Slane palačinke od leblebija i spanaća sa svežim povrćem i prelivom od mente

Probajte ove neodoljivo ukusne palačinke od leblebija i spanaća i uživajte u omiljenom zalogaju i tokom vrelog leta. Palačinke od leblebija ne sadrže jaja, mleko, pa ni žitarice, što ih čini značajno laganijim od standardnih. Uz mladi spanać, hrskavo povrće i osvežavajući preliv od mente, palačinke od leblebija, tople ili hladne, su odličan i veoma izdašan letnji obrok.

Mi vam u receptu dajemo predlog kako možete da ih nafilujete, vi naravno, izaberite namaze i povrće po sopstvenom ukusu. U našem Mercator Centru čeka vas veliki izbor uvek svežeg, organskog povrća, voća, kao i ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.

Palačinke od leblebija su varijanta tradicionalne italijanske farinate, rustičnih palačinki koje se u Italiji prave od brašna od leblebija, maslinovog ulja i raznog začinskog bilja, posuta svežim biberom.

Kako brašno od leblebija nije zapravo brašno, bar ne ono od žitarica na koje smo navikli, potrebno je da smesa za ovakve palačinke odstoji na hladnom minimum sat vremena. Poželjno je da u frižideru ostane i preko noći, što je sjajna vest jer tako možete čuvati i veću količinu smese i uvek imati pri ruci za fine tople palačinke.

Smesa će upijati tečnost što duže stoji pa pred samo pečenje po potrebi umešajte još malo vode – treba da je gusta kao i za obične palačinke. Jednako se i peče: kada se pojave mehurići na površini, pažljivo je okrenite u tiganju. A da budete sigurni da se neće pocepati tokom pečenja, u smesu umešajte i malo skroba, mi smo stavili tapioku, mada će se palačinke i bez toga dobro ispeći.

Tapioku u receptu možete da zamenite i bilo kojim drugim skrobnim brašnom, kukuruznim na primer, ili kašičicom psilijuma.

SLANE PALAČINKE OD LEBLEBIJA I SPANAĆA SA SVEŽIM POVRĆEM I PRELIVOM OD MENTE

Da li ste znali da su palačinke jedno od najstarijih jela na planeti?

U stvari, palačinke su vrlo verovatno jedno od prvih jela od žitarica koje se pravilo još u praistoriji, i od tada do danas postalo omiljeno širom sveta.

Što nas ni malo ne čudi, jer ima li slađeg, raznovrsnijeg i lakše spremnog obroka od palačinki?

Šta ćemo za doručak? Kao brzi slatkiš kada dođu gosti? Sa džemom ili kremom? A kada smo posebno kulinarski raspoloženi, tu su i slane, zapečene, pohovane, pa torte od palačinki!

Toliko je različitih mogućnosti i ukusa da nam je potpuno jasno zašto izgleda da nema svetske kuhinje koja ne poznaje neku vrstu palačinki: tanke francuske; karamelizovane nemačke; austrijske carske mrvice; pufnasta holandska slatka palačinka iz rerne i danske od krompira; japanske slane sa kupusom i koreanske sa ljutim kimčijem; indijska doša i indonezijski panekuk; ruski blini i grčke tiganite, sve ovo je samo mali deo vrsta palačinki koje se prave širom planete.

Slane i slatke, pufnaste i tanke, presavijene i urolane, kao doručak, ručak ili večera, probali smo da pobrojimo sve ove recepte i vrste palačinki. Na kraju smo samo zaključili su palačinke izgleda neki univerzalni jezik ljubavi domaćih kuhinja i da nam ne preostaje ništa drugo nego da uživamo u svim njihovim oblicima i ukusima.

Recept za slane palačinke od leblebija i spanaća sa svežim povrćem i prelivom od mente

Količina: 6 – 8 palčinki

Vreme: 30 min, hlađenje min 1h

Sastojci za palačinke:

  • 200g brašna od leblebija
  • 200g svežeg mladog spanaća
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1-2 kašičice nutritivnog kvasca
  • 1 kašičica skroba od tapioke (opciono)
  • 600ml vode

Sastojci za preliv od mente:

  • šaka svežih listića mente
  • 60-80ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • svež sok od 1 limuna
  • 1 kašičica javorovog ili agave sirupa
  • 1 ravna kašičica soli

Povrće za punjenje palačinki:

  • 2 zrela avokada
  • 1 crvena paprika sitno seckana
  • ½ manjeg glavice crvenog kupusa sitno seckanog
  • matovilac
  • čeri paradajz isečen na polovine

Uz palačinke poslužite aromatičnu limunadu sa borovnicama i začinskim biljem. Litar vode pomešajte sa svežim sokom 4 limuna, dodajte šaku borovnica i začinsko bilje po izboru, mi smo stavili par grančica ruzmarina. Odlično ide i žalfija, menta ili bosiljak. Limunadu ostavite u frižider bar sat vremena da se dobro ohladi i aromatizuje svim ukusima i poslužite. Ili izaberite neki od osvežavajućih napitaka u našem Hipermarketu.

Da pripremite palačinke:

  1. U blender ili procesor ubacite sve sastojke i sameljite u kompaktnu smesu.
  2. Smesu za palačinke preručite u teglu ili manji bokal i ostavite u frižideru da odstoji minimum 1h, a najbolje preko noći.
  3. Nelepljivi tiganj zagrejte na srednjoj temperaturi, po potrebi dodajte malo kokosovog ulja, ulijte smesu kao za standardne palačinke i ispecite sa obe strane po par minuta dok ne porumene.
  4. Da pripremite preliv od mente, sitno iseckane listiće mente pomešajte sa ostalim sastojcima.
  5. Palačinke namažite ispasiranim avokadom, nafilujte povrćem, prelijte prelivom od mente i poslužite.

Prijatno i uživajte!