Hladna pirinač salata sa grilovanim povrćem i halumi sirom

 

Hladna pirinač salata krije neke od najlepših ukusa leta za pravo uživanje u zalogaju koji vam od srca preporučujemo da probate kao lagani ručak ili večeru uz osvežavajući ledeni čaj.
Uz kremasti pirinač u aromatičnom pesto sosu u tanjir smo spakovali i tostirane leblebije u mirisnim začinima, hrskavo povrće i, naravno dobar sir, a mi smo ovoga puta izabrali Halumi sir koji odlično ide na gril.

Sve sastojke za ovaj recept uz veliki izbor domaćih i sireva iz celog sveta pronađite u našem Mercator Hipermarketu, čekamo vas svakoga dana od 08-22h.

Pre nego pređemo na naš recept, pričamo upravo o sirevima, uz predloge kako da ih uparimo sa voćem, povrćem, začinima i svežim začinskim biljem za još više uživanja.

Da li ste znali da kultura pravljenja sireva potiče još iz antičkih dana? Za sir kao namirnicu znalo se još u antičkoj Grčkoj, Egiptu i Rimskom carstvu, iako je tačno vreme i mesto nastanka prvog sira i dalje misterija. Danas u svetu postoji više od 2000 vrsta sireva.

Mi ćemo se u našoj priči o sirevima zadržati na izboru dobro poznatih svežih sireva koje posebno volimo tokom leta, pre svega zbog njihovog osvežavajućeg ukusa.

Halumi (Halloumi) je beli polu tvrdi sir čije ime na grčkom znači slani i koji se tradicionalno se pravi od mešavine kozjeg i ovčjeg mleka, i čuva u salamuri uvaljan u divlju nanu. Halumi može da se jede svež ili čak kuva u jelima, ali je možda jedan od najpoznatijih sireva za prženje, pečenje i grilovanje jer odlično podnosi visoke temperature, a kao rezultat nastanu sočne kriške sira hrskave korice.

Zvuči ukusno? Izuzetno! Uparite ga sa grilovanim povrćem, posebno paprikom, patlidžanom ili tikvicama, poslužite uz sveže salate, brzo ukiseljene šalote, crveni luk, krastavac,  ili, kako se leti na Kipru tradicionalno služi uz lubenicu sa svežom mentom.

Mocarela je nadaleko čuvena u neprevaziđenoj Kapreze salati sa paradajzom i bosiljkom, ali je ovaj nežni sir blagog ukusa jednako neodoljiv i u slatkim kombinacijama. Probajte mocarelu uz sveže ili grilovane breskve, slatke kajsije, prelivenu medom, posutu seckanim orasima i uz par grančica mirisnog timijana ili majkine dušice.

Feta je još jedan omiljeni sir nezaobilazan uz letnje meze, u svežim salatama i zapečen u jelima iz rerne. Feta je jednako dobra i uz voće, posebno ono kiselkasto kao što su jagode, borovnice, maline ili kupine. Probajte je i sa kockicama lubenice uz mrvu bibera.

Svež kozji sir je predivno kremast i jedan od sireva koji se može uparivati sa mnogo različitih namirnica zbog svog osvežavajućeg ukusa. Pomešan sa svežim vlašcem, origanom ili bosiljkom sjajan je kao namaz za sendviče. Za slatku varijantu pomešajte ga sa medom, balzamiko glazurom i napunite polovine breskvi, kajsija ili svežih šljiva.

Domaće mlade kravlji sireve najviše volimo jednostavno isečene na kriške uz paradajz salatu. Pored ove čuvene kombinacije, domaći mladi sir odličan je uparen sa rukolom, cvetovima tikvica, u fritatama ili baba ganuš – umak od plavog patlidžana. Poslužite ga i uz domaće voće blago oporog ili kiselog ukusa, kruške, jabuke, šljive ili maline.

Da li ste znali da sirevi razvijaju svoju punu aromu na sobnoj temperaturi? Sledeći put kada izvadite sir iz frižidera, ostavite ga neko vreme da se otkravi i otkrije svu punoću ukusa.

Recept za hladnu pirinač salatu sa grilovanim povrćem i halumi sirom
Količina: 2 služenja
Vreme: 40 minuta

Sastojci:

  • 250g integralnog parboiled pirinča dugog zrna
  • 150g kuvanih leblebija
  • 2 zucchini tikvice
  • 1 veća žuta paprika
  • 1 pakovanje Halumi sira
  • 100ml punomasnog kokosovog mleka
  • 2 kašičice slatke suve paprike u prahu
  • 1 kašičica kurkume
  • 3 kašičice sušenog origana
  • so i biber po ukusu
  • maslinovo ulje

sastojci za pesto:

  • 150g svežeg bosiljka
  • 70g pekan oraha
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašičica soli
  • 1 limun
  • 120ml ekstra devičanskog maslinovog ulja

A kada nabavite sve namirnice, izaberite i neko osvežavajuće letnje piće uz ovo divno jelo. Mi smo ga poslužili uz ledeni čaj od breskve, a u našem Hipermarketu čeka vas ogroman izbor napitaka.

  1. Isperite pirinač i stavite da se skuva u vodi po uputstvu sa pakovanja, trebalo bi da je gotov za 8-10 minuta. U kuvani pirinač umešajte kokosovo mleko, začinite sa malo soli i bibera po ukusu i ostavite sa strane da se ohladi.
  2. U blago zagrejan tiganj sipajte pola kašike maslinovog ulja, dodajte proceđene leblebije, origano, kurkumu, papriku u prahu, so i biber po ukusu i istostirajte par minuta uz stalno mešanje dok leblebije ne postanu zlatnožute.
  3. Halumi isecite na šnite oko 1.5cm debljine, i stavite na gril tiganj da se zapeče sa obe strane dok ne porumeni.
  4. Kada je sir gotov, na grilu ispecite tikvice i papriku.
  5. Dok se povrće i sir peku pripremite domaći pesto. U blender stavite bosiljak, orahe, luk i so, iscedite sok od limuna i postepeno dodajte ulje dok se sve ne pretvori u ujednačenu pastu.
  6. Pre služenja, umešajte 2-3 kašike pesta u pirinač tako da se sva zrna pirinča oblože pestom. Dodajte leblebiju i složite na tanjir sa grilovanim povrćem i sirom.
  7. Po želji dodajte još malo bibera, čili paprike i pekan oraha, i poslužite uz ledeni čaj ili osvežavajući napitak po vašem izboru.