Tropska obrok salata & bezalkoholna Pina colada
Šta kažete da krenemo put tropskih plaža, bar na tanjiru za početak? Ove nedelje donosimo čak dva osunčana ukusa koja nas podsećaju na tirkizna mora nekih dalekih ostrva, i kojima planiramo da osvežimo ovo leto: tropsku obrok salatu i čuvenu Pina coladu u bezalkoholnoj varijanti.
Sastojke za našu tropsku salatu i Pina colada koktel, kao i još mnogo svežeg voća i povrća pronađite na jednom mestu u našem Mercator Centru svakoga dana od 08-22h.
Sočno voće uz sveže hrskavo povrće je jedna od tipičnih kombinacija koja nam stiže iz vrelih krajeva, baš kao i spoj kokosa, ananasa i razbuđujuće limete. Svi ovi ukusi, boje, oblici i teksture u čaši i na tanjiru raduju i rashlađuju čula, čine nas fino sitim dok istovremeno znaju da inspirišu na ples, ćaskanje, izležavanje na belom pesku ili u hemoku, kako god, tek što dalje od kuhinje i svakodnevice.
Zato danas pričamo o malim i velikim kuhinjskim prečicama pomoću kojih u svakom trenutku možemo da imamo brzo gotov obrok.
- Pre ćete iskoristiti već oljušteno i iseckano voće. Unapred oljuštite, pripremite voće, spakujte ga u posude u količinama za narednih par dana i čuvajte u frižideru. Tako će vam par kriški ananasa, lubenice ili narandže uvek biti pri ruci. Da voće ne oksidira poprskajte ga svežim limunovim sokom i čuvajte u dobro zatvorenim posudama.
- Obična voda čuva svežinu namirnica. Korenasto povrće, šargarepa na primer, očišćena i spremna za korišćenje, ostaje i do nedelju dana hrskava i sveža kada se čuva u tegli napunjenoj vodom. Ovo važi i za komadiće svežeg kokosa i već prepolovljene komade avokada koje možete sačuvati od oksidacije i kvarenja u frižideru potopljene u vodi.
- Na sveže začinsko bilje gledajte kao na buket cveća. Da sveže začinsko bilje ostane dugo sveže, makazama odsecite vrhove stabljika, stavite u teglu sa malo sveže vode, prekrijte vlažnom kesom, pa u frižider. Tako čuvano začinsko bilje može da ostane sveže nedelju pa i više dana.
- Žitarice pripremite unapred. Veliki broj žitarica može da se skuva u vodi, bez začina i bilo kakvih dodataka i dodaje u jela po potrebi: pirinač, proso, ječam, kinoa, sve ove žitarice mogu da ostanu sveže i po nekoliko dana u frižideru.
- Obroci spremni preko noći. Potopljene ovsene pahuljice ili umućene semenke čije u biljno mleko, uz sveže voće, kašičicu orašastih putera, seckanog kokosa, sirovog kakaa u zrnu, očas posla se pretvaraju u ukusan doručak ili užinu, koja je zgodna i za poneti.
- Hladni potaži kao spas u zadnji čas. Zgodni su za čuvanje u bokalima, ili za poneti u mini termosima. Mogu da stoje u frižideru relativno dugo, a pri tom ne zahtevaju više od blendera i nešto vremena koliko da oljuštite povrće. Još ako povrće spremite unapred pa samo ubacite u blender, milina! Da li smo rekli da sjajno zasite i osveže?
- Banane i jagodičasto voće možete da čuvate i u zamrzivaču. Iseckano i smrznuto po porcijama za brze smutije, dodatke salatama ili kašama.
- Prelive za salate, sosove i umake pripremite unapred. Možete da ih čuvate u bočicama, posudama ili hermetički zatvorenim kesama u frižideru, tek uz malo mućkanja ili brzo skuvanu pastu, čitav obrok može biti gotov za desetak minuta.
- Skuvajte ekstra porcije. Koje potom možete iskorisiti još jednom tokom nedelje.
- Napunite ostavu. Gotove mahunarke, orašasti plodovi i orašasti puteri, urme i suvo voće, humus, pelati, sok od paradajza, poluskuvan (parboiled) pirinač su neke od namirnica koje je zgodno uvek imati pri pruci za obrok gotov u poslednjem, ili pravom trenutku.
Recept za tropsku salatu
Količina: 2 služenja
Vreme: 20 minuta
Sastojci:
- 4 – 6 slatkih breskvi
- 1 veći avokado
- Šaka crvenog i žutog paradajza
- 100g sirovog indijskog oraha
- 100g blanširanog badema
- 100g oraha
- 2 pakovanja matovilac salate
- 1-2 limete
- 1 kašika bagremovog meda
- 1 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika balzamiko glazure
- So
- Sveža menta
Za potpuno uživanje uz osvežavajuću tropsku salatu, preporučujemo i bezalkoholnu varijantu čuvenog tropskog Pina colada koktela:
U blender dodajte pola manjeg ananasa seckanog na kockice, šaku svežih komadića kokosa, sok jedne limete i oko 100ml punomasnog kokosovog mleka. Sve sameljite pa dodajte još oko 500ml napitka od kokosovog mleka i po želji zasladite kašikom javorovog sirupa. Dodajte par listića mente i ostavite da se dobro ohladi pre služenja.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.