Aromatičan, sočan i elegantan kuglof medenjak idealna je poslastica za sam centar prazničnog stola. Jer osim što svečano izgleda ovaj kolač zanosno miriše na tople začine koji bude duh praznika.
Baš kao da otvaramo poklon, kuglof medenjak sa svakim zalogajem otkriva sloj po sloj svojih ukusa: bogate začine, belu čokoladu i uzbudljivu mentu kao pravo iznenađenje.
Sočan i aromatičan kuglof je neprevaziđeni klasik među prazničnim kolačima. Napravićete ga super lako i jednostavno.
Testo za kuglof dobajmo jednostavnim spajanjem suvih i mokrih sastojaka. Bez mnogo mešanja, naprotiv, ovde želimo da koristimo mikser tek koliko da spojimo sastojke. Dakle, lako, brzo, jednostavno i bez suvišnih sudova koji posle čekaju na pranje.
Važno za ovaj recept jeste kalup za kuglof za koji vam donosimo par smernica da bi ste kolač sigurno i neoštećeno izvadili iz kalupa nakon pečenja.
Odaberite što jednostavniji kalup poželjno od nelepljivog materijala. Kalup dobro podmažite pazeći da doprete do svih udubljenja i izbočina, i dobro pospite brašnom. Važno je i da kalup podmažete neposredno pre nego sipate smesu unutra – ako podmazan kalup stoji suviše dugomože da se desi da nešto od ulja ili brašna sklizne sa ivica kalupa.
Kolač obavezno ohladite u kalupu pre nego ga pažljivo okrenete i sklonite kalup.
Pre nego krenemo da pravimo naš kuglof, pozivamo vas u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje.
Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Neodoljive lake poslastice: inspiracija za prazničnu trpezu
Super zabavni i super laki za pravljenje raspucanci su nešto između čokoladnog braunija i prhkih kolačića. Jer ispod hrskave raspucane korice krije se meka sredina koja se topi u ustima.
Klasik sa mnogo fine crne čokolade, dobrog sirovog kakaa i tek pravom količinom kesten pirea za potpuno neodoljiv ukus. Koru za tortu pravili smo bez brašna tako da je ova naša poslastica bez glutena, ali je zato puna najfinijih ukusa.
Pravili smo ih u četiri fantastična ukusa, poigrali se oblicima i ukrasima za punu kutiju puter keksića koje ćete obožavati. Sve to samo od jednog osnovnog testa i bez specijalnih kalupa. Brzo i lako, čak i ako ste početnik u kuhinji.
Veoma jednostavna, očas posla gotova pita sa pekmezom od šljiva je poslastica koju ćete sigurno voleti.
Ova čokoladna brauni torta je posna, bez brašna ili glutena i sa smanjenim udelom šećera što je čini savršeno raskošnim posluženjem za baš celo društvo za stolom.
Recept: Kuglof medenjak sa belom čokoladom
količina: 12-14 kom
vreme pripreme: 60 min
Sastojci
- 350g brašna
- 3 kašike mešavine začina za medenjake
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica sode bikarbone
- ½ kašičice soli
- 200g kokosovog šećera
- 4 jaja
- 250ml slatke pavlake
- 125g meda od heljde
- 227g putera
za preliv
- 150g bele čokolade
- 1 kašičica kokosovog ulja
- ¼ kašičice ekstrakta mente po želji
- Uključite rernu na 180C. Rastopite puter na niskoj temperaturi i ostavite da se prohladi.
- Pomešajte sve suve sastojke: brašno, začine, so, sodu bikarbonu i prašak za pecivo.
- U drugoj većoj posudi sjedinite mikserom jaja, šećer, pavlaku, med i puter. Mutite koliko da se svi sastojci sjedine, 30 sekundi do 1 minut.
- Postepeno uz mešanje sipajte suve sastojke u mokre da dobijete smesu za kuglof. Sipajte je u dobro podmazan i pobrašnjen pleh i pecite na donjoj rešetki 45 minuta ili dok čačkalica ne pokaže da je kolač gotov.
- Ispečen kuglof ostavite 10-15min da se ohladi u kalupu zatim ga pažljivo prevrnite i sklonite kalup.
- Na pari rastopite belu čokoladu, umešajte kokosovo ulje i po želji ekstrakte mente, pa ovim prelijte potpuno ohlađen kuglof. Ukrasite grančicama ruzmarina, voćem i pospite kokosovim proteinom ili brašnom.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.