Super zabavni i super laki za pravljenje raspucanci su nešto između čokoladnog braunija i prhkih kolačića. Jer ispod hrskave raspucane korice krije se meka sredina koja se topi u ustima.

Naše čokoladne raspucance punili smo belom čokoladom i džemom, a uz recept donosimo još predloga za punjenje ovih ukusnih kolačića.

Raspucance ćete napraviti super lako i od samo nekoliko sastojaka: brašno, šećer, kakao, ulje, jaja sve što je potrebno od osnovnih sastojaka za ovaj recept.

Kako bi raspucanci uspeli i ispekli se sa karakterističnom ispucanom koricom, neophodno je da testo odleži u frižideru minimum četiri sata a najbolje preko noći. Testo može da stoji u frižideru i nekoliko dana pokriveno providnom folijom što znači da sve možete da pripremite unapred i imate gotove keksiće za 10tak minuta.

Testo za raspucance je prilično meko i lepljivo. Biće vam potrebna kašičica ili mala kašika za sladoled da izvadite kuglice. Važno je i da kuglice ne oblikujete previše već samo ovlaš pre nego ih obložite šećerom u prahu.

Kada ih stavite u pleh, blago ih pritisnite čašom ili prstima za klasične raspucance, ili sredinu svakog kolačića pritisnite palcem da napravite udubljenje za fil.

Pecite ih u dobro zagrejanoj rerni tačno 10 minuta. Kolačići će biti prilično mekani kada ih izvadite i stegnuće se kako se budu hladili. Rashladite ih prvo u plehu a zatim na rešetki.

Ako tokom pečenja udubljenje u kolačićima izgubi oblik, pažljivo ga utisnite i popravite kašičicom dok su još topli.

Pre nego krenemo u pripremu pozivamo vas u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima i priborom koji vam može zatrebati da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Još ideja za filovanje

  1. Slani karamel će raspucancima od čokolade dati potpuno novu punoću ukusa. Spremite šolju šećera, polako rastopite šećer u šerpi i sklonite sa vatre. Umešajte 6 kašika putera i 1 kašiku slatke pavlake, prstohvat soli, sve dobro sjedinite u svileni krem i fil za raspucance je gotov.
  2. Puter od lešnika pomešajte sa malo meda i kakao praha da dobijete krem teksture koja vam se sviđa i napunite kolačiće.
  3. Vanila fil mikserom sjedinite meki sir neutralnog ukusa, puter, šećer u prahu, ekstrakt vanile. Rashladite i napunite kolačiće.

Recept: Punjeni čokoladni raspucanci

količina: 20-25 kom

vreme pripreme: 30 min + 4h hlađenja

Sastojci

  • 175g šećera
  • 50g kakao praha
  • 60ml maslinovog ulja
  • 2 jaja
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 120g brašna
  • ¼ kašičice soli
  • 50g šećera u prahu
  • 50g topljene bele čokolade ili punjenja po izboru
  1. Šećer, kakao i ulje mutite mikserom da dobijete glatku sjajnu smesu. Nastavite da mutite dodajući jedno po jedno jaje i ekstrakt vanile.
  2. Spojite brašno, so i prašak za pecivo pa pažljivo umešajte u umućenu smesu. Dobićete meko lepljivo testo koje pokriveno treba da stoji u frižideru minimum 4 sata a najbolje preko noći.
  3. Rernu zagrejte na 180C i obložite dva pleha papirom.
  4. Malom kašikom za sladoled ili običnom vadite i samo ovlaš oblikujte loptice koje ćete uvaljati u prah šećer da ih sasvim obložite. Poređajte ih u pleh i u svaku po sredini ostavite otisak palcem da napravite udubljenje za fil.
  5. Raspucance pecite 10min, ohladite i napunite topljenom belom čokoladom, omiljenim džemom ili filom po izboru.

Prijatno i uživajte!