Puter kolač od jogurta sa limunom, vanilom i bosiljkom
Ovo je jedan od onih kolača koji na prvi pogled mogu da se učine kao još jedna patišpanj varijanta. Sve dok nismo osetili razbuđujući miris limuna i bosiljka, a potom sa prvim uranjanjem viljuške u testo i razumeli zašto se kolač zove puter kolač. Sočno i kao oblak mekano testo koje se topi u ustima i ukusima se jednako razliva. Od slatke vanile do osvežavajućeg limuna i neočekivanog bosiljka koji ovoj jin i jang kombinaciji ukusa daje pravu dozu ravnoteže.
Sve sastojke za puter kolač od jogurta možete da pronađete u našem Mercator hipermarketu. Otvoreni smo svakoga dana od 08 – 22h.
Sklapajući ukuse za ovaj kolač razmišljali smo baš o ravnoteži. Jer ruku na srce, ovo je kolač bogat sastojcima od koji znamo danas da zaziremo. Ako ništa da o njima razmišljamo kao o nezdravim i nepoželjnim.
S druge strane, govorimo o sastojcima koji su se odvajkada koristili u kolačima, onim koje su pravile naše bake, i njihove bake. Pa ipak, tada, u doba mladosti naših baka, zaziranje od hrane je bila nepoznanica a gojaznost retka pojava. Doduše, i ovakvi kolači bili su retka prilika.
Kolači bogati masnoćama, jajima, mlekom i finim brašnom sa velikim uzbuđenjem spremani su za posebne prilike. Radovalo im se unapred danima i u njima uživalo svim čulima. Razmenjivali se recepti, unosile finese i izmene, pričalo i prepričavalo čiji su kolači ispali najbolji. Jedino o čemu se nije ni pričalo ni mislilo je da je takva hrana nezdrava, ili nepoželjna.
Mnogo toga se promenilo od tih vremena do danas. Ipak današnja česta podela hrane na „dobru-lošu“ „zdravu-nezdravu“ izgleda da nam ne koristi baš najbolje.
Pre svega sama ideja da zabranjujemo sami sebi ukuse koje volimo, može da uzrokuje da o njima razmišljamo mnogo više nego da su nam dostupni. A zatim, sama pomisao da sebi možemo toliko da naškodimo samo zato što pojedemo nešto, može da nam bude veće opterećenje od same hrane.
Istina je da svaka hrana i svaka namirnica ima svoju hranljivu vrednost. Isto kao i da nam hrana nije baš samo gorivo.
U jela, ukuse i recepte utkane su emocije, sećanja, doživljaji za sva čula. Oko hrane se okupljamo, družimo, povezujemo. Preko nje upoznajemo čitave kulture, navike, običaje. Uz jelo možemo da poslužimo i radost, zahvalnost, pažnju, ljubav. Hrana je toliko više od goriva za telo.
Zato je vreme da o hrani prestanemo da mislimo kao o dobroj i onoj koja to nije, već da počnemo da volimo sve što hrana sobom nosi i da joj se radujemo. Tada se, mi duboko verujemo, i hrana raduje nama. Poput ovog našeg divnog puter kolača.
Da li ste znali da u Mercator centru možete da birate između mnogo vrsta vrhunskih torti i kolača? Svratite do nas po svoje omiljene ukuse!
Možemo tu da završimo ili uputimo na linkove do hipermarketa i restoranske sekcije na sajtu, mada tamo ne vidim npr. Homemade kolače npr.
Recept za puter kolač od jogurta sa limunom, vanilom i bosiljkom
Količina: 8-10 služenja
Vreme: 1h 15 minuta
Sastojci
- 200g putera i još kockica za podmazivanje pleha
- 3 jaja
- 1 žumance
- 150g kristal šećera
- 2 kesice burbon vanila šećera
- Rendana korica 2 limuna
- 70ml svežeg soka od limuna
- 150ml grčkog jogurta
- 250g belog mekog brašna za kolače
- ½ kašičice praška za pecivo
- ½ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
Za preliv
- 100g šećera u prahu
- 30ml mlečne pavlake
- Rendana korica jednog limuna
- Bosiljak
Za ovaj kolač je važno da svi sastojci budu na sobnoj temperaturi.
Uključite rernu da se greje na 180C i podmažite četvrtasti pleh.
Penasto mikserom umutite puter i postepeno dodajte šećer nastavljajući sa mućenjem dok smesa ne posvetli.
Umešajte jedno po jedno jaje, i na kraju žumance.
U jogurt umešajte sok i koricu od limuna, i vanil šećer.
U posebnoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikrabonu i so.
Smesi sa puterom i jajima prvo dodajte 1/3 brašna i umešajte da se sve sjedini.
Zatim umešajte jogurt i na kraju dovršite sa brašnom tako da dobijete vazdušastu, glatku i prilično gustu smesu koju ćete sipati u kalup.
Pecite oko 30minuta ili dok čačkalica ne pokaže da je kolač gotov.
Potpuno ohlađen kolač prelijte glazurom od šećera u prahu koji ste pomešali sa pavlakom i koricom limuna, i ukrasite listićima bosiljka.
Ovaj kolač može da ostane dugo svež, zapravo najsočniji je kada odstoji preko noći u frižideru.
Sve sastojke za kolač, kao i organska jaja i limun, možete da nabavite u Mercator hipermarketu od 08h do 22h.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.