Super sočna čokoladna torta sa malinama
Bogata punim ukusima fine crne čokolade i slatkih svežih malina, ova super sočna torta bez brašna je prava letnja verzija klasičnih čokoladnih poslastica. Jednako lagano se i pravi. Spajanjem mokrih i suvih sastojaka u jednu neodoljivo čokoladnu koru koja se uz malo ukrašavanja i igranja pretvara u pravi poklon za nepca i dušu.
Zvezda ove torte je crna čokolada sa preko 70% kakaa ili bilo koja crna čokolada koju volite i sveže maline. U našem Mercator Centru čeka vas ogroman izbor nekih od najfinijih crnih čokolada, kao i svi ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.
Čokolada i maline su savršen par, a spakovane u ovu neodoljivu tortu, slobodno možemo da kažemo, čista ljubav. A ljubav je i naša priča o tortama. I to čokoladnim.
Možemo da krenemo od „Jel’ da da je dobra! Da ti isečem još jedno parče?“ u nedeljna popodneva. Zatvaranja očiju da zamislimo želju. Ili onog dragocenog trenutka kada se konačno završi mućenje, smesa prelije u kalup i okonča čekanje da prst klizne po zidu vanglice i pokupi tragove čokoladnog krema.
U torte smo slivali sve lepe želje i ljubav koja se prelivala dalje. Za ugađanje, uživanje, poklanjanje i slavljenje. Važnih datuma ili jednostavnog popodneva, torta je uvek dobrodošla, samo ih je količina slojeva i čokolade razlikovala.
I možda je do rasporeda molekula, možda do raskošnog ukusa čokolade ili jedinstvenog doživljaja topljenja u ustima, a možda ova ljubav i ne mora da ima neko posebno logično objašnjenje. Ono što, kao i svaka ljubav s druge strane traži, jeste pravi odnos između umeća, posvećenosti i radosti.
Zato vam ovde donosimo par kuhinjskih saveta za rad sa čokoladom u tortama i kolačima.
Da li ste znali da je čokolada u početku bila piće?
„Hranu bogova“ kako u prevodu glasi naziv za drvo kakaa, Kolumbo je otkrio zajedno sa Amerikom i to kao piće u kojem su uživali drevni narodi ovog kontinenta. Evropljani su čokoladi brzo dali notu ekstravagancije pripremajući je sa šećerom, cimetom i drugim začinima i proglasili za must-have napitak svakog viđenijeg pripadnika srednjevekovnog društva. Jer čokoladi su se osim ukusa, pridavala različita mistična i lekovita svojstva, a šuška se i da je sam Kazanova pio kao afrodizijak. Slavljena i obožavana, čokolada u 19.veku dobija svoj današnji oblik kakvog ga znamo, i ostalo je istorija.
Tačka topljenja čokolade je jedinstvena
Za čokoladu kažu i da je jedinstvena namirnica čija tačka topljenja počinje ispod temperature našeg tela. Zato se kockica čokolade tako divno rastapa na jeziku za onaj dobro poznat ugođaj čokoladnog blaženstva.
A kada smo kod pripreme i primene čokolade u kolačima i tortama, topljenje čokolade zahteva tek malo veštine.
Kako najbolje da istopite čokoladu za torte i kolače
Za sjajnu svilenu teksturu čokolade, čokoladu je najbolje otapati na pari.
Pripremite dve posude, jednu za vodu koja će napraviti paru i drugu za čokoladu. Ovde je važno da posuda u kojoj je čokolada dnom ne dodiruje vodu i da se lako zagreva.
Temperirajte paru i vodu zagrevajte samo do tačke strujanja, što će čokoladu sačuvati od preterane toplote.
Ne morate da čekate da se sva čokolada u posudi otopi. Čim počne proces topljenja i posuda se zagreje, možete je skloniti sa pare i mešanjem istopiti ostatak. Po potrebi, možete da vratite posudu sa čokoladom iznad pare na kratko i uz mešanje je sjedinite.
Za visoki sjaj čokoladne glazure, u već otopljenu čokoladu umešajte i kašičicu kokosovog ulja.
Tako ćete dobiti savršen čokoladni preliv za tortu. Koju onda preostaje samo da ukrasite malinama. Za još jedno savršenstvo. A ljubav, i to ona prava i totalno nesavršena, dođe onda odozgo, kao šlag na tortu.
Recept za čokoladnu tortu sa malinama
Količina: 8-12 služenja (manji pleh od 20-22cm)
Vreme: 60 min
Suvi sastojci:
- 180g ovsenih pahuljica
- 100g finog kokosovog brašna ili kokosovog proteina
- 4 kašike kakao praha
- 100g kokosovog šećera
- ½ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice soli
Mokri sastojci:
- 150g crne čokolade sa visokim procentom kakao mase
- 100ml pirea od jabuke
- 3 ravne kašike mlevenog zlatnog lana
- 100ml kokosovog ulja u tečnom stanju
- 100 – 150ml pirinčanog ili ovsenog mleka.
Ostali sastojci:
- 350g svežih malina
- 100g crne čokolade
- 1 kašika kokosovog ulja
- Sušeni listići kokosa i sirovi kakao u zrnu za posipanje
- 1-2 kašike finog kokosovog brašna i ½ kašike kokosovog ulja za podmazivanje pleha
Da pripremite tortu:
- Maline operite i krpom blago prosušite a zatim ostavite na vazduhu da se potpuno osuše.
- Uključite rernu na 180C i pripremite pleh tako što ćete ga premazati uljem i posuti kokosovim brašnom po dnu i ivicama.
- Pomešajte lan sa oko 9 kašika vode i ostavite sa strane dok smesa ne postane gusta nalik na puding.
- Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane.
- U blenderu usitnite ovsene pahuljice u prah i izmešajte ih sa ostalim suvim sastojcima.
- U posebnoj činiji dobro pomešajte otopljenu čokoladu sa kokosovim uljem, pireom od jabuke, smesom od lana i polovinom biljnog mleka.
- Postepeno umešajte suve sastojke u mokre da dobijete gušću žitku masu i po potrebi dodajte i ostatak biljnog mleka.
- U smesu nežno umešajte oko 200g malina, ostatak sačuvajte za ukrašavanje torte.
- Preručite u pleh, poravnajte spatulom i stavite u rernu da se peče oko 20 – 25 min.
- Tortu ostavite da se potpuno ohladi u plehu.
- Dok se torta hladi, istopite na pari ostatak čokolade i umešajte kašiku kokosovog ulja.
- Ohlađenu tortu pažljivo izvadite iz pleha na tanjir za serviranje. Prelijte otopljenom čokoladom, ukrasite svežim malinama, listićima kokosa i sirovim kakaom u zrnu.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.