Veoma jednostavna, očas posla gotova pita sa pekmezom od šljiva je poslastica koju ćete sigurno voleti. Recept je veoma star i ne znamo kada je tačno nastao, ali pouzdano znamo da je pita sa pekmezom od šljiva preukusna.
Ovom starom receptu dodali smo još seckane orahe i dobru crnu čokoladu koja se tokom pečenja istopi i pomeša sa ostalim sastojcima za finu gotovo kremastu unutrašnjost ispod hrskavih kora za pitu. Još kada je toplu čim izađe iz rerne pospete šećerom u prahu zamirisanim vanilom, zaista malo koja poslastica može da se poredi sa ovom koja nas u isti čas vrati u detinjstvo, mamine i bakine kuhinje.
Pitu smo pravili sa korama od spelte koje daju puniji ukus. Kore od heljde bi takođe bile sjajne u ovom receptu za još rustičniju pitu. Ako želite finu delikatnu i što hrskaviju koricu onda preporučujemo klasične kore za pitu.
Ostatak sastojaka je jednostavan. Pekmez ili džem od šljiva, orasi i crna čokolada, malo krupnog i šećera u prahu za posipanje. To je sve, kao još jedan dokaz da su najjukusniji recepti upravo oni najjednostavniji.
Uz to pita sa pekmezom je i brzo gotova. Za samo 30tak minuta posla i iz rerne ćete izvući finu poslasticu punu sočnih šljiva rastopljene čokolade i hrskavih oraha.
Zapravo, najteži deo ovog recepta je da sačekamo da se pita dovoljno ohladi da možemo da je isečemo.
Stoga svratite do nas u Mercator centar po sve namirnice i napravite ovu divnu pitu koju vam toplo i od srca preporučujemo. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Slatke pite
Tek kao inspiraciju stižemo sa još par ideja za neodoljive slatke pite na nešto drugačiji način koje možete da napravite ove zime.
- Jabuka sa đumbirom i kardamonom
Pita od jabuka je neprevaziđeni klasik. Dodajte malo rendanog đumbira i kardamona u jabuke za iznenađujuće osveženje ove poslastice.
- Lešnik med i kakao
Pomešajte med kakao i po potrebi malo biljnog mleka da dobijete gušću smesu kojom ćete premazati koru. Sve pospite seckanim lešnicima i uživajte u ovom savršenstvu.
- Bundeva badem i pomorandža
Još jedan klasi koji predlažemo da osvežite seckanim blanširanim bademima, džemom od pomorandže ili kandiranom pomorandžinom koricom.
Recept za starinsku pitu sa pekmezom od šljiva
količina: 4 manje jufke / oko 16 služenja
vreme pripreme: 10 min
vreme pečenja: 25 min
Sastojci
- 4 kore od spelte
- 200g pekmeza od šljiva
- 100g krupno seckanih oraha
- 100g seckane crne čokolade
- 100g seckanih suvih šljiva
- 2 kašike ulja
- 50ml vode
- 1 kašika krupnog smeđeg šećera
- Šećer u prahu za posipanje
- Rernu zagrejte na 200C i pleh obložite papirom za pečenje.
- Raširite koru i poprskajte sa malo vode i ulja pa premažite po celoj površini kore.
- Nanesite kašičicom pekmez (ukupno 3-4 kašike po kori) ostavljajući po par santimetara sa svake strane da koru lakše urolate kada završite sa filom.
- Pospite orasima, čokoladom i suvim šljivama pa pažljivo urolajte koru i zatvorite na krajevima. Ponovite korake i sa ostalim korama i poređajte ih u pleh.
- Pre pečenja, premažite svaku jufku sa malo vode i ulja, pospite šećerom i stavite u rernu. Pecite oko 25 min ili dok pita ne postane zlatnožuta.
- Još toplu pitu pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi, zatim isecite i poslužite.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.