Pravili smo ih u četiri fantastična ukusa, poigrali se oblicima i ukrasima za punu kutiju puter keksića koje ćete obožavati. Sve to samo od jednog osnovnog testa i bez specijalnih kalupa. Brzo i lako, čak i ako ste početnik u kuhinji.
Novogodišnjim puter keksićima radujemo se gotovo koliko i praznicima. Pored toga što su ukusni keksići veoma dugo mogu da ostanu sveži. Tako osim kao slatkiš za novogodišnji ručak, zgodni su i uz popodnevnu kafu, divni da se umoče u toplu čokoladu, fantastični kao slatki poklon i nezaobilazni kao deo prazničnog dekora.
Svako ima svoje omiljene oblike i ukuse keksića, a mi smo ove godine rešili da većinu napravimo u slobodnom stilu uz pomoć najobičnijih predmeta koje sigurno svaka kuhinja ima. I osim što smo se super zabavili praveći ih dobili smo pregršt ovih savršeno nesavršenih keksića.
Što nas je podsetilo da istresemo sve ostatke perfekcionizma zajedno sa mrvicama i vratimo radost u kuhinju. Jer draž domaćih keksića ionako leži upravo u količini sreće koju kao oblak vanil šećera šire iz kuhinje sve do nečijeg srca.
Puter keksići se prave zaista lako. Za osnovno testo potrebno vam je svega pet običnih sastojaka kojima možete po želji da dodajete začine, orašasto, sušeno i kandirano voće, kakao, čokoladu, džem.
Sve što je potrebno je da prizovete u sećanje svoje najdraže ukuse, i pripremite prstiće za igru sa testom. Puter keksići će biti uspešni i neodoljivi ma kako da ih ukusom obojite i oblikujete.
Jedino je važno da testo obavezno ostavite da odmara u frižideru minimum 60 minuta, a slobodno i da prespava preko noći. Ako se testo pregreje tokom oblikovanja, vratite ga u frižider da se ponovo stegne kako bi u rernu na pečenje ubacili keksiće koji su prilično rashlađeni i čvrsti jer će tako do kraja zadržati oblik.
Već tradicionalno pozivamo vas da svratite kod nas u Mercator centar gde vas čekamo sa svime što vam je potrebno da keksiće napravite, ukrasite, poslužite ili spakujete na poklon. Kako god poželite. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Kako još možete da oblikujete i dekorišete keksiće osim posebnim modlicama:
- Čašicom za liker
Okrenite je naopačke i obodom isecite krugove u testu.
Zarolajte bočni deo ukrasne čaše i ostavite jedinstven otisak u testu.
- Viljuška, kašičica, nož
Viljuščicom za kolače izbockajte keksiće, drškom kašičice utisnite mesto za nadev ili jednostavno isecite geometrijske oblike nožem dok je testo još uvek hladno.
- Rende
Osim za tufahije, rende mogu da posluže da ostave zanimljiv dekor na puter keksićima. Probajte krupnije ili sitnije rende, i pronađite svoju omiljenu šaru.
- Nastavcima za šlag
Ovo nam je omiljeni način da dekorišemo keksiće. Jednostavno utisnite vrh metalnog nastavka za šlag u testo da ostavite jedinstven otisak.
- Prstima
Ako ste voleli da se igrate plastelinom, verujemo da ćete uživati u ovoj varijanti oblikovanja keksića. Utisnite palac u sredinu loptice za čuvene thumprint keksiće. Rolajte duge tračice da upletete prazničnu lulicu ili modelirajte samo svoj keksić jedinstvenog oblika.
Koju god varijantu da izaberete, ne zaboravite da se dobro zabavite praveći keksiće.
Recept za 4 vrste i osnovno testo za puter keksiće
količina: 15 keksića po jednom ukusu
vreme pripreme: 15 min
vreme hlađenja: 60min
vreme pečenja: 10 min
Sastojci
za osnovno testo i ukus – količine pomnožite sa brojem ukusa koji želite
- 125g oštrog belog brašna tip 400 ili 500
- 80g putera na sobnoj temperaturi
- 1 žumance
- 50g šećera u prahu
- 1 kesica vanil šećera
- na vrh kašičice soli po želji
za medaljone sa đumbirom brusnicom i pekan orahom
- 2 kašike seckanog kandiranog đumbira
- 2 kašike ustinjene sušene brusnice
- 2 kašike seckanog pekan oraha
- 1,5 kašika cimeta ili začina za medenjake
za čokoladne štapiće i pločice
- 3 kašike sirovog kakao praha
- ¼ kašičice crvenog bibera
- 1 kašika krupnog demerara šećera
- 80g otopljene bele čokolade
- 1 kašika usitnjene liofilizovane maline
za malina okrugle keksiće
- 2 kašike džema od malina
- 1,5 kašičica začina za pitu od jabuka
- OSNOVNI PUTER KEKSIĆI: Puter ručno umutite sa šećerom, vanil šećerom, dodajte so i žumance koliko da se sastojci povežu i sjedine. Postepeno umešajte brašno i na kraju i rukom umesite glatko testo. Testo će se prvo mrviti nalik na pesak, kako rukom budete mesili puter će se polako topiti i testo postajati kompaktno. Ovako dobijeno testo zavijte u foliju i stavite u frižider minimum 1h da odmara.
Ohlađeno testo razvucite i modlom ili ručno oblikujte keksiće. Keksiće pecite u plehu obloženom papirom na 180C bez ventilatora. Vreme pečenja je 10 minuta. Tople keksiće ostavite da se ohlade prvo u plehu a zatim izvadite i ohladite dobro na rešetki.
- MEDALJONI: začin dodajte zajedno sa brašnom a kada zamesite testo postepeno i ostale sastojke. Testo pomoću folije oblikujte u valjak, i stavite u frižider. Ohlađeno testo isecite na krugove debljine 2cm rasporedite na pleh i pecite dok ivice medaljona ne postanu zlatne.
- ČOKOLADNI ŠTAPIĆI: biber i kakao dodajte zajedno sa brašnom pa napravite disk od testa debljine 2-3 cm i ostavite u frižider. Ohlađeno testo nožem isecite na štapiće ili razvucite na 1.5cm debljine i secite pločice. Viljuškom izbockajte pločice, pospite ih šećerom i stavite da se peku. Ispečene i ohlađene štapiće umočite ili poprskajte otopljenom belom čokoladom i pospite liofilizovanom malinom.
- MALINA KEKSIĆI: uz brašno dodajte i začin, testo uvijte u foliju i ostavite da odmara. Ohlađeno testo podelite nožem na manje komade od kojih ćete praviti loptice. Svaku lopticu zgnječite palcem ili kašičicom da napravite udubljenje u centru, sipajte ¼ kašičice džema od maline i ispecite da ivice keksića porumene.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.