Ako ste u potrazi za aromatičnom kremastom poslasticom imamo pravi recept za vas. Sirove tartalete sa nežnim kremom od vanile, sočnim nektarinama i ribizlom, prelivene su slatkim balzamikom i aromatizovane mentom za dodatnu notu svežine.
Vanila tartalete možete napraviti sa bilo kojim zrelim letnjim voćem. Preliv od slatkog balzamika sjajan je i u kombinaciji sa kajsijama, malinama, smokvama, jagodama. Izaberite svoje omiljeno voće u našem Mercator Centru gde vas čeka veliki izbor uvek svežeg, organskog voća, začinskog bilja, kao i ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.
Sirovi kolačići idealni su posebno tokom letnjih dana. Osim što ne zahtevaju uključivanje rerne, prave se veoma brzo i lako, a možda im je najveća prednost što mogu da stoje u zamrzivaču za uvek spreman zdraviji slatkiš pri ruci.
Pravljenje sirovih poslastica nas uči još jednoj važnoj stvari, kako u kuhinji, tako i u životu, a to je prepuštanje oblikovanju i igranju sastojcima, ukusima, i bojama. Jer sirovi kolačići gotovo po pravilu ne mogu a da ne budu uspešni.
Uvek možemo da dodamo koju urmu više. Još malo kokosovog krema. Ili kašiku nekog orašastog putera. Voće, sveže ili sušeno, začinsko bilje, prelive, limun zamenimo limetom ili narandžom, kombinacija je bezbroj.
Kada ovladamo osnovom pravljenja ove vrste slatkiša, otvara se prostor da budemo kreativni i pratimo arome i teksture na prvom mestu, pa tek onda grame koje propisuju recepti. Što bi inače bilo jedno od prvih pravila u kuhinji da priprema hrane postane igra, istraživanje, kreacija. I tako otvorimo prostor da u zalogaj slijemo i onaj nevidljivi sastojak koji je možda najvažniji za dobar ukus: uživanje i ljubav prema kuvanju.
Pravila za uspešnu pripremu sirovih poslastica
Stoga vam ovde donosimo osnovna pravila za uspešnu pripremu sirovih poslastica, a dalje igranje ukusima i oblicima ovih neodoljivih zalogaja prepuštamo vašem izboru.
- Osnovu svakog kolačića čini mešavina nekog suvog sastojka, pahuljice od žitarica ili orašasti plodovi, i urme koje spajaju smesu i čine je pogodnom za oblikovanje. Ovakvoj osnovi možete dodati različite arome po ukusu, kakao, rogač, citruse, đumbir u prahu, vanilu ili druge začine.
- Ukoliko želite super čvrstu podlogu koja će se sigurno održati duže i na sobnoj temperaturi, u osnovu možete da dodate kašiku kokosovog ulja ili otopljenog kakao putera.
- Tokom obrade u procesoru smesa sa urmama će se u jednom trenutku pretvoriti u loptu, i to je znak da su se sastojci dobro sjedinili i da možete da je preručite i oblikujete u modli po želji.
- Sledeći korak je kremasti sloj za čiju smo osnovu koristili kombinaciju paste od indijskog oraha i punomasnog kokosovog mleka. Indijski orah je neutralnog ukusa a samleven u pastu daje neophodnu gustinu, dok je kokosovo mleko zaslužno za vazdušastu kremastu teksturu.
- Za krem je najbolje da koristimo gusti čvrsti deo kokosovog mleka. Pre pripreme dobro ohladite kokosovo mleko kako bi se izdvojio čvrsti deo koji ćete onda lako kašikom izvaditi za kolače. Tečnost koja od kokosovog mleka preostane sačuvajte za smutije ili kao dodatak kuvanim jelima.
- Osim indijskog oraha i kokosovog mleka, u kremove takođe možete dodavati sastojke po izboru: voće, čokoladu, orašaste putere, začine i začinsko bilje.
- Obrada u procesoru će zagrejati sastojke pa će oni biti nešto mekši ili čak i u tečnom stanju. Neka vas ovo ništa ne brine, sirove poslastice je neophodno dobro ohladiti, pa čak i zamrznuti da dobijemo njihovu pravu kremastu teksturu.
- Ukoliko kolačiće želite duže da čuvate u zamrzivaču, zamrznite ih bez preliva ili poslednjeg sloja voća koji možete da dodate pred samo služenje kako bi bili ukusniji i lepše izgledali.
- Ako sirove poslastice prelivate čokoladom, učinite to dok su još potpuno zamrznute, kako bi se čokoladni sloj odmah ohladio i stegnuo u dodiru sa zaleđenim kolačem.
- Pre služenja sirove kolačiće je potrebno ostaviti oko 15 minuta na sobnoj temperaturi da omekšaju, i spremni su za uživanje.
Recept za vanila tartalete sa slatkim balzamikom i mentom
Količina: 10 – 12 komada
Vreme: 30 min, hlađenje min 3h
Sastojci za korpice:
- 200g ovsenih pahuljica
- 10 većih svežih urmi
- na vrh kašičice soli
Sastojci za krem od vanile:
- 100g sirovog indijskog oraha
- 350ml punomasnog kokosovog mleka ili krema
- 2 kašike putera od badema
- 2 kašike javorovog sirupa
- 1 štapić vanile ili 1 kašičica ekstrakta vanile
- rendana korica 1 organskog limuna
Ostali sastojci:
- 3-4 nektarine
- šaka crvene ribizle
- 2 kašičice meda ili javorovog sirupa
- 4 kašičice balzamiko glazure
- sveži listići mente
Uz tartalete poslužite ledeni šejk od jagoda ili crvenog voća po izboru. U blenderu sjedinite 300g smrznutih jagoda, par svežih urmi, iscedite sok jednog limuna, ubacite par listića mente i malo biljnog mleka po izboru. Trećinu čaše napunite biljnim mlekom, dopunite mešavinom od jagoda i sve dobro promešajte. Ili izaberite neki od osvežavajućih napitaka iz ponude u našem Hipermarketu.
Da pripremite tartalete:
- U procesoru sjedinite sve sastojke u kompaktnu lepljivu smesu i oblikujte korpice u modli za mafine koju ste obložili tračicama papira za pečenje. Stavite u zamrzivač dok spremite krem.
- Indijski orah poparite vrelom vodom i ostavite 10tak minuta da omekša.
- U procesoru sameljite indijski orah u pastu, a zatim dodajte čvrst deo kokosovog mleka i ostale sastojke, i sjedinite ih u krem koji će u ovom trenutku biti u tečnom stanju.
- Kremom napunite korpice i vratite u zamrzivač da se sve dobro stegne.
- Pripremite i iseckajte voće na listiće.
- Za preliv pomešajte tečni zaslađivač po izboru sa balzamiko glazurom.
- Pred služenje poređajte voće na svaku korpicu, prelijte slatkim balzamikom i ukrasite listićima sveže mente.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.