Ovseni kolačići sa crvenim voćem i tahinijem
Ovseni kolačići pravi su izbor za uživanje u slatkom doručku ili punjenje energijom tokom dana. Puni su lepih sastojaka, ovsenih pahuljica, badema, crvenog voća, tahinija, zapravo nešto su naprednija verzija zapečene ovsene kaše. Da uživanje bude još lepše, zasladili smo ih samo urmama i medom.
Ova doručak poslastica posebno dobro dođe upravo tokom letnjih dana jer dugo može da ostane sveža i posluži kao ukusan zalogaj na dohvat ruke. Pravi se brzo i veoma lako, zapravo najteže je sačekati da se potpuno ohladi kako bi je isekli na lepe kockice.
Ovsene kolačiće začinili smo mešavinom mirisnih začina: cimetom, anisom, karanfilićem, komoračem i đumbirom. Ove začine možete zameniti nekom od već postojećih mešavina, začinima za pitu od jabuka, medenjake ili napraviti svoj miks začina.
Puniji ukus u kolačićima stiže i od tahinija koji nam je poslužio da zameni masnoće ovsenim kolačićima i kao preliv.
Treba da znate da se tahini, ili pasta od susama, pomalo neobično ponaša u susretu sa vodom ili biljnim mlekom. Naime, umesto da odmah postane ređi, tahini će se prvo malo zgusnuti. Neka vas to ne brine, samo nastavite da polako i postepeno dodajete tečnost uz mešanje.
Javorov sirup ili med će dodatno razrediti tahini, te imajte i ovo u vidu kada ocenjujete teksturu preliva koju želite. U svakom slučaju, tahini će zadržati svoj bogat ukus kojim ćete ukrasiti kolačiće.
Izaberite svoj omiljeni tahini, začine i sve ostale sastojke za naš današnji recept u Mercator Centru gde vas čekamo svakoga dana od 08 – 22h
Isprobali smo još varijacija poslastica za doručak te pored naših ovsenih kolačića, stižemo sa top 5 predloga koje morate da probate ovog leta.
Savršeno osvežavajuća grickalica ili doručak za gustiranje, ovaj šareni zalogaj je kao stvoren za uživanje u kojem ne postoji ništa osim slatkog voća, hrskave granole i svežine gustog kremastog jogurta koji se topi u ustima.
Slobodno možemo da ga nazovemo i doručkom za dobro raspoloženje, i to ne samo zbog bogatog svilenog ukusa i lepog izgleda. Ova divno kremasta poslastica puna je dobrih sastojaka kojima se čitavo telo raduje i idealna za dobro jutro.
Ukusne su jednako koliko su i lepe, pa budite sigurni da će se tražiti korpica više. Vanila tartalete možete napraviti sa bilo kojim zrelim letnjim voćem, preliv od slatkog balzamika sjajan je i u kombinaciji sa kajsijama, malinama, smokvama, jagodama.
Zamislite slatke trešnje u ledenom kremastom omotaču od vanile i sve to zajedno sa sočnim sirovim biskvitom od lešnika i urmi. Očas posla gotov, sav od integralnih namirnica i zaslađen samo urmama i sirupom od javora, ovo je jedan od onih kolača koji mogu da budu i sasvim hranljiv doručak, ili užina.
Najlepše smo ostavili za kraj, kao malinu na tortu. Možda se pitate kako torta sad može za doručak, ali ako pogledate bliže sastav ovog recepta čine zapravo samo ovsene pahuljice, kokosov protein, kokosov šećer, kakao prah, zlatni lan, pire od jabuke, pirinčano mleko i divne slatke maline. A tu je i čokolada kao preliv, crna, odlična, sa visokim udelom kakao mase za totalno uživanje na nepcima i svim čulima u nekom posebnom doručku ili dugoj letnjoj pauzi.
Recept Ovseni kolačići sa crvenim voćem i tahinijem
Količina: 12 – 15 komada / pleh standardne veličine
Vreme pripreme: 20 min Vreme pečenja: 18 min
Sastojci za osnovnu koru
- 200g ovsenih pahuljica
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice morske soli
- 1 kašičica mešanih začina u prahu: đumbir, karanfilić, cimet, anis, komorač
- 8-10 svežih Mejool urmi
- 2 kašike tahini paste
- Svež sok i rendana korica 1 limuna
Sastojci za nadev
- 350g svežeg ili 1 pakovanje smrznutog crvenog voća
- 100g ovsenih pahuljica
- 1 kašika listića badema
- 1 kašika meda ili javorovog sirupa
- 2 kašike rastopljenog biljnog putera za kolače ili kokosovog ulja
Sastojci za tahini preliv
- 2 kašike tahinija
- 2 limuna
- 1 kašika meda / javorovog sirupa
- 80ml ovsenog mleka ili po potrebi
Napravite koru kolača:
- U procesoru ovsene pahuljice sameljite u brašno. Dodajte sodu bikarbonu, morsku so i začine.
- Urme prelijte vrućom vodom i nakon pola minuta isperite, očistite i ubacite u procesor sa pahuljicama. Dodajte tahini pastu, sok limuna i sve sameljite u ujednačenu smesu.
- Na kraju umešajte rendanu koricu limuna.
- Smesu ravnomerno rasporedite u podmazan pleh i uključite rernu na 170C.
Napravite nadev:
- Očistite i pripremite voće. Ako koristite smrznuto pospite ga sa malo kokosovog šećera da zadrži oblik, i rasporedite preko kore.
- Stavite kolač u rernu i pecite 10tak minuta.
- Za to vreme u posudi pomešajte pahuljice, badem, med i biljni puter da pripremite smesu za koricu kolača.
- Izvadite kolač iz rerne, nanesite smesu od pahuljica koju ste pripremili za koricu i vratite u rernu da se dopeče još 5-8 minuta ili dok korica ne dobije zlatnu boju.
- Ispečen kolač ostavite da se potpuno ohladi.
Pripremite tahini preliv:
- Tahini razredite ovsenim mlekom i sokom od limuna da dobijete gustu smesu kroz koju lako prolazi kašičica. Dodajte med, po želji i rendanu koricu limuna i poslužite kao preliv uz kolač.
Naši ovseni kolačići dugo mogu da ostanu sveži. Pokrijte ih folijom ili spakujte u kutiju i čuvajte na hladnom i tamnom mestu, može i u frižideru.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.