Panj torta, Bouche de Noel ili Yul log je čuveni klasik kojem se radujemo koliko zbog ukusa tako i zbog raskošnog izgleda. Predivno vazdušasta i svileno kremasta panj torta je fantastičan izbor za sam centar prazničnog stola, bar što se slatkiša tiče.

Našu tortu napravili smo sa mnogo fine crne čokolade, dobrog sirovog kakaa i tek pravom količinom kesten pirea za potpuno neodoljiv ukus.

Koru za tortu pravili smo bez brašna tako da je ova naša poslastica bez glutena, ali je zato puna najfinijih ukusa.
Panj torta je zapravo rolat samo posebno ukrašen. Proces izrade je veoma jednostavan kada ovladate svim tajnama rolanja ovog vazdušastog patišpanja bez brašna.

Stoga danas uz recept donosimo i korak po korak pravljenja ovog čokoladnog patišpanja za našu panj tortu koju ćete sigurno voleti.
Pre nego pređemo u kuhinju, već tradicionalno vas pozivamo da svratite do nas u Mercator centar po sve namirnice za naš današnji recept. I naravno, izdvojite trenutak za sebe i svratite u naš Coffee Room na kafu i kolače, tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Korak po korak do uspešne panj torte

Panj torta je mnogo jednostavnija za izradu nego što može da izgleda. Priprema čokoladnog patišpanja je najvažniji deo celog procesa i ovde stižemo sa svim tajnama izrade koje treba da znate da lako i pouzdano napravite rolat. Ili sačuvajte naš recept za neki drugi put i jednostavno dođite kod nas po kao domaće vrhunske kolače i torte.

1. Temperirajte sastojke
Sve sastojke dovedite do sobne temperature posebno jaja i čokoladu koju otopite. Pošto se čokolada i žumanca spajaju u jednom trenutku, ovo je veoma važno i da se žumanca ne bi skuvala toplom čokoladom.
2. Mućenje žumanaca i belanaca
Za dobar patišpanj najvažnije je kako umutite jaja jer su posebno u ovom receptu jaja jedina koja drže koru i čine da ona naraste.
Žumanca nakon 7 – 9 minuta mućenja treba da dobiju na volumenu, postanu svetlo žuta i uz jasan trag miksera.
Belanca su umućena kada ostaju u posudi i ako je okrenete naopako. Belanca mutite prvo na najmanjoj brzini miksera i bez dodataka. Tek kada zapene i dobiju mekane vrhove postepeno dodajte šećer i obavezno kašičicu gustina ili nekog skroba kako bi se bolje umutila.
3. Spajanje sastojaka u smesu za koru
Belanca umešajte nežno i pažljivo, prekrivajući sloj po sloj smese, tako da zadržite što više vazduha. Ovo će koru učiniti veoma mekom i laganom.
4. Pečenje
Probajte da ne otvarate rernu dok se kora peče. I pecite tačno 20 minuta. Gotova je kada vidite da se ivica blago odvaja od pleha. Još jedan znak da je kora gotova je da se na dodir vrati i izravna.
5. Priprema kore za rolanje i hlađenje
Još jedan važan korak. Vruću koru pravo iz rerne odmah zarolajte i hladite pod vlažnom krpom.
Za ovaj korak trebaju nam dve kuhinjske krpe, jedna vlažna i jedna suva. Na radnu površinu raširite prvo vlažnu a preko nje suvu krpu. Suvu krpu pospite šećerom u prahu u dimenzijama kore.
Koru pravo iz rerne prvo pospite sa malo šećera u prahu pa zajedno sa plehom okrenite na krpu. Sklonite pleh, sklonite papir za pečenje i uz pomoć obe krpe pažljivo zarolajte koru u rolat i ostavite je da se potpuno ohladi na sobnoj temperaturi pazeći da je gornja krpa uvek vlažna.
6. Filovanje rolata
Pažljivo otvorite koru i ne do kraja već koliko dozvoljava novim oblikom i nafilujte pa urolajte i tako dobijen rolat čvrsto uvijte u providnu foliju i stavite da se ohladi u frižideru, najbolje preko noći. Što duže hladite rolat će biti manje osetljiv i lakše ćete ga iseći za oblik panj torte.
Preostale korake i ceo proces izrade donosimo u receptu za panj tortu.
Recept za panj tortu od čokolade i kestena
količina: 10-12 služenja
vreme pripreme: 35 min
vreme pečenja: 20 min
vreme hlađenja: 3h
Sastojci za koru od čokolade
• 175g crne čokolade, iseckane na male komade
• 2 kašike kakao praha, prosejanog
• 6 jaja na sobnoj temperaturi
• 80g kristal šećera
• 1 kašičica gustina
• 1 šipka vanile

za krem fil i premaz
• 450 ml slatke pavlake za šlag
• 280g zaslađenog kesten pirea
• 50g crne čokolade
• Opciono: 1-2 kašike ruma po želji

1. Pleh dimenzija 39x25x2.5cm premažite uljem, obložite papirom za pečenje i u još jednom tankom sloju papir premažite uljem.
2. Rernu uključite da se zagreje na 180C.
3. Čokoladu za koru otopite na pari i ostavite da se ohladi do sobne temperature.
4. Razdvojite žumanca i belanca. Žumanca penasto umutite sa 40g šećera. Belanca umutite u čvrst šam uz postepeno dodavanje 40g šećera i kašičice gustina.
5. Otopljenu čokoladu postepeno umešajte u žumanca, dodajte prosejani kakao prah i unutrašnjost štapića vanile. U ovu smesu prvo umešajte 1-2 kašike umućenih belanaca da je malo razredite a zatim postepeno i nežno umešajte ostatak belanaca pazeći da zadržite što više vazduha u smesi.
6. Gotovu smesu izlijte u pleh ravnomerno rasporedite i pecite 20 min.
7. Dok se kora peče pripremite dve kuhinjske krpe u koju ćete je zamotati. Jednu vlažnu dobro oceđenu krpu raširite na radnu površinu pa preko nje stavite suvu krpu i pospite je prah šećerom u dimenzijama kore koju pečete.
8. Gotovu koru pospite sa malo prah šećera i odmah izvrnite zajedno sa plehom na krpu koju ste pripremili. Sklonite papir za pečenje sa kore i još tako toplu zavijte u rolat uz pomoć obe krpe. Ostavite je na sobnoj temperaturi da se dobro ohladi i pazite da spoljna krpa ostane stalno vlažna.
9. Za krem umutite šlag od slatke pavlake zajedno sa kesten pireom. Odvojite oko 1/3 smese sa strane za premaz i u preostali deo umešajte još rendanu čokoladu i po želji rum.
10. Ovim kremom nafilujte ohlađenu koru i napravite rolat pa ga dobro upakujte u providnu foliju i ostavite u frižideru da se hladi minimum par sati a najbolje preko noći.
11. Pre služenja odsecite krajeve rolata i manji deo koji ćete zalepiti uz pomoć preostalog krema za rolat. Premažite ceo rolat smesom koju ste odvojili i ukrasite po želji glaziranim lešnicima, kestenima, rendanom čokoladom ili keksićima i sve pospite šećerom u prahu.
Prijatno i uživajte!