Mus od manga, kokosa i avokada

Ova osvežavajuća i divno kremasta poslastica od manga, kokosa i avokada može da bude pravi spas na tropskim temperaturama. Letnji doručak ili desert spreman u poslednjem trenutku za druženja uz popodnevnu kafu. U svakom slučaju, kada poželite lagani slatki zalogaj bogat kako ukusima tako i dobrim sastojcima kojima se čitavo telo raduje.

Za ovu poslasticu trebaće vam tek nekoliko sastojaka, avokado, mango i limeta za koje je važno da budu zreli, sočni i sveži. U našem Mercator Centru čeka vas veliki izbor uvek svežeg, organskog voća, kao i ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.

Dobrim svežim sastojcima, u njihovom što integralnijem obliku, raduje se u stvari čitavo naše biće. Odavno je poznato da ono što jedemo može da utiče ne samo na nivo energije, već i na sveukupno naše stanje.

Nova istraživanja kažu čak i na dobro raspoloženje, jer je veza između našeg želuca i mozga moćnija nego što joj možda na prvi pogled pridajemo pažnje. S druge strane svi dobro znamo koliko nas raduje ukusna i sa ljubavlju spremljena hrana. Sveže, zrele namirnice, voće i povrće u svom što izvornijem obliku, mogu da imaju blagotvorno dejstvo na sva čula, a njihov dobar ukus nepogrešivo prepoznajemo.

Zato pre nego pređemo na ovaj lagani slatki recept, želimo da podelimo neke od namirnica, za koje savremena nauka kaže da mogu da podignu raspoloženje, a mi sigurno znamo da ćemo uživati u njihovim dobrim ukusima.

  1. Avokado

Za avokado kažu da je prava prirodna brza hrana, jer ovoj voćki nije potrebna gotovo nikakva priprema. Jednostavno zgnječen viljuškom na tostu, uz malo limete i soli, avokado postaje čitav obrok.

Osim što je super kremast i može da bude sjajna namirnica za kremove, namaze, slana i slatka jela, avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminima iz B grupe koji povoljno utiču na nervni sistem.

  1. Čia semenke

Još od antičkih vremena poznate kao izvor energije, čia semenke su sjajan izvor proteina, dobrih masnoća, vlakana, i minerala poput magnezijuma koji utiče na opuštanje.

Mogu da se koriste na mnogo načina, od pudinga kao u našem receptu, do sastojka za letnje džemove, zamene za jaja u kolačima i slanim pecivima ili smutijima.

Čia semenke upijaju i do deset puta više tečnosti, stoga je najbolje pripremati ih u minimalnom odnosu 1 kašičica semenki na 3 kašike tečnosti i sačekati da semenke potpuno upiju tečnost.

  1. Orašasti plodovi i semenke

Pored badema, indijskog ili pekan oraha, tu su i domaća golica, suncokret, lan, orah, lešnik, koji su sjajne grickalice, odličan posip za salate i neizbežan sastojak sirovih kolačića, poput ovih vanil tartaleta ili ih iskoristite da napravite domaći pesto.

Ovi plodovi obiluju proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama, kao i mineralima, cinkom i selenom što sve može da utiče na nivo energije i raspoloženja.

  1. Bobičasto voće

Borovnice, crvena i crna ribizla, aronija, kupina, jagoda, sve ove bobice su moćan izvor antioksidanasa i drugih dobrih sastojaka.

Pored toga fenomenalno su ukusne i upravo u punoj sezoni, pa vam predlažemo da ih maksimalno iskoristite.  Dodajte ih u salate, ili ovako kao što smo mi crnim ribizlama ukrasili ovu našu poslasticu, a preporučujemo i da probate ledene jogurt kocke sa svežim voćem i granolom ili u aromatičnoj limunadi sa borovnicama koju smo poslužili uz sjajne palačinke od spanaća i leblebija.

 

  1. Banane

Još jedna „brza hrana“ iz prirode, za banane se kaže da pomažu proizvodnju neurotransmitera koji čine da se dobro osećamo.

Banane su toliko poznate i zahvalne u kuhinji da o njima verujemo nije potrebno posebno pričati. Možemo samo da vas podsetimo da je banane sjajno čuvati i zamrznute za instant gotove biljne sladolede, smutije ili da ih tako smrznute umočite u otopljenu crnu čokoladu, još jednu namirnicu koja doprinosi boljem raspoloženju i dobroj energiji. A ako smrznute banane nameravate da pripremate u blenderu, zaledite ih isečene na komadiće, brže i lakše će se samleti.

Na kraju, svakako ne zaobilazite ni banane sa tamnim pegicama, upravo ovako zrele i omekšale banane mogu da posluže kao zaslađivač u smutijima i kašama, ili da zamene jaja. Zato iskoristite potamnele banane za brze palačinke, banana hleb ili ukusne mafine.

Recept za mus od manga, kokosa i avokada

Količina: 6 – 8 služenja

Vreme: 30 min, hlađenje min 3h

 

Sastojci za mus:

  • 5 mango
  • 2 avokada
  • 200ml čvrstog dela punomasnog kokosovog mleka
  • Svež sok 1 limete
  • tečni zaslađivač stavite po ukusu samo pažljivo jer mango može da bude dovoljan da zasladi ovu poslasticu

 

Sastojci za čia puding:

  • 3-4 ravne kašičice čia semenki
  • 150ml kokosovog ili pirinčanog mleka
  • 50ml punomasnog kokosovog mleka
  • 1 kašika javorovog sirupa
  • rendana korica 1 limete

 

Za toping:

  • preostala polovina manga isečena na kockice
  • šaka crne ribizle ili bobičasto voće po izboru
  • rendana korica limete
  • listići kokosa ili badema po želji

 

 

Da pripremite mus:

 

  1. U blenderu sjedinite sve sastojke u gust krem i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.
  2. Razmutite čia semenke u mešavini punomasnog i biljnog mleka, dodajte ostatak sastojaka i ostavite 5 minuta sa strane. Zatim ponovo dobro promešajte da se ne naprave grudvice i ostavite u frižider da se sve dobro ohladi i da semenke potpuno nabubre.
  3. 2/3 posuda za služenje napunite mango kremom, a ostatak dopunite čia pudingom.
  4. Na vrh složite kockice od manga, crnu ribizlu i sve pospite rendanom koricom limete i po želji listićima kokosa ili badema.

 

Prijatno i uživajte!