Posni kolač od šargarepe i pomorandže

Otvaramo sezonu i stižemo vam sa receptom za sočan i osvežavajući kolač koji hrani sva čula. Ova kombinacija mladih šargarepa i zrelih pomorandži je neodoljivo mirisna, razbuđujuća i slatka, prava prolećna. Osim voća i povrća, naš kolač smo zasladili urmama, napravili uz pomoć kokosovog mleka, oraha, palente, pirinčanog brašna, što ga je sve učinilo posebno ukusnim. Stoga samo još ostaje da pristavimo za kaficu dok čekamo da se kolač malo prohladi da može da se iseče na kocke, a zatim jednostavno samo uživamo u trenutku.

Naš kolač od šargarepe i pomorandže je posan, a za sve kojima je važno, i bezglutenski jer smo ga pravili od mešavine palente i integralnog pirinčanog brašna. Ova brašna možete lako zameniti nekim drugim bezglutenskim brašnom, samlevenim ovsenim pahuljicama ili specijalizovanim mešavinama bez glutena. Takođe, ukoliko želite da smanjite količine ili izbegnete orašaste plodove u biskvitu ih možete zameniti brašnom od kinoe, a za krem samo povećajte količinu punomasnog kokosovog mleka.

Kako god da izaberete, svi ovi sastojci za kolač od šargarepe i pomorandže čekaju vas u Mercator Centru svakoga dana od 08.00 do 22.00h.

Proleće je pravo vreme za kolače od šargarepe i sve one lepe mlade plodove koji pristižu sa smenom godišnjeg doba. Nakon duge zime, posebno nam prijaju sve kombinacije sezonskog voća i povrća.

Povrće kolačima i slatkišima ne dominira svojim ukusom, u mnogim se poslasticama ukus povrća čak i potpuno izgubi. Zato povrće u slatkišima donosi poseban kvalitet. Kolači napravljeni sa povrćem znaju da budu posebno slatki zbog prirodnog šećera koje povrće sadrži, izdašniji i predivno sočni.

Povrće je važan sastojak posebno u posnim poslasticama jer može lepo da poveže ostale sastojke i tako posluži kao zamena za jaja ili čak mlečne proizvode. Svo korenasto povrće poput čičoke, cvekle, paškanata, šargarepe, slatkog krompira možemo unapred da ispečemo, u kori kako bi očuvalo što više sokova, sa ili bez začina, i ispasiranog ga koristimo u kolačima.

Da li da govorimo o svim prelepim bojama kojima povrćem možemo da ulepšamo poslastice?

Zato pre nego pređemo na naš današnji recept, hajde da se podsetimo nekih od omiljenih povrćnih a slatkih kombinacija ukusa, možda vas baš neka od ovih inspiriše na igranje i stvaranje u kuhinji ovog proleća.

  1. Šargarepa + citrusi + orasi + đumbir za kolač koji vam donosimo u našem receptu
  2. Tikvice + kikiriki puter + kakao + seckana čokolada za neodoljivo sočni brauni
  3. Cvekla + kakao + urme za super ukusne zdrave kuglice fantastične boje
  4. Čičoka + kokosovo mleko + karamel + jagode za nežni prolećni voćni kolač
  5. Paškanat + limun + mak + borovnice + vanila za prozračne mafine

Postoji još mnogo povrća od kojeg se mogu napraviti sjajni kolači. Da ne zaboravimo na mladu koprivu, grašak, spanać, razne vrste pasulja, bundeva, tikvi, kao i slatki krompir. Sve je tu za nas da istražujemo i igramo se ukusima, bojama, teksturama i mirisima, i ovog proleća zašarenimo svoje kuhinje sa što više divnog povrća.

Recept posni kolač od šargarepe i pomorandže

Količina: 12 – 15 služenja / pleh standardne veličine

Vreme: 40 min pripreme

Sastojci za biskivit

  • 4 šargarepe srednje veličine sitno izrendane
  • 8-10 velikih Mejool urmi
  • 2 pomorandže
  • 120g punomasnog kokosovog mleka
  • 2 kašike tahinija
  • 150g krupno samlevenih oraha
  • 100g pirinčanog brašna
  • 80g integralne žute palente
  • ½ kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica đumbira u prahu

 

Sastojci za krem

  • 100g sirovog indijskog oraha
  • 120g punomasnog kokosovog mleka
  • 1 pomorandža
  • 4-5 Mejool urmi

 

Sastojci za dekoraciju i preliv

  • seckani orasi
  • 2 pomorandže
  • 2 kašike agave ili javorovog sirupa

 

da pripremite biskvit

  1. Urme prelijte vrelom vodom i nakon par minuta isperite, očistite od koštica i oljuštite.
  2. U procesoru sameljite urme u pastu zajedno sa sokom od jedne pomorandže, tahinijem i kokosovim mlekom. Dodajte i orahe da se sve dobro sjedini.
  3. U posebnoj posudi pomešajte oba brašna, sodu bikarbonu i đumbir u prahu, i zatim umešajte smesu od urmi da sve dobro sjedinite. Ako je potrebno dodajte još soka od narandže ili malo biljnog mleka da dobijete žitku smesu koja u gustom mlazu curi sa kašike.
  4. Na kraju umešajte rendanu šargarepu.
  5. Smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i pecite 15-20 minuta ili do zlatnog u rerni zagrejanoj na 180C.
  6. Gotov biskvit poprskajte svežim sokom preostale pomorandže.

 

da pripremite krem

  1. Indijski orah poparite vrelom vodom i ostavite bar 15 minuta i isperite pod mlazom vode.
  2. Urme poparite vrelom vodom, ostavite par minuta, isperite i očistite.
  3. U procesoru prvo sameljite indijski orah u pastu.
  4. Dodajte urme, kokosovo mleko, sok i rendanu koricu pomorandže.
  5. Krem malo prohladite i nanesite na biskvit.

 

da pripremite preliv za biskvit

  1. Isecite pomorandže na kriške i očistite od svih opni. Kuvajte prelivene agava sirupom na tihoj vatri, oko 15 minuta da pomorandže omekšaju i sve počne da se karamelizuje.
  2. Ovim prelivom uz seckane orahe ukrasite kolač i poslužite.

 

Prijatno i uživajte!