Jednostavan i elegantan nežnog punog ukusa tart sa jabukama i kremom od badema je poslastica za sve prilike, od svečanih do onih za svakodnevne trenutke opuštanja.
Pravili smo ga inspirisani čuvenim italijanskim frandžipane kolačima sa marcipanom uz par trikova za manji udeo šećera i još lakši aromatičniji zalogaj.
Klasičan marcipan zamenili smo kremom od svetlog bademovog putera, javorovog sirupa, kardamona i vanile koji se savršeno uklopio sa slatkim jabukama i koricom od prhkog testa koja se topi u ustima.
Za još manje šećera, topao kolač posuli smo finim i prirodno slatkim proteinom kokosa, koji naravno uvek možete zameniti klasikom u vidu šećera u prahu.
Sama izrada je više nego jednostavna. Badem krem se jednostavno ručno umuti, jabuke iseckaju a korica od prhkog testa sve što traži jesu dobro rashlađeni svi sastojci uz što manje mešenja i diranja prstima kako se ne bi preterano zagrevala i lomila.
Idemo da pripremamo tart, pre toga pozivamo vas u Mercator centar po sve sastojke ovaj recept i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Slatka inspiracija svetskih domaćih kuhinja
Za praznike ili svaki dan, tradicionalni zimski kolači domaćih kuhinja širom sveta nepresušna su inspiracija za najlepše slatke ukuse. Osim našeg današnjeg recepta inspirisanog italijanskim frandžipane tartom, toplo preporučujemo da probate i nešto od ovih slatkih ukusa:
1. Kuglof je tradicionalna poslastica u mnogim zemljama Evrope, a dobro je poznat i kod nas. Prefinjenog ukusa i jedinstvenog izgleda kuglof se kao pravi praznični kolač pravio svim važnim i velikim povodima.
Predlažemo da probate aromatičan sočan i elegantan Kuglof medenjak sa belom čokoladom koji baš kao da otvarate poklon, sa svakim zalogajem otkriva sloj po sloj svojih ukusa: bogate začine, belu čokoladu i uzbudljivu mentu kao pravo iznenađenje.
2. Rikota limun torta potiče sa Sicilije i do danas je neprevaziđena po svojoj prozračnoj laganoj teksturi i zanosnom osvežavajućem ukusu. Vrlo jednostavna za pravljenje brzo je postala popularna u kuhinjama širom Italije a zatim dobila i svetsku slavu.
Inspirisani ovim ukusima spakovali smo rikota kolač u hrskavu filo koricu za Badem rikota tart koji vam preporučujemo da probate.
3. Panj torta, Bouche de Noel ili Yul log je čuveni francuski klasik kojem se radujemo koliko zbog ukusa tako i zbog raskošnog izgleda.
Probajte je u čokoladnoj bezglutenskoj verziji sa kremom od kestena
4. Torta od palačinki obožavani je retro među desertima a priča kaže da je nastao u Japanu inspirisan čuvenim francuskom mille-feuille poslasticom.
Mi smo je opet spojili sa ukusima tiramisua i dobili fantastičnu tortu od palačinki sa kremom od kestena i italijanskog espresa.
5. Starinska pita sa pekmezom od šljiva je recept koji smo pronašli u čuvenom Patinom kuvaru gde i sama autorka kaže da je recept toliko star da mu se ne zna tačno vreme nastanka. Zato je toliko dobar da se verovatno i duže od veka ovaj recept prenosi i voli.
Mi smo je probali i uverili se u fenomenalne ukuse ove jednostavne pite sa pekmezom od šljiva koju vam od srca preporučujemo da probate.
Recept Tart sa jabukama i kremom od badema
Vreme: 40 min + 60 min za odmaranje testa
Količina: 12 služenja, standardni kalup za tart 32-36cm
• 250g mekog brašna za kolače
• 120g biljnog ili mlečnog putera za kolače
• ¼ kašičice soli
• 2-3 kašike ledene vode
Za punjenje
• 120g svetlog putera od badema
• 3-4 kašike javorovog sirupa
• 1 limun: sok i korica
• 60-80ml bademovog ili pirinčanog mleka
• 2 pune kašike (oko 15g) tapioka brašna
• 1 kašičica ekstrakta vanile
• 1 ravna kašičica sode bikarbone
• ½ kašičice mlevenog kardamona
• po želji 1 kašičica ekstrakta badema
i još
• 5-6 crvenih slatkih jabuka
• 2-3 kašike listića badema za posipanje
• 1 kašika javorovog sirupa
• Sok od ½ limuna
Priprema:
1. U dubljoj posudi pomešajte brašno, so i sitno iseckani puter tako da dobijete sipkavu smesu nalik na pesak. Pažljivo dodajte jednu po jednu kašiku ledene vode tek koliko da se testo zamesi i spoji.
2. Dobijeno testo kratko premesite na ravnoj površini da bude glatko i ujednačeno. Formirajte ga u disk, umotajte u providnu foliju i stavite u frižider 30 – 60min na hlađenje.
3. U posebnoj posudi umešajte sve sastojke za punjenje da dobijete glatku kremu koja u gustom mlazu silazi sa kašike: puter od badema, javorov sirup, sok i koricu limuna, biljno mleko, kardamon, ekstrakt vanile, sodu bikarbonu i po želji ekstrakt badema.
4. Jabuke isecite na četvrtine, očistite od semenki i isecite na tanje kriške.
5. Ohlađeno testo razvucite oklagijom između dva pek papira, stavite u podmazani kalup za tart i izbockajte viljuškom dno testa.
6. Testo premažite kremom od badema pa rasporedite jabuke.
7. Razmutite kašiku javorovog sirupa sa sokom od limuna i ovim premažite jabuke i stranice tarta. Pospite listićima badema i ispecite u rerni na 190C oko 20min ili dok stranice tarta ne porumene.
8. Ispečen tart pospite šećerom u prahu ili kokosovim proteinom i poslužite.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.