Veoma jednostavna, očas posla gotova pita sa pekmezom od šljiva je poslastica koju ćete sigurno voleti. Recept je veoma star i ne znamo kada je tačno nastao, ali pouzdano znamo da je pita sa pekmezom od šljiva preukusna.

Ovom starom receptu dodali smo još seckane orahe i dobru crnu čokoladu koja se tokom pečenja istopi i pomeša sa ostalim sastojcima za finu gotovo kremastu unutrašnjost ispod hrskavih kora za pitu. Još kada je toplu čim izađe iz rerne pospete šećerom u prahu zamirisanim vanilom, zaista malo koja poslastica može da se poredi sa ovom koja nas u isti čas vrati u detinjstvo, mamine i bakine kuhinje.

Pitu smo pravili sa korama od spelte koje daju puniji ukus. Kore od heljde bi takođe bile sjajne u ovom receptu za još rustičniju pitu. Ako želite finu delikatnu i što hrskaviju koricu onda preporučujemo klasične kore za pitu.
Ostatak sastojaka je jednostavan. Pekmez ili džem od šljiva, orasi i crna čokolada, malo krupnog i šećera u prahu za posipanje. To je sve, kao još jedan dokaz da su najjukusniji recepti upravo oni najjednostavniji.
Uz to pita sa pekmezom je i brzo gotova. Za samo 30tak minuta posla i iz rerne ćete izvući finu poslasticu punu sočnih šljiva rastopljene čokolade i hrskavih oraha.

Zapravo, najteži deo ovog recepta je da sačekamo da se pita dovoljno ohladi da možemo da je isečemo.

Stoga svratite do nas u Mercator centar po sve namirnice i napravite ovu divnu pitu koju vam toplo i od srca preporučujemo. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Slatke pite

Tek kao inspiraciju stižemo sa još par ideja za neodoljive slatke pite na nešto drugačiji način koje možete da napravite ove zime.

  1. Jabuka sa đumbirom i kardamonom

Pita od jabuka je neprevaziđeni klasik. Dodajte malo rendanog đumbira i kardamona u jabuke za iznenađujuće osveženje ove poslastice.

  1. Lešnik med i kakao

Pomešajte med kakao i po potrebi malo biljnog mleka da dobijete gušću smesu kojom ćete premazati koru. Sve pospite seckanim lešnicima i uživajte u ovom savršenstvu.

  1. Bundeva badem i pomorandža

Još jedan klasi koji predlažemo da osvežite seckanim blanširanim bademima, džemom od pomorandže ili kandiranom pomorandžinom koricom.

Recept za starinsku pitu sa pekmezom od šljiva
količina: 4 manje jufke / oko 16 služenja
vreme pripreme: 10 min
vreme pečenja: 25 min

Sastojci

  • 4 kore od spelte
  • 200g pekmeza od šljiva
  • 100g krupno seckanih oraha
  • 100g seckane crne čokolade
  • 100g seckanih suvih šljiva
  • 2 kašike ulja
  • 50ml vode
  • 1 kašika krupnog smeđeg šećera
  • Šećer u prahu za posipanje
  1. Rernu zagrejte na 200C i pleh obložite papirom za pečenje.
  2. Raširite koru i poprskajte sa malo vode i ulja pa premažite po celoj površini kore.
  3. Nanesite kašičicom pekmez (ukupno 3-4 kašike po kori) ostavljajući po par santimetara sa svake strane da koru lakše urolate kada završite sa filom.
  4. Pospite orasima, čokoladom i suvim šljivama pa pažljivo urolajte koru i zatvorite na krajevima. Ponovite korake i sa ostalim korama i poređajte ih u pleh.
  5. Pre pečenja, premažite svaku jufku sa malo vode i ulja, pospite šećerom i stavite u rernu. Pecite oko 25 min ili dok pita ne postane zlatnožuta.
  6. Još toplu pitu pospite šećerom u prahu i ostavite da se ohladi, zatim isecite i poslužite.

Prijatno i uživajte!