predjelo, slani prhki kolačići fenomenalno idu uz topao čaj, ajvar, kisele krastavčiće, pršutu ili jednostavno zalogaj za sebe.

Za naše prhke kolačiće koristili smo zreli punomasni kozji sir koji možete da zamenite bilo kojim tvrdim punomasnim sirom po ukusu: čedar, gauda, kačkavalj, edamer, sve su ovo dobri izbori, važno je da sir se sir fino rastapa i da može da se izrenda.

Ostatak prhkog testa obogatili smo sočnom domaćom organskom jabukom, svežim biljem i sušenim paradajzom. Ukusno prhko testo prepoznatljivo je po svom neodoljivom ukusu i gotovo savršenoj hrskavoj teksturi koja se rastapa u ustima. Sve ovo zahvaljujući puteru kojim je ovo testo bogato, što ga ujedno čini i nešto specifičnim za rad.

Stoga pre nego pređemo na recept, stižemo sa osnovnim savetima za rad sa prhkim testom, da ovi i svaki drugi prhki kolačići uvek budu uspešni i super ukusni.

Preostaje samo da još svratite do Mercator centra po sve sastojke, kvalitetne i sveže. Čekamo vas svakog dana od 08.00 – 22.00h.

  1. Dobro rashladite sve sastojke

I to baš baš dobro, od jaja preko sira, čak i brašno može da stigne iz frižidera. Veoma je važno da sastojci ostanu što hladniji tokom celog procesa.

  1. Zaledite puter

I tako zaleđenog ga izrendajte i pomešajte sa hladnim brašnom. Verujte nam, ovo je potpuno novi nivo u radu sa prhkim testom.

  1. Odolite da dodate tečnost

Neki recepti traže malo vode, mleka ili tečne pavlake. Ako je moguće, izbegnite tečnost u prhkom testu. Puter, žumance i meki sir, kao i jabuka u našem receptu sasvim dovoljno hidriraju da zamesite fino meko testo.

  1. Što manje koristite prste i zamesite tek koliko da se sastojci spoje

Ovo je veoma meko testo, stoga radite brzo i što manje ga zagrevajte. To znači da testo mešate spatulom, idealno u metalnoj ili staklenoj posudi i što manje dodirujete rukama. Zamesite testo tek koliko da postane kompaktno – cela priprema bi trebalo da traje tek 10tak minuta.

  1. Testo razvlačite na hladnoj i dobro pobrašnjenoj površini

Prhko testo ne razvlačite pretanko da ne bi pucalo. Ako se ipak desi da se puter rastopi više nego treba tokom rada, testo vratite u frižider da se stegne pa nastavite. Prhko testo možete i da čuvate u frižideru ili zaledite i izvadite neposredno pred pečenje.

Recept slani prhki kolačići sa sirom jabukom i ruzmarinom

količina: 24 kom

vreme pripreme: 50 min

Sastojci

  • 200g mekog belog brašna tip 400
  • 125g putera
  • 1 jaje
  • 70g tvrdog kozjeg sira sitno rendanog
  • 1 kašika urde ili drugog mekog svežeg sira
  • 80g jabuke rendane
  • 50g sušenog paradajza sitno seckanog
  • 2 kašičice svežeg ruzmarina sitno seckanog
  • 1 kašičica sveže majčine dušice
  • 1 ravna kašičica praška za pecivo
  • So po ukusu

 

  1. U većoj posudi pomešajte brašno sa praškom za pecivo i solju.
  2. Dodajte puter i prstima spojite puter i brašno da dobijete sipkavu teksturu nalik na pesak.
  3. Umešajte kozji sir, jabuku, paradajz i začinsko bilje.
  4. Dodajte žumance i urdu i rukom zamesite koliko je potrebno da dobijete kompaktnu kuglu testa.
  5. Na pobrašnjenoj površini razvucite ili rukom poravnajte testo debljine oko 3cm i okruglim sekačem izvadite kolačiće sve dok ne iskoristite svo testo.
  6. Pogačice ređajte na pleh obložen papirom za pečenje. Belance razmutite sa 1 kašikom vode i premažite svaki kolačić i po želji pospite sa malo rendanog tvrdog sira.
  7. Ispecite u rerni zagrejanoj na 180C oko 20 minuta ili dok kolačići ne porumene.

 

Prijatno i uživajte!