Super sočna čokoladna torta sa malinama

Bogata punim ukusima fine crne čokolade i slatkih svežih malina, ova super sočna torta bez brašna je prava letnja verzija klasičnih čokoladnih poslastica. Jednako lagano se i pravi. Spajanjem mokrih i suvih sastojaka u jednu neodoljivo čokoladnu koru koja se uz malo ukrašavanja i igranja pretvara u pravi poklon za nepca i dušu.

Zvezda ove torte je crna čokolada sa preko 70% kakaa ili bilo koja crna čokolada koju volite i sveže maline. U našem Mercator Centru čeka vas ogroman izbor nekih od najfinijih crnih čokolada, kao i svi ostali sastojci koji su vam potrebni za ovaj recept.

Čokolada i maline su savršen par, a spakovane u ovu neodoljivu tortu, slobodno možemo da kažemo, čista ljubav. A ljubav je i naša priča o tortama. I to čokoladnim.

Možemo da krenemo od „Jel’ da da je dobra! Da ti isečem još jedno parče?“ u nedeljna popodneva. Zatvaranja očiju da zamislimo želju. Ili onog dragocenog trenutka kada se konačno završi mućenje, smesa prelije u kalup i okonča čekanje da prst klizne po zidu vanglice i pokupi tragove čokoladnog krema.

U torte smo slivali sve lepe želje i ljubav koja se prelivala dalje. Za ugađanje, uživanje, poklanjanje i slavljenje. Važnih datuma ili jednostavnog popodneva, torta je uvek dobrodošla, samo ih je količina slojeva i čokolade razlikovala.

I možda je do rasporeda molekula, možda do raskošnog ukusa čokolade ili jedinstvenog doživljaja topljenja u ustima, a možda ova ljubav i ne mora da ima neko posebno logično objašnjenje. Ono što, kao i svaka ljubav s druge strane traži, jeste pravi odnos između umeća, posvećenosti i radosti.

Zato vam ovde donosimo par kuhinjskih saveta za rad sa čokoladom u tortama i kolačima.

Da li ste znali da je čokolada u početku bila piće?

„Hranu bogova“ kako u prevodu glasi naziv za drvo kakaa, Kolumbo je otkrio zajedno sa Amerikom i to kao piće u kojem su uživali drevni narodi ovog kontinenta. Evropljani su čokoladi brzo dali notu ekstravagancije pripremajući je sa šećerom, cimetom i drugim začinima i proglasili za must-have napitak svakog viđenijeg pripadnika srednjevekovnog društva. Jer čokoladi su se osim ukusa, pridavala različita mistična i lekovita svojstva, a šuška se i da je sam Kazanova pio kao afrodizijak. Slavljena i obožavana, čokolada u 19.veku dobija svoj današnji oblik kakvog ga znamo, i ostalo je istorija.

Tačka topljenja čokolade je jedinstvena

Za čokoladu kažu i da je jedinstvena namirnica čija tačka topljenja počinje ispod temperature našeg tela. Zato se kockica čokolade tako divno rastapa na jeziku za onaj dobro poznat ugođaj čokoladnog blaženstva.

A kada smo kod pripreme i primene čokolade u kolačima i tortama, topljenje čokolade zahteva tek malo veštine.

Kako najbolje da istopite čokoladu za torte i kolače

Za sjajnu svilenu teksturu čokolade, čokoladu je najbolje otapati na pari.

Pripremite dve posude, jednu za vodu koja će napraviti paru i drugu za čokoladu. Ovde je važno da posuda u kojoj je čokolada dnom ne dodiruje vodu i da se lako zagreva.

Temperirajte paru i vodu zagrevajte samo do tačke strujanja, što će čokoladu sačuvati od preterane toplote.

Ne morate da čekate da se sva čokolada u posudi otopi. Čim počne proces topljenja i posuda se zagreje, možete je skloniti sa pare i mešanjem istopiti ostatak. Po potrebi, možete da vratite posudu sa čokoladom iznad pare na kratko i uz mešanje je sjedinite.

Za visoki sjaj čokoladne glazure, u već otopljenu čokoladu umešajte i kašičicu kokosovog ulja.

Tako ćete dobiti savršen čokoladni preliv za tortu. Koju onda preostaje samo da ukrasite malinama. Za još jedno savršenstvo. A ljubav, i to ona prava i totalno nesavršena, dođe onda odozgo, kao šlag na tortu.

Recept za čokoladnu tortu sa malinama

Količina: 8-12 služenja (manji pleh od 20-22cm)

Vreme: 60 min

 

Suvi sastojci:

  • 180g ovsenih pahuljica
  • 100g finog kokosovog brašna ili kokosovog proteina
  • 4 kašike kakao praha
  • 100g kokosovog šećera
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • ¼ kašičice soli

 

Mokri sastojci:

  • 150g crne čokolade sa visokim procentom kakao mase
  • 100ml pirea od jabuke
  • 3 ravne kašike mlevenog zlatnog lana
  • 100ml kokosovog ulja u tečnom stanju
  • 100 – 150ml pirinčanog ili ovsenog mleka.

 

Ostali sastojci:

  • 350g svežih malina
  • 100g crne čokolade
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • Sušeni listići kokosa i sirovi kakao u zrnu za posipanje
  • 1-2 kašike finog kokosovog brašna i ½ kašike kokosovog ulja za podmazivanje pleha

 

Da pripremite tortu:

 

  1. Maline operite i krpom blago prosušite a zatim ostavite na vazduhu da se potpuno osuše.
  2. Uključite rernu na 180C i pripremite pleh tako što ćete ga premazati uljem i posuti kokosovim brašnom po dnu i ivicama.
  3. Pomešajte lan sa oko 9 kašika vode i ostavite sa strane dok smesa ne postane gusta nalik na puding.
  4. Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane.
  5. U blenderu usitnite ovsene pahuljice u prah i izmešajte ih sa ostalim suvim sastojcima.
  6. U posebnoj činiji dobro pomešajte otopljenu čokoladu sa kokosovim uljem, pireom od jabuke, smesom od lana i polovinom biljnog mleka.
  7. Postepeno umešajte suve sastojke u mokre da dobijete gušću žitku masu i po potrebi dodajte i ostatak biljnog mleka.
  8. U smesu nežno umešajte oko 200g malina, ostatak sačuvajte za ukrašavanje torte.
  9. Preručite u pleh, poravnajte spatulom i stavite u rernu da se peče oko 20 – 25 min.
  10. Tortu ostavite da se potpuno ohladi u plehu.
  11. Dok se torta hladi, istopite na pari ostatak čokolade i umešajte kašiku kokosovog ulja.
  12. Ohlađenu tortu pažljivo izvadite iz pleha na tanjir za serviranje. Prelijte otopljenom čokoladom, ukrasite svežim malinama, listićima kokosa i sirovim kakaom u zrnu.

 

Prijatno i uživajte!