Mus od manga, kokosa i avokada
Ova osvežavajuća i divno kremasta poslastica od manga, kokosa i avokada može da bude pravi spas na tropskim temperaturama. Letnji doručak ili desert spreman u poslednjem trenutku za druženja uz popodnevnu kafu. U svakom slučaju, kada poželite lagani slatki zalogaj bogat kako ukusima tako i dobrim sastojcima kojima se čitavo telo raduje.
Za ovu poslasticu trebaće vam tek nekoliko sastojaka, avokado, mango i limeta za koje je važno da budu zreli, sočni i sveži. U našem Mercator Centru čeka vas veliki izbor uvek svežeg, organskog voća, kao i ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.
Dobrim svežim sastojcima, u njihovom što integralnijem obliku, raduje se u stvari čitavo naše biće. Odavno je poznato da ono što jedemo može da utiče ne samo na nivo energije, već i na sveukupno naše stanje.
Nova istraživanja kažu čak i na dobro raspoloženje, jer je veza između našeg želuca i mozga moćnija nego što joj možda na prvi pogled pridajemo pažnje. S druge strane svi dobro znamo koliko nas raduje ukusna i sa ljubavlju spremljena hrana. Sveže, zrele namirnice, voće i povrće u svom što izvornijem obliku, mogu da imaju blagotvorno dejstvo na sva čula, a njihov dobar ukus nepogrešivo prepoznajemo.
Zato pre nego pređemo na ovaj lagani slatki recept, želimo da podelimo neke od namirnica, za koje savremena nauka kaže da mogu da podignu raspoloženje, a mi sigurno znamo da ćemo uživati u njihovim dobrim ukusima.
- Avokado
Za avokado kažu da je prava prirodna brza hrana, jer ovoj voćki nije potrebna gotovo nikakva priprema. Jednostavno zgnječen viljuškom na tostu, uz malo limete i soli, avokado postaje čitav obrok.
Osim što je super kremast i može da bude sjajna namirnica za kremove, namaze, slana i slatka jela, avokado je bogat omega-3 masnim kiselinama i vitaminima iz B grupe koji povoljno utiču na nervni sistem.
- Čia semenke
Još od antičkih vremena poznate kao izvor energije, čia semenke su sjajan izvor proteina, dobrih masnoća, vlakana, i minerala poput magnezijuma koji utiče na opuštanje.
Mogu da se koriste na mnogo načina, od pudinga kao u našem receptu, do sastojka za letnje džemove, zamene za jaja u kolačima i slanim pecivima ili smutijima.
Čia semenke upijaju i do deset puta više tečnosti, stoga je najbolje pripremati ih u minimalnom odnosu 1 kašičica semenki na 3 kašike tečnosti i sačekati da semenke potpuno upiju tečnost.
- Orašasti plodovi i semenke
Pored badema, indijskog ili pekan oraha, tu su i domaća golica, suncokret, lan, orah, lešnik, koji su sjajne grickalice, odličan posip za salate i neizbežan sastojak sirovih kolačića, poput ovih vanil tartaleta ili ih iskoristite da napravite domaći pesto.
Ovi plodovi obiluju proteinima, vlaknima i zdravim masnoćama, kao i mineralima, cinkom i selenom što sve može da utiče na nivo energije i raspoloženja.
- Bobičasto voće
Borovnice, crvena i crna ribizla, aronija, kupina, jagoda, sve ove bobice su moćan izvor antioksidanasa i drugih dobrih sastojaka.
Pored toga fenomenalno su ukusne i upravo u punoj sezoni, pa vam predlažemo da ih maksimalno iskoristite. Dodajte ih u salate, ili ovako kao što smo mi crnim ribizlama ukrasili ovu našu poslasticu, a preporučujemo i da probate ledene jogurt kocke sa svežim voćem i granolom ili u aromatičnoj limunadi sa borovnicama koju smo poslužili uz sjajne palačinke od spanaća i leblebija.
- Banane
Još jedna „brza hrana“ iz prirode, za banane se kaže da pomažu proizvodnju neurotransmitera koji čine da se dobro osećamo.
Banane su toliko poznate i zahvalne u kuhinji da o njima verujemo nije potrebno posebno pričati. Možemo samo da vas podsetimo da je banane sjajno čuvati i zamrznute za instant gotove biljne sladolede, smutije ili da ih tako smrznute umočite u otopljenu crnu čokoladu, još jednu namirnicu koja doprinosi boljem raspoloženju i dobroj energiji. A ako smrznute banane nameravate da pripremate u blenderu, zaledite ih isečene na komadiće, brže i lakše će se samleti.
Na kraju, svakako ne zaobilazite ni banane sa tamnim pegicama, upravo ovako zrele i omekšale banane mogu da posluže kao zaslađivač u smutijima i kašama, ili da zamene jaja. Zato iskoristite potamnele banane za brze palačinke, banana hleb ili ukusne mafine.
Recept za mus od manga, kokosa i avokada
Količina: 6 – 8 služenja
Vreme: 30 min, hlađenje min 3h
Sastojci za mus:
- 5 mango
- 2 avokada
- 200ml čvrstog dela punomasnog kokosovog mleka
- Svež sok 1 limete
- tečni zaslađivač stavite po ukusu samo pažljivo jer mango može da bude dovoljan da zasladi ovu poslasticu
Sastojci za čia puding:
- 3-4 ravne kašičice čia semenki
- 150ml kokosovog ili pirinčanog mleka
- 50ml punomasnog kokosovog mleka
- 1 kašika javorovog sirupa
- rendana korica 1 limete
Za toping:
- preostala polovina manga isečena na kockice
- šaka crne ribizle ili bobičasto voće po izboru
- rendana korica limete
- listići kokosa ili badema po želji
Da pripremite mus:
- U blenderu sjedinite sve sastojke u gust krem i ostavite u frižideru da se dobro ohladi.
- Razmutite čia semenke u mešavini punomasnog i biljnog mleka, dodajte ostatak sastojaka i ostavite 5 minuta sa strane. Zatim ponovo dobro promešajte da se ne naprave grudvice i ostavite u frižider da se sve dobro ohladi i da semenke potpuno nabubre.
- 2/3 posuda za služenje napunite mango kremom, a ostatak dopunite čia pudingom.
- Na vrh složite kockice od manga, crnu ribizlu i sve pospite rendanom koricom limete i po želji listićima kokosa ili badema.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.