Idealna kao meal prep ili klasični nedeljni ručak, pastirska pita sa sočivom i povrćem je jelo koje ćete obožavati. Slojevi toplog savršenstva od kremastog zapečenog pirea do ukusnog povrća sa sočivom predstavljaju negujući zimski obrok veoma lak za pripremu.
Ovo je jelo koje se sprema iz dva osnovna dela, baze od sočiva i krompir pirea, što ga čini idealnim za pripremu unapred. Pripremite osnovu od sočiva i povrća, spakujte je u vatrostalne činije i u frižider. Pre služenja napravite pire i zapecite pitu u rerni za svež i topao obrok. A tako pripremljenu pitu možete lako da spakujete i za poneti.
Potrebne su vam samo sezonske i lako dostupne namirnice: praziluk, šargarepu, koren celera, krompir, paradajz pelat i smeđe sočivo. Baš ta kombinacija osnovnih sastojaka zaslužna je za fenomenalan ukus.
Stoga vas pozivamo na pripremu ove pastirske pite, a pre toga u Mercator centar po sveže povrće i ostale sastojke kao i sve što vam je potrebno da kuvanje bude pravo uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Meal prep osnove: korak po korak do najlepših ukusa pastirske pite
Pastirska pita je u stvari nekadašnji način pripreme obroka unapred i gurmansko rešenje da se iskoriste svi viškovi hrane od juče. Danas se priprema u različitim ukusnim mesnim i povrćnim verzijama kao klasik ukusne domaće kuhinje.
Da priprema pastirske pite bude još lakša i brža, stižemo sa savetima i idejama.
1. Pripremite namirnice unapred: iseckajte svo povrće na kockice, koristite konzervirano ili smrznuto povrće. Ukoliko pravite pitu sa mesom koje se tradicionalno seklo na komadiće, meso iseckajte pa stavite u pac od crvenog vina, ruzmarina, bibera i lovorovog lista. Tako ćete uštedeti na vremenu i dobiti još više ukusa.
2. Oprezno sa krčkanjem baze da ne prekuvate povrće i druge sastojke. Dinstanje povrća za osnovu pite je tek prvi korak, jer će se svi sastojci dopeći u rerni. Kako bi povrće ostalo lepo hrskavo na ringli ga obradite tek do pola. Za meso važi da ga na jačoj vatri samo zatvorite koliko da dobije braon koricu i ostavite da se dovrši krčkanjem u rerni.
3. Tradicionalno pita se zatvara klasičnim pireom od krompira, koji možete da zamenite pireom do slatkog krompira ili bundeve. Krompir možete da isečete i na kriške i poređate u dva reda po površini pa ispečete do hrskavog.
Recept Pastirska pita sa sočivom i povrćem
Vreme: 50min
Količina: 4-6 služenja
• 1 veći praziluk na kockice
• 250g šargarepe na kockice
• 250g korena celera na kockice
• 400g smeđeg sočiva kuvanog (1 konzerva)
• 400g paradajz pelata (1 konzerva)
• 600g krompira
• 1 kašika balzamiko sirćeta
• 1.5 kašičica kurkume
• 2 kašičice dimljene crvene paprike
• 3 kašike gi putera
• 120ml pirinčanog ili sojinog mleka
• so i biber po ukusu
Priprema:
1. U šerpi zagrejte 1 kašiku gi putera te prodinstajte praziluk, šargarepu i celer 10tal minuta koliko da povrće tek blago omekša ali ne sasvim jer će se dopeći u rerni.
2. Umešajte kašiku balzamiko sirćeta u povrće, kurkumu, crvenu papriku, so i biber. Zatim dodajte paradajz, sve promešajte i ostavite još 5 minuta da se svi ukusi spoje. Sklonite sa ringle i umešajte sočivo. Ovako pripremljeno povrće rasporedite na dno vatrostalne činije.
3. U posebnom loncu u posoljenoj vodi skuvajte krompir isečen na kockice. Procedite, ispasirajte te umešajte ostatak gi putera i biljnog mleka da dobijete gladak krompir pire. Posolite i pobiberite po ukusu.
4. Krompir pire rasporedite u debljem sloju po povrću i stavite u rernu zagrejanu na 200C da se sve zapeče 15-20 minuta ili dok se po površini krompira ne pojave zlatno braon pegice.
5. Poslužite toplo posuto svežim peršunom.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.