Kiš sa rukolom kozjim sirom i začinskim biljem

Kiš je pravo svečano jelo što zbog bogatog kremastog sadržaja što svog neodoljivog izgleda tek, ako ste u potrazi za jelom kojim ćete ukrasiti možda baš uskršnju trpezu – napravite kiš.

Zlatno žuto testo koje se topi u ustima i fantastičan spoj ukusa mlade rukole, pečuraka, pančete, kozjeg sira i začinskog bilja. Svaki zalogaj ovog jela je jedan mali praznik! Jer kiš je jedno bogato jelo i tu nema okolišanja. Zato uživajte u svakom zalogaju ponaosob i što duže.

Kiš se zapravo veoma jednostavno priprema i ne traži mnogo vremena, čak i ako odlučite da i testo umesite sami što vam toplo preporučujemo. Još bolja vest je da možete slobodno da ga napravite i dan unapred jer je jednako ukusan i topao i hladan.

Kiš ili slana pita kako ga još zovu, se lako zavoli i zato što nadev za ovo jelo možete da napravite u nebrojeno kombinacija. Jednostavno izaberete svoje omiljene ukuse, obogatite ih sirom i jajima i zapečete u ovaj neodoljiv zalogaj.

U naš kiš možete da dodate sitno seckana ili rendana kuvana jaja što ga čini idealnim da iskoristite preostala uskršnja jaja. Ili da jednostavno uživate u nešto drugačijem ukusu u bilo kojoj drugoj prilici.

Kao i uvek pozivamo vas da se u kuhinji igrate, stvarate, dobro zabavite i pronađete onu baš svoju omiljenu kombinaciju ukusa. Za sve ostalo što vam je potrebno u kuhinji, od namirnica do posuđa za naš kiš i druge naše recepte, čekamo vas u Mercator Centru svakog dana od 08.00 – 22.00h.

Naš kiš može da posluži i kao ukusan način da iskoristimo višak uskršnjih jaja ili povrća. Šta da radimo sa još ponekim viškom koji može da nastane pripremom ovog ili sličnog recepta, izdvajamo ovde.

  1. Zamrznite viškove prhkog testa

Možda nećete iskoristiti baš celu količinu, ili namerno napravite više da biste imali spremno testo za kasnije. Oblikujte disk od testa, spakujte u vrećicu i čuvajte u zamrzivaču. Pre pripreme, jednostavno odmrznite kao i bilo koje kupovno testo. A onda se bacite na kiflice sa sirom, štanglice sa kimom, slatke krostate sa džemom ili još jedan kiš, sve ovo možete da pravite od testa za koje vam ovde donosimo recept.

  1. O začinskom bilju mislite kao o cveću

To znači da mu odrežete vrhove stabljike, stavite u čašu ili teglicu sa malo vode, prekrijete vlažnom plastičnom kesom i čuvate u vratima od frižidera. Na svakih par dana zamenite vodu i proverite mesto na kojem ste odrezali stabljike – ako nije lepo sveže zeleno, vreme je da ih recnete još jednom. Začinsko bilje perite tik pred korišćenje.

  1. Jaja sklonite na policu frižidera

Jaja je najbolje da iskoristite odmah dok su potpuno sveža, ipak ako vam koje ostane čuvajte ih na polici frižidera gde je temperatura postojanija za razliku od vrata frižidera gde se temperatura menja svaki put kada ih otvorite.

  1. Skrčkajte, pecite, grilujte, skuvajte salatu

Da, sve zelene salate mogu da se termički obrade za super ukusan obrok. Zato sledeći put kada pomislite da se nekoj od njih bliži rok upotrebe ili ih jednostavno imate previše, iskoristite ih u nekom jelu. Rukola, endivija, radič, razne vrste zelenih salata mogu da zamene spanać, blitvu, zelje, pa čak i kupus u jelima.

 

 

  1. Pojačajte ukus jela koricom sira

Sledeći put kada spremate rižoto, krčkate gulaš ili pravite bujon, ubacite i koricu sira. Tvrde korice sa sireva poput parmezana i drugih tvrdih sireva daće novu bogatu notu ukusa jelu. Samo ih izvadite pre služenja.

Recept Kiš sa rukolom kozjim sirom i začinskim biljem

Količina: 8-12 služenja / pleh standardne veličine 24-26 cm

Vreme: 40 min i 30 min za hlađenje

Sastojci za koru od prhkog testa

 

  • 250g finog belog brašna za pite i peciva, tip 500
  • 180g maslaca
  • 2 jaja
  • 80ml hladne vode
  • prstohvat soli

 

Sastojci za nadev

  • 2 mlada praziluka seckana na listiće
  • 1 pakovanje pečuraka seckane na listiće
  • 1 pakovanje mlade rukole
  • 120g mladog mekog kozjeg sira
  • 180g pančete izrezane na listiće
  • 3 jaja
  • 180ml neutralne pavlake

 

Začini i začinsko bilje

  • So i biber po ukusu
  • 1 kašičica kumina u zrnu
  • 1 kašičica slačice
  • 1 veza mirođije
  • 1 veza vlašca

 

  1. Zamesite prhko testo: sjedinite maslac i brašno koje ste posolili prethodno u smesu nalik na pesak, umešajte jaja i polako dodajte vodu da dobijete meko testo. Oblikujte ga u kuglu, zavijte u providnu foliju i ostavite u frižider da odmori minimum 30 minuta.
  2. Za to vreme napravite nadev: u tiganju prodinstajte praziluk i dobro osušene pečurke, dodajte kumin i slačicu, so i biber.
  3. Kada pečurke omekšaju, umešajte rukolu da svi listovi svenu i sklonite sa ringle. Sada umešajte i pola količine kozjeg sira, sitno seckanu mirođiju i vlašac. U posebnoj posudici sjedinite 2 jaja i pavlaku pa i to umešajte u nadev.
  4. Razvucite testo debljine oko 1cm, stavite u podmazan pleh koji dozvoljava da podignete ivice testu. Izbockajte viljuškom po dnu i viljuškom takođe osigurajte stranice kiša da ostanu uspravne.
  5. Sipajte polovinu nadeva. Dodajte ostatak sira, pola pančete pa prelijte ostatkom nadeva. Ušuškajte preostalu pančetu i na kraju ivice testa premažite žumancem koje ste razmutili sa par kašika vode.
  6. Pecite na 200 – 220C oko 20 minuta ili dok kiš ne postane zlatno žut.
  7. Dobro ohladite pre služenja.

 

Prijatno i uživajte!