Super zabavni i super laki za pravljenje raspucanci su nešto između čokoladnog braunija i prhkih kolačića. Jer ispod hrskave raspucane korice krije se meka sredina koja se topi u ustima.
Naše čokoladne raspucance punili smo belom čokoladom i džemom, a uz recept donosimo još predloga za punjenje ovih ukusnih kolačića.
Raspucance ćete napraviti super lako i od samo nekoliko sastojaka: brašno, šećer, kakao, ulje, jaja sve što je potrebno od osnovnih sastojaka za ovaj recept.
Kako bi raspucanci uspeli i ispekli se sa karakterističnom ispucanom koricom, neophodno je da testo odleži u frižideru minimum četiri sata a najbolje preko noći. Testo može da stoji u frižideru i nekoliko dana pokriveno providnom folijom što znači da sve možete da pripremite unapred i imate gotove keksiće za 10tak minuta.
Testo za raspucance je prilično meko i lepljivo. Biće vam potrebna kašičica ili mala kašika za sladoled da izvadite kuglice. Važno je i da kuglice ne oblikujete previše već samo ovlaš pre nego ih obložite šećerom u prahu.
Kada ih stavite u pleh, blago ih pritisnite čašom ili prstima za klasične raspucance, ili sredinu svakog kolačića pritisnite palcem da napravite udubljenje za fil.
Pecite ih u dobro zagrejanoj rerni tačno 10 minuta. Kolačići će biti prilično mekani kada ih izvadite i stegnuće se kako se budu hladili. Rashladite ih prvo u plehu a zatim na rešetki.
Ako tokom pečenja udubljenje u kolačićima izgubi oblik, pažljivo ga utisnite i popravite kašičicom dok su još topli.
Pre nego krenemo u pripremu pozivamo vas u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!
Još ideja za filovanje
- Slani karamel će raspucancima od čokolade dati potpuno novu punoću ukusa. Spremite šolju šećera, polako rastopite šećer u šerpi i sklonite sa vatre. Umešajte 6 kašika putera i 1 kašiku slatke pavlake, prstohvat soli, sve dobro sjedinite u svileni krem i fil za raspucance je gotov.
- Puter od lešnika pomešajte sa malo meda i kakao praha da dobijete krem teksture koja vam se sviđa i napunite kolačiće.
- Vanila fil mikserom sjedinite meki sir neutralnog ukusa, puter, šećer u prahu, ekstrakt vanile. Rashladite i napunite kolačiće.
Recept: Punjeni čokoladni raspucanci
količina: 20-25 kom
vreme pripreme: 30 min + 4h hlađenja
Sastojci
- 175g šećera
- 50g kakao praha
- 60ml maslinovog ulja
- 2 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 1 kašičica praška za pecivo
- 120g brašna
- ¼ kašičice soli
- 50g šećera u prahu
- 50g topljene bele čokolade ili punjenja po izboru
- Šećer, kakao i ulje mutite mikserom da dobijete glatku sjajnu smesu. Nastavite da mutite dodajući jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile.
- Spojite brašno, so i prašak za pecivo pa pažljivo umešajte u umućenu smesu. Dobićete meko lepljivo testo koje pokriveno treba da stoji u frižideru minimum 4 sata a najbolje preko noći.
- Rernu zagrejte na 180C i obložite dva pleha papirom.
- Malom kašikom za sladoled ili običnom vadite i samo ovlaš oblikujte loptice koje ćete uvaljati u prah šećer da ih sasvim obložite. Poređajte ih u pleh i u svaku po sredini ostavite otisak palcem da napravite udubljenje za fil.
- Raspucance pecite 10min, ohladite i napunite topljenom belom čokoladom, omiljenim džemom ili filom po izboru.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.