Bela prolećna čorba sa limunom  

Danas za vas imamo pun tanjir dobrih ukusa. Bela prolećna čorba sa limunom može da bude okrepljujuć obrok ili ukusan uvod u svečani ručak. Puna je mladog povrća, finog pilećeg mesa i toplih svežih ukusa kojih se uželimo s proleća.

Negde na pola puta između čuvene grčke limun i naše kisele čorbe koje su nam bile inspiracija tokom krčkanja. Novost koju smo uneli u ovaj recept krije se u načinu na koji smo zakuvali našu čorbu da bi bila još hranljivija i još laganija.

Osim jakog bujona od povrća i mesa, našu belu čorbu pravili smo bez ulja i klasične zaprške. Umesto toga, umešali smo žumanca, sok od limuna, biljnu pavlaku i kuzu skrobni prah. Kuzu prah potiče od biljke kuzu, koristi se u japanskoj kuhinji i za razliku od drugih zgušnjivača koji su potpuno neutralni, kuzu ima veoma prijatan ukus kojim ćete dodatno obogatiti jelo.

Naravno, ovo je samo jedan predlog, zgušnjivač u receptu uvek možete zameniti bilo kojim drugim, recimo tapioka ili kukuruznim skrobom, finim pirinčanim ili čak brašnom od leblebija.

Slobodno izaberite sastojke koje volite i prilagodite naš recept svom ukusu, u Mercator Centru vas čeka veliki izbor svežeg povrća, mesa i svih ostalih namirnica koje su vam potrebne za jednu ovako finu i ukusnu čorbu.

Supe, čorbe, jela na kašiku i ona koja se krčkaju u jednom loncu čine osnovu domaće kuhinje što će vam svaka mama sigurno potvrditi. Ova jela traže tek malo pažnje, zato da vas ohrabrimo da ih pripremate što više, ovde izdvajamo nekoliko saveta kako da ih spremite lako, ukusno pa i brzo baš svaki put.

  1. Imajte uvek pripremljen bujon

Bujon od povrća ili od mesa ume da bude presudan za dobar ukus čorbe, a da skratite vreme pripreme jela jednostavno zamrznite paketiće ili kockice bujona koje onda i tako smrznute možete odmah da koristite.

  1. Pratite redosled

Želimo da nam povrće u čorbi bude fino, hrskavo i ukusno a to znači da ne sme da se raskuva. Stoga nemojte odjednom dodavati svo povrće, već pratite redosled: korenasta šargarepa kuva 15tak minuta, mladi brokoli, grašak, špargla 5 – 7minuta, a zeleno lisnato povrće je dovoljno samo umešati u vruću čorbu koliko da svene.

  1. Temperirajte sastojke

Radite sa sastojcima na sobnoj temperaturi i ovo posebno važi za sos kojim zgušnjavamo našu čorbu. Jaja, pavlaka, pa i sok od limuna – sve dovedite do sobne temperature da bi se sve lepo sjedinilo, pa tek onda smućkajte.

Takođe, čorbu obavezno prohladite pre nego u nju umešate smesu od jaja kako biste izbegli pravljenje grudvica.

  1. Srednja ili tiha vatra

Ova jela traže konstantno ujednačeno krčkanje. To znači, jednom kada proključaju, smanjite temperaturu tako da sve do kraja lagano krčka. U tome je još jedna tajna dobrih ukusa.

  1. Ostavite da odstoji pre služenja

Kratko, naravno, ali svakako bar 15 minuta, idealno 30 da se svi ukusi lepo sjedine za onaj divan zalogaj kao u maminoj kuhinji.

Recept Bela prolećna čorba

Količina: 8-10 služenja

Vreme: 75 min

Sastojci

  • 800g pilećeg mesa na kostima
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 1 pakovanje zeleni za supu: šargarepa, koren peršuna, paštrnak
  • 2 veze špargli
  • 1 glavica brokolija
  • 300g mladog graška
  • 2-3 šargarepe
  • par listova lovora
  • kašičica bibera u zrnu
  • So po ukusu

 

  • Sok i rendana korica 1 limuna
  • 120 ml biljne neutralne pavlake
  • 2 kašičice kuzu ili drugog skroba (kukuruzni, tapioka)
  • 2 – 3 žumanca
  • Po želji još i svež peršun i jabukovo sirće

 

  1. U veći lonac stavite meso, glavicu luka presečenu na pola, cele korenove šargarepe, peršuna i paštrnka, lovor i biber u zrnu. Nalijte vodom i ostavite na srednjoj vatri da se kuva sve dok meso ne počne da se odvaja od kostiju.
  2. Tako skuvan bujon procedite i prebacite u šerpu u kojoj ćete završiti čorbu. Vratite na ringlu, dodajte sada kolutove šargarepe, a nakon 10tak minuta i cvetiće brokolija, špargle i grašak. Kuvajte još 5 minuta koliko da povrće tek malo smekša. Posolite po ukusu i sklonite sa strane.
  3. U posebnoj činiji žumanca, sok i koricu limuna, pavlaku i dodajte kuzu koji ste prethodno rastvorili sa malo tople vode. Sve ovo sjedinite i zatim lagano umešajte u još nešto prohlađenu a još toplu čorbu. Ostavite je poklopljenu još par minuta.
  4. U gotovu čorbu dodajte peršun iscepkan na listiće i po želji pred samo služenje kašiku jabukovog sirćeta.

 

Prijatno i uživajte!