Čoko banana keks kolač

Brzo lako i ukusno. To je sve što tražimo od kolača za popodnevnu kafu. Onu vrstu slatkiša zgodnog za svaki dan i bez ikakve ambicije da dosegne vrhove poslastičarstva. Samo dobar i dobro poznat ukus.  Ako može još i da je kremast i od čokolade, sve ostalo je čist bonus.

Čoko banana keks kolač je baš takav. Sedam sastojaka, malo mućkanja i mnogo kremastog ukusa. Kombinacija čokolade, banane i keksa koju svi volimo. Pa još kada je spojimo sa kafom, nastane pravo uživanje. Da li smo vam rekli i da je postan?

Koru našeg kolača pravili smo od posnih digestiv keksića od integralnog pšeničnog zrna i biljnog putera za kolače. Naravno sve ovo možete zameniti keksom i puterom po vašem izboru.

Iako smo mi kolač pekli u kalupu za tart, ova vrsta poslastice može da se priprema u različitim vrstama plehova, čak i u keramičkim pekačima odakle ćete kolač direktno i poslužiti.

Pored svih namirnica za naš kolač, u Mercator Centru možete da pronađete i veliki izbor različite kuhinjske opreme i posuđa, a mi danas upravo pričamo o svim neophodnim alatima u kuhinji za što lakše i uspešnije pravljenje torti, kolača i poslastica.

Pravljenje kolača je za nekoga zabava, za nekog opuštanje a svakako za sve nas umetnost za koju je neophodno da imamo pravu opremu kako bi bila uspešna. I što ukusnija! Istraživali smo i napravili listu 5 komada omiljene i možda manje korišćene opreme za pravljenje torti i kolača koja će vam sigurno koristiti, čak i ako ste potpuni početnik.

  1. Okrugli kalup za tortu sa prstenom i dnom koje se odvaja.

Postoji naravno mnogo različitih kalupa, plehova, pekača i modli koje možete da izaberete. Više različitih plehova pruža vam veće mogućnosti za igranje i raznovrsnost kolača i torti. Ipak, ako tek krećete ili birate jedan kalup između mnogo opcija, onda bi naš predlog bio svakako klasični i što kvalitetniji okrugli kalup za tortu sa odvojivim dnom i prstenom. U ovakvom kalupu možete peći ne samo standardne kore za tortu, već on može da posluži i za različite pite, tartove od sipkavog testa, pečeni čizkejk ili čak modla za sirove kolače.

 

  1. Set mezura i merica za suve i tečne sastojke

Tačne količine su veoma važne kada pravimo kolače, a par mezura i komplet kašičica za merenje rešavaju mnoge probleme i dileme oko vaganja, grama, šolja i šoljica.

 

  1. Silikonska spatula za mešanje

Dovoljno čvrsta da umeša krem i dovoljno fleksibilna da pokupi i poslednje ostatke sa zidova posude. Za hladno i toplo, za mešanje, razmazivanje, nanošenje pa čak i mućkanje, silikonska spatula je jedan od univerzalnijih komada koje možete imati u kuhinji.

 

  1. Duguljasta nož spatula za premazivanje

Možda deluje kao super napredni komad za poslastičarske majstorije, duguljasta spatula oštra na ivicama je zapravo multifunkcionalna alatka. Osim što ćete pomoću nje savršeno premazivati kore, izravnati kremove, ova spatula će svojim oštrim delom poslužiti da odvojite kolač od ivice pleha, izvučete na tanjir, pa čak i isečete mekše torte i kolače.

 

  1. Rešetka za hlađenje

Još jedan naizgled suvišan predmet u kuhinji, rešetka je sjajna da brzo ohladi kore, ravnomerno ohladi, spreči kondenzaciju i pomogne da kolači održe svoju teksturu i oblik. Osim za hlađenje ispečenih kora i ispečenih kolača, može da posluži i za različita prelivanja kada želite da kolače što ravnomernije obložite, čokoladom na primer.

Recept Čoko banana keks kolač

Količina: 8-12 služenja, manji kalup ili pleh 22-24 cm

Vreme: 40 min pripreme

Sastojci za koru

  • 250g posnog graham ili digestiv keksa
  • 125g posnog putera za kolače

 

Sastojci za fil

  • 2 banane
  • 1 konzerva punomasnog kokosovog mleka
  • 2 kašike javorovog sirupa
  • 2 kašike skroba od tapioke
  • 80g crne čokolade

 

da pripremite koru

  1. U procesoru sameljite keks i sjedinite sa puterom da dobijete vlažnu sipkavu smesu.
  2. Koru utisnite u kalup, izbockajte viljuškom po dnu i ispecite u rerni zagrejanoj na 170C oko 15 minuta.
  3. Gotovu koru stavite da se dobro ohladi.

 

da pripremite fil

  1. U procesoru ispasirajte banane i sjedinite sa kokosovim mlekom i javorovim sirupom.
  2. Prebacite u šerpicu i zagrevajte uz mešanje na srednjoj vatri.
  3. Kada smesa počne da struji umešajte skrob od tapioke, po potrebi mešajte žicom da se ne stvore grudvice. Čim smesa počne da se zgušnjava, sklonite sa ringle.
  4. Umešajte čokoladu i kada dobijete ujednačenu smesu ostavite da se ohladi.

 

Izvadite koru iz kalupa, nafilujte, ukrasite kolutovima banane i lomljenim sirovim zrnima kakaa.

Prijatno i uživajte!