Prženice iz rerne sa maskarpone sirom i jagodama

 

Kod prženica iz rerne najviše volimo što u jednom receptu dobijemo i doručak i desert. Sočne, slatke i meke prženice iz rerne ne traže mnogo: nekoliko osnovnih namirnica, divno kremasti maskarpone, tek malo mućkanja, i za nekih tridesetak minuta doručak je na stolu. Ili desert, kako više volite.

Sve sastojke za ovaj recept možete da pronađete u našem Mercator hipermarketu, otvoreni smo svakoga dana od 08 – 22h.

Prženice iz rerne sa maskarpone sirom i jagodama

Ovaj recept volimo i zato što nema uobičajenog stajanja za šporetom da prženice budu gotove. Što nam ostavlja vremena da se pozabavimo nekim drugim, prečim stvarima, posebno ujutru kada se svaki minut računa i kada nam je važno da dan otpočnemo poletni, u dobrom raspoloženju.

Jedan od ključnih faktora za dobro raspoloženje jeste fizička aktivnost koju radimo, idealno baš ujutru, samo što je to često lakše izgovoriti nego sprovesti u delo. Jutra su nam često najužurbaniji deo dana, a dok umorni stignemo do kojeg sata slobodnog vremena uveče poželimo sve samo ne još jedan napor u vidu vežbanja.

Ipak sve govori u prilog laganoj fizičkoj aktivnosti neposredno posle buđenja, i to ne samo kao recept za bolje raspoloženje. Jutarnje vežbanje doprinosi većoj koncentraciji i fokusu, povišenoj energiji tokom dana, boljem metabolizmu i cirkadijalniom ritmu, kvalitetnijem snu, zdravlju krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi. Na kraju, vežbanje ujutru postavlja ton za čitav dan, što je veoma značajno.

Redovnost je ovde ključna. Zato ovde sa vama delimo nekoliko efikasnih predloga koje smo i sami isprobali da uspostavimo rutinu vežbanja, čak i onda kada nam se čini da je to nemoguće.

 

  1. Pre nego uopšte krenemo, dobro je da znamo zašto nam je naša nova navika važna. Pri tom ne mislimo na opšta mesta, poput zategnutih mišića, boljeg zdravlja i raspoloženja, već na koji način će svi ti rezultati redovnog vežbanja učiniti naš život kvalitetnijim. Što smo konkretnije odredili svoje zašto, to nam je bilo lakše da se pokrenemo. Čak i onda kada nam je i sama pomisao na vežbanje bila mrska.
  2. Uživanje i zabava su neobično važni. Fizička aktivnost u kojoj uživamo znači da ćemo radije vežbati i bolje se osećati tokom vežbanja, što znači da dobri rezultati stižu brže, što opet utiče na više uživanja i tako u krug.
  3. Svaki minut se računa i kada je vežbanje u pitanju. Bolje i pet do deset minuta nego da pravimo pauze jer ne stižemo da odvojimo ceo sat. U stvari, dužina vremena koju provedemo u jednom treningu ne mora da bude jednako srazmerna rezultatima.
  4. Dodali smo vežbe redovnim aktivnostima koje inače radimo ujutru. Tako uz šetnju psa uvrstimo brzo hodanje ili vežbe disanja. Zube možemo da operemo u čučnju uz zid. Tokom nameštanja kreveta napravimo i par iskoraka, a dok pripremamo doručak nekoliko vežbi za zglobove. U svakom slučaju, ovde je sve stvar prilagođavanja datim okolnostima.
  5. Najlepše je ako možemo da vežbamo napolju na čistom vazduhu, ili da imamo posebno određen prostor u kući za vežbanje, ali sve ovo nije neophodno. Vežbati se može svuda. Baš svuda, čak i u krevetu. Brojne su vežbe koje možemo da uradimo u pidžami odmah po buđenju kada baš nemamo drugog izbora. A onda, zašto i da ne? Jer ako mogu prženice iz rerne, može i vežbanje u pidžami.

 

Bilo da ste rešili da vežbate u pidžami ili u punoj sportskoj opremi, imamo dobru vest da vas u Mercator centru čeka mnogo udobnih modela, od pidžama do sportske opreme. Na vama je samo da odredite datum kada krećete sa vežbanjem.

Prženice iz rerne sa maskarpone sirom i jagodama

Recept za prženice iz rerne sa maskarpone sirom i jagodama

Količina: 6-8 služenja

Vreme: 35 minuta

Sastojci

  • Pakovanje mlečnog tost hleba
  • 4 jaja
  • 250ml mlečne pavlake za kuvanje
  • 120ml mleka
  • 2 kesice burbon vanila šećera
  • 160g šećera u kristalu
  • 1 kašičica cimeta u prahu
  • 80g putera
  • 350g maskarpone sira
  • 2 limuna
  • 300g svežih jagoda
  • Šećer u prahu za posipanje

 

Sve sastojke za prženice, kao i organska jaja možete da nabavite u Mercator hipermarketu, svakoga dana od 08h do 22h.

Uključite rernu da se greje na 180C i podmažite posudu za pečenje sa malo rastopljenog putera.
U drugoj posudi razmutite jaja, 80g šećera u kristalu, kesicu vanilin šećera, cimet, 180ml pavlake i mleko, tako da dobijete homogenu smesu u koju ćete natapati hleb.
U posebnoj posudi umutite maskarpone sir, ostatak šećera, pavlake i vanil šećera. Dodajte sok i rendanu koricu jednog limuna i sve umutite u gust i gladak krem.
Kriške hleba presecite po dijagonali na trouglove, svaku kratko umočite sa svih strana u smesu od jaja i poređajte na dno posude za pečenje.
Nanesite sloj maskarpone kreme i razmažite ravnomerno.
Ponovite ređanje natopljenih kriški hleba i maskarpone kreme tako da završite hlebom. Ako preostane nešto smese od jaja prelijte preko hleba i poređajte listiće putera odozgo.
Stavite u rernu da se zapeče, oko 20 minuta.
Još toplo pospite sitno seckanim jagodama i šećerom u prahu i poslužite.