Brzi krem kolač sa trešnjama
Zamislite slatke trešnje u ledenom kremastom omotaču od vanile i sve to zajedno sa sočnim sirovim biskvitom od lešnika i urmi. Mi bismo rekli, savršeno ukusan letnji zalogaj. Ali ne verujte nam na reč. Napravite ovaj brz i jednostavan desert, možda koliko još ove nedelje.
Ovo je jedan od onih kolača koji mogu da budu i sasvim hranljiv doručak, ili užina, jer sadrži sjajne integralne namirnice poput ovsenih pahuljica, čia semenki, kokosovog mleka, lešnika, voća, a zaslađen je samo urmama i javorovim sirupom.
U našem Mercator Centru možete da nabavite sve ove namirnice, od urmi do javorovog sirupa, kao i sveže sezonsko voće koje možete da iskoristite za kolač.
Jer se ovaj kolač naravno može napravit sa praktično bilo kojim sezonskim voćem. Višnje, maline, borovnice ili kupine bile bi jednako savršene. Razlog zbog kojeg smo se predelili za trešnje je taj što nam se čini da ovo voće stoji u zapećku kada su slatkiši u pitanju. Ili je toliko slatko i lepo da ga više volimo sveže? Šta god da je razlog, tek nismo se prevarili, trešnje su ovde dale posebno dobar ukus našem desertu koji vam toplo preporučujemo da probate. A i se sezona trešanja je u punom jeku, a ovo je jedan od lepših načina kako možete da u njima još više uživate.
I dok ne pređemo na recept, donosimo ovde naših odabranih
5 predloga kako što više da iskoristimo voće ove sezone
Pa da krenemo:
- Napravite voćne kockice leda. Koje ne samo što će rashladiti piće, već mu dati aromu i lepši izgled. U svaku pregradu posude za led ubacite sitnije voće, poput borovnica ili malina, dodajte i sitnije listiće mente ili bosiljka, nalijte vodom i zaledite.
- Voće u obrok salatama. Obogatite već sledeću slanu obrok salatu sočnim ukusima kajsija, breskvi, šljiva, malina, jagoda, čak i lubenice. Kombinacije su brojne, i sigurno ćete lako pronaći neku koja vam je omiljena, a mi vam preporučujemo da probate i našu salatu sa grilovanim breskvama
- Spremite ražnjiće od voća. Uvek atraktivni šareni ražnjići od voća sjajni su posebno za letnje zabave, a modlice za sečenje kolačića možete da iskoristite za voće i napravite različite oblike.
- Dodajte voće u jogurt. Tako uz tek nekoliko sastojaka dobijate osvežavajuću i hranljivu poslasticu ili odličan lagani doručak. A za uvek spreman zalogaj u frižideru, voće u jogurtu možete i da zaledite, poput ovih ledenih jogurt kocki
- Uronite voće u čokoladu. Možda ga tako čokoladnog zatim urolate i u seckane orahe, bademe, pistaće, rendani kokos. Pa dobro ohladite u frižideru. I eto uvek spremne voćne bombonjere predivnog izgleda i ukusa, uvek na dohvat ruke kada poželite nešto slatko.
Sigurni smo da ima još mnogo zabavnih načina kako da što više uživamo u voću dok je u sezoni, sveže, slatko i sočno. Pišite nam vaše predloge. Jedan od njih je i naš brzi krem kolač sa trešnjama za koji vam recept donosimo ovde.
Recept za brzi krem kolač sa trešnjama
Količina: 6 služenja
Vreme: 45min pripreme, hlađenje min 3h
Sastojci:
- 14 većih svežih urmi
- 180g pečenog lešnika
- 180g ovsenih pahuljica
- 100g sirovog indijskog oraha prethodno omekšalog u toploj vodi
- 400ml kokosovog krema ili punomasnog kokosovog mleka
- 2 kašike putera od lešnika
- Rendana korica jednog limuna
- 1/2 kašičice mlevenog anisa
- ½ štapića vanile ili kašičica ekstrakta vanile
- 2-3 kašike javorovog sirupa
- 400g očišćenih trešanja
- 3 kašičice čia semenki
- 1 kašika sirovog lomljenog kakaa
Uz kolač poslužite domaću oranžadu sa bosiljkom: pomešajte 200ml sveže ceđenog soka od limuna sa 100ml soka od narandže i prelijte sa 1L mineralne vode. Dodajte tanko seckanu polovinu organske narandže sa sve korom i šaku listova bosiljka. Dobro rashladite u frižideru i poslužite. Ili izaberite neki od osvežavajućih napitaka u našem Hipermarketu.
- Pripremite manju dublju posudu u kojoj ćete složiti kolač.
- U procesoru sameljite i sjedinite urme, 100g lešnika i ovsene pahuljice. Smesu utisnite na dno posude, oko 2cm debljine i stavite u frižider da se hladi.
- U procesoru sameljite indijski orah u pastu, pa dodajte kokosov krem, puter od lešnika, koricu limuna, anis, vanilu i kašiku javorovog sirupa, i sve sjedinite u ujednačenu kremastu smesu. Ostavite sa strane.
- Očišćene trešnje stavite u šerpu, prelijte sa oko 100ml vode, pustite da proključa, a zatim smanjite temperaturu i ostavite još par minuta da krčka poklopljeno koliko da trešnje omekšaju. Sklonite sa šporeta, umešajte čia semenke i kašiku javorovog sirupa po želji, i ostavite da se ohladi, da dobijete puding od čia semenki i trešanja.
- Spojite kolač: na sloj sa urmama stavite par kašika pudinga od trešanja, pospite sa malo krupno sečenih lešnika i prelijte sa polovinom krema. Ponovite postupak i sa ostatkom trešanja, lešnika i krema, i dobro ohladite u frižideru, minimum 3 sata a najbolje preko noći.
- Pre služenja po želji kolač pospite sirovim lomljenim kakakom, izvadite porcije većom kašikom i poslužite uz domaću oranžadu.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.