MALE LETNJE MUDROSTI

Uvek tokom leta imam isti problem kada sa plaže ili čamca produžim do grada, bilo da sam na moru ili u Beogradu, a u Beogradu naročito. Taj nezaobilazni “je l’ si došla sa plaže” look – jer želim da na sebi imam nešto udobno, da se ne gužva i ne prima lako fleke od krema i ulja, a posle u gradu u tome izgledam u najmanju ruku nereprezentativno, ili ako se sećate scene u kojoj Keri Bredso u Hemptonima na kućnoj žurci pored plaže sretne Natašu sa Zverkom prvi put, e pa kao Keri.

I bez susreta sa bivšim i njegovom sadašnjom, ili nekim budućim, svuda se nađe neko ogledalo i prizor koji nam se ne sviđa, a ja nekako volim da se sebi sviđam u svakom izdanju.

Onda sam shvatila da je najbolje da za plažu oblačim jednodelne kombinacije sa što više utrošenog materijala, a ako izuzmemo pižame i kimona na koje ređe nailazimo u radnjama, i kombinezone koji su nepraktični iz nama ženama poznatih razloga, najbolja i najjednostavnija opcija su dugačke letnje haljine. Ne znam koliko ih imam i svakog leta mi treba još par novih.

Omiljene su mi košulje haljine midi dužine, dugih rukava. One daju taj kul šmek koji volim čak i uz rizik da, pošto ne prate liniju tela, delujem šire i veće nego što jesam. Poželjno je da su od finog pamuka ili lana, koji izgleda prelepo i izgužvan, a svakako je prijatan na koži kada je pretoplo.

Zgodno je recimo kad se ovaj trend sa naramenicama primeni na dugačku haljinu od liocela koji je i prijatan i otmen i ne gužva se, sa izrezima sa strane. Tad se pomire i funkcionalnost za plažu i unapređen izgled za svraćanje do grada posle.

Takvu haljinu sam videla u Lindexu u Merkatoru i odmah je uzela. Iako nisam neki ljubitelj karnera i A kroja, takva haljina sa lepim bretelama i krupnim karnerima, od tankog krutog materijala je pun pogodak za ovu ovde problematiku. Što se tiče boja, bela, svetlo plava (naročito sa belim štrafticama), maslinasto zelena, crna, indigo plava, puder roze, zagasito žuta… to su moji favoriti i, osim Lindexa, ima ih u Women’secretu i LC Waikikiu.

I tako ja nekako posle leta i leta dođem do ovih malih mudrosti, ali i dalje mi u gepeku stoje spakovane džins bermude, majica i japanke za neplaniran odlazak na plažu.