Prolećna obrok salata i brzi losos iz rerne
Prolećna obrok salata od mladog povrća je pravi praznik ukusa, boja, hrskavosti i svežine. Povrće smo spremili uz pomoć začina i začinskog bilja, sveže, blanširano ili brzo pečeno u rerni za neodoljive ukuse. Uz salatu predlažemo da poslužite i nežne filete lososa. Sve gotovo za manje od pola sata i spremno za uživanje. Lagano, ukusno, šareno i hranljivo, da nakon ovakvog ručka možemo pravac napolje, na prolećno sunce.
Prolećnu salatu pravili smo od mladog spanaća, graška, brokolija i radiča. I u ovom receptu sastojke za salatu možete da menjate po svom ukusu i koristite mladu zelenu boraniju, zelje, blitvu, kelj, mladi kupus, kelerabu, tikvice ili možda mikrobilje koje smo mi iskoristili kao dodatak filetima lososa. Prelivi koje vam predlažemo dobro idu uz sve kombinacije povrća, kao i uz druga mesa osim lososa.
U Mercator Centru čeka vas veliki izbor svežeg povrća, ribe, mesa kao i svih namirnica potrebnih za našu prolećnu obrok salatu i brze filete lososa.
Povrće može da bude pravo gurmansko uživanje kada mu umesto sporedne damo glavnu ulogu i kada ga pripremimo tako da iz njega izvučemo maksimalno ukusa. Jer povrće, posebno ono prolećno, mlado i zeleno, može da bude fantastično ukusno. Stoga pre nego pređemo na recept, pričamo o svim načinima na koje možemo da pripremimo mlado zeleno povrće.
Sirovo
Većina zelenog povrća može da se jede u sirovom stanju i ukoliko vam tako prija. Različite salate i kupuse već koristimo sirove, međutim možemo da uživamo i u mladom grašku, brokoliju, tikvicama, blitvi sve dok je povrće mlado, biljka zdrava i sveža, i najvažnije, fino začinjena.
U našoj salati koristili smo svež mladi spanać, a osim ove, preporučujemo da probate i kombinaciju sirovog mladog spanaća, graška i feta sira uz preliv sa salatu iz našeg recepta.
Blanširano ili brzo kuvano na pari
Termički obrađeno povrće može da bude lakše za varenje i da dobije na novom kvalitetu ukusa. Mlado prolećno povrće nije potrebno kuvati, već ga je dovoljno samo blanširati par minuta u vreloj vodi, ili još bolje na pari bez vode kako bi zadržalo sve svoje sokove i ostalo divno hrskavo. Osim toga, ovako pripremljeno povrće poprima lepu intenzivno zelenu boju.
Na ovaj način pripremili smo brokoli, grašak i mikrobilje za našu salatu. Ukoliko lisnato zeleno povrće koristite za čorbe, supe i kuvana jela, ubacite ga kada je jelo već gotovo, poklopite i samo sačekajte par minuta da svene. Promešajte i poslužite.
Pečeno ili grilovano
Svo povrće iz porodice kupusa, ali i razne salate mogu da budu još ukusnije kada se brzo ispeku u rerni ili griluju, samo ih isecite na krupne komade kako bi zadržale što više aroma.
Radič smo za našu salatu ispekli u rerni, a po ovom principu možete da probate da spremite mladi kupus, crveni kupus ili glavicu zelene salate koju ćete samo preseći na pola.
Začini i začinsko bilje
Zeleno začinsko bilje je pravi spoj da naglasi ukuse zelenog povrća. Bosiljak, peršun, korijander, mirođija, origano, majčina dušica, žalfija, slobodno u ovom slučaju koristite zeleno i mlado začinsko bilje sa zelenim povrćem. I slobodno iskoristite sve, i stabljiku i listove začinskog bilja.
Preliv za našu salatu pravili smo sa svežom mirođijom koja osim što je dala posebnu prolećnu svežinu zelenišu, i odlično ide uz filete lososa. Začinsko bilje možete da koristite sitno seckano ili samleveno u pastu i pomešano sa ostalim sastojcima salatnog preliva.
Semenke i orašasti plodovi
Svežu salatu pospite tostiranim semenkama golice, lana, susama, dodajte i po koji badem ili indijski orah, šta god imate od ovih plodova. Tostirajte ih u tiganju bez ulja tek koliko da počnu da puštaju svoja prirodna ulja što ćete osetiti po mirisu. Ovako tople semenke pospite po salati i tek onda je začinite uljem da podstaknete da se svi ukusi spoje a mirisna ulja iz semenki prodru u hrskave listove salate.
Recept prolećna obrok salata i brzi losos iz rerne
Količina: 2-4 služenja
Vreme: 30 min pripreme
Sastojci
- 300g mladog graška, kratko blanširanog
- 300g brokolija, kratko blanširanog
- 300g mladog spanaća, svežeg
- 1 glavica radiča
- 6 polovina sušenog paradajza
- 80g mešanog mikrobilja, kratko blanširanog
- 2 filea lososa
Preliv za salatu
- 2 kašike dižon senfa
- 1 kašika meda
- 2 kašike svežeg soka limuna
- 2 kašike jabukovog sirćeta
- 2-3 kašike maslinovog ulja
- 2 šake seckane mirođije
- So i biber po ukusu
Preliv za ribu i radič
- 2 kašike dižon senfa
- 1 kašika meda
- 1 kašičica paradajz paste
- 1 kašičica čili paste
- 2 kašike soja sosa
- 2 kašike svežeg soka od limuna
- 1 kašika maslinovog ulja
- So i biber po ukusu
da pripremite zeleni deo salate
- U većoj posudi pomešajte spanać, grašak i brokoli.
- Napravite preliv za salatu tako što ćete umešati sve sastojke osim ulja. Ulje dodajte na kraju u tankom mlazu i uz stalno mešanje da se dobro sjedini sa ostatkom preliva i zatim pomešajte sa povrćem.
da pripremite radič
- Glavicu radiča operite i isecite na kriške debele oko 3cm.
- Kriške poređajte u pleh obložen papirom za pečenje.
- Paradajz prelijte vrelom vodom da omekša, ocedite i poprskajte maslinovim uljem.
- U posebnoj posudi pomešajte sastojke za preliv i u tankom sloju premažite kriške radiča.
- Dodajte paradajz u pleh sa radičem i sve zapecite 10tak minuta u rerni na 200C.
da pripremite losos
- Filete lososa premažite u tankom sloju pripremljenim prelivom i zapecite u rerni 10tak minuta na 200C.
- Losos poslužite uz blanširano mikrobilje, salatu i pečeni radič.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.