Ledene jogurt kocke sa granolom i voćem

 

Ako ste u potrazi za nešto drugačijim doručkom ili osvežavajućom letnjom grickalicom, imamo pravi recept za vas. Neodoljivo ukusne ledene jogurt kocke sa granolom i svežim voćem pune su dobrih hranljivih sastojaka, a prave se veoma brzo i lako, gotovo kao igra.

Da još brže i lakše napravite ovaj recept, sveže sezonsko voće uz granolu i jogurt po vašem izboru pronađite u našem Mercator Centru, gde vas čekamo svakoga dana od 08-22h.

Ledene jogurt kocke sa granolom i voćem su ujedno i doručak i ledeni desert. Kako god da izaberete, ovaj šareni zalogaj je kao stvoren za uživanje u kojem ne postoji ništa osim slatkog voća, hrskave granole i svežine gustog kremastog jogurta koji se topi u ustima.
Iako tokom leta zna sve da bude lepše i lakše, ovakva mala zaustavljanja u trenutku su nam uvek potrebna. Koliko puta smo, baš leti, upadali u jurnjave oko traženja savršenog odmora, planiranja, nabavki, pakovanja, čekiranja svih ruta i ovo-moramo-da-vidimo lokalnih atrakcija, da bismo na kraju surfovali kroz more turista i vratili se kući sa osećajem da nam je potreban odmor od odmora? Ako ste se i malo pronašli u ovom opisu, u nastavite da čitate kako i zašto da probate slow travel koncept. Ili jednostavno skrolujte nešto niže pravo na recept.
Baš kao i slow food, u osnovi ideje „sporog putovanja“ je fokus na prepuštanje sadašnjem trenutku, i ono što svako usporavanje odlikuje, povezivanje. Sa ljudima, okolinom, kulturom, hranom, običajima. I kako je za svaki istinski odnos potrebno vreme i pažnja, tako se slow travel ne bavi nužno pređenim kilometrima, koliko kvalitetom odmora i doživljaja koje ponesemo sa putovanja.

Ledene jogurt kocke sa granolom i voćem

Kako da krenemo na slow travel

 1. Izaberite svrhu umesto destinacije. Umesto na pitanje gde želim da putujem, probajte da odgovorite na pitanje kakav doživljaj želim da ponesem sa svog sledećeg putovanja. Kada ovako promenimo perspektivu, onda se destinacija sama nameće. To može da bude mesto u komšiluku ili hiljadama kilometara daleko od kuće. Ono na kojoj smo već bili, ili neko koju posećujemo po prvi put.
 2. Manje je više. Kako u pogledu prtljaga koji nosimo, tako i kada su lokalne atrakcije, restorani, muzeji, prirodne lepote po sredi, koje je najčešće nemoguće baš sve obići, a uz to se i dobro odmoriti. Odaberite jednu ili dve atrakcije kojima ćete posvetiti svu svoju pažnju. I ostavite vremena za one na koje ćete slučajno naići.
 3. Izaberite dužu rutu. Umesto pronalaženja načina kako da što brže stignete od jedne do druge tačke, u putovanje uključite i istraživanje same rute. Ako je moguće čak i peške. Ili prevoznim sredstvom kojim možete da zastanete, razgledate, istražujete, upoznate. I dozvolite utiscima da se slegnu pre nego krenete dalje.
 4. Upoznajte ljude. Mesta čine ljudi i njihov način života. Zastanite, pričajte, upoznajte se sa lokalnim stanovništvom. Tako ćete destinaciju doživeti iz još jednog ugla, a možda poneti i neko lepo prijateljstvo.
 5. Uhvatite lokalni ritam. Lokalni događaji, pijace, kafei, hrana i parkovi, aktivnosti i mesta na kojima lokalno stanovništvo provodi slobodno vreme, idealne su prilike da upijemo kulturu i duh destinacije. I sjajna prilika da se upoznamo sa ljudima.

Recept za ledene jogurt kocke

Količina: 6 služenja

Vreme: 15 min pripreme i 3h hlađenja

Sastojci:

 • 800ml gustog grčkog jogurta
 • 3 kašike bagremovog meda
 • rendana korica 1 limuna
 • oko 100g granole sa bademom bez šećera
 • 400g sezonskog voća: jagode, borovnice, maline, nar
 • listići badema za posipanje

Ostatak voća iskoristite da napravite aromatizovanu vodu koju predlažemo uz ledene jogurt kocke: u bokal stavite šaku jagoda, šaku borovnica, par grančica sveže mente i sipajte vodu. Ostavite da odstoji minimum 1h u frižideru i poslužite. Ili izaberite neki od osvežavajućih napitaka u našem Hipermarketu.

 1. Pripremite i po potrebi iseckajte voće.
 2. Pomešajte jogurt sa medom i rendanom koricom limuna.
 3. Posudu u kojoj ćete zamrznuti kocke, obložite providnom folijom tako da lako možete da izvadite smrznutu poslasticu.
 4. Na dno gusto poređajte granolu.
 5. Prelijte jogurtom, poređajte voće, po želji dodajte još malo granole i sve pospite listićima badema.
 6. Stavite u zamrzivač da se dobro zaledi. Pred služenje izvadite, isecite na kocke i uživajte.
 7. Ova poslastica može da ostane u kockama neko vreme u frižideru, ako ne nameravate da je odmah pojedete najbolje je ipak čuvajte u zamrzivaču.