Kada se sretnu kremasti slojevi, slani karamel, orasi i čokolada nastane upravo ova slatka čarolija da je podelite sa nekim koga volite. Da li smo pomenuli i da je gotova za svega 30 minuta?
Sirove karamel cheescake kocke su poslastica u kojoj smo konačno indijskom orahu dali mesto glavne zvezde. Koristili smo sirovi orah kao i puter od indijskog oraha da se poigramo sa teksturama i ukusima koji dolaze u savršenim slojevima ovog kolača.
Osnovnu koru čine indijski orah i ovsene pahuljice, beli krem pravili smo od putera od indijskog oraha i kokosovog mleka.
Uz indijski tu je i pekan orah kao hrskavi sloj između slanog karamela i čokoladnog preliva. Oba oraha su nežnog a opet karakterističnog ukusa koji se fenomenalno nadopunjuju za ovaj desert koji spaja najbolje od sirovih karamel barova i cheesecake kolača.
Toliko ukusnog da slobodno možete da povećate količine i čuvate u zamrzivaču za sve trenutke potpunog uživanja uz najlepše slatke ukuse. Pre služenja jednostavno prelijte zamrznuti kolač rastopljenom čokoladom i ostavite kratko na sobnoj temperaturi da malo smekša. Tek koliko da spremite kaficu ili čaj.
Krećemo u kuhinju da pripremimo ovu poslasticu za koju vas svi sastojci čekaju u Mercator centru, kao i sva potrebna kuhinjska oprema od kalupa do blendera. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Sirovi kremovi za mnogo dobrih ukusa
Sirovi kremovi su veoma ukusna opcija koja dobro usklađena može biti i zdravija.
1. Karamel od urmi
Zaslađen urmama kao izuzetnim izvorom prirodnog šećera ovaj krem koji neodoljivo i ukusom i teksturom podseća na karamel, odličan je za kolače ali i kao namaz. Uz urme sastojci su puter od orašastih plodova, predlažemo badem ili indijski orah, malo soli, ekstrakt vanile i voda. Ceo recept i tačne razmere čekaju vas u okviru recepta za sirove karamel cheesecake kocke.
2. Klasičan cheesecake krem
Najčešće korišćen krem je spoj indijskog oraha i punomasnog kokosovog mleka kao osnova kojoj dodavanjem sastojaka dajemo najrazličitije ukuse. Igrajte se teksturama menjanjem razmera između indijskog oraha i kokosovog mleka ili probajte neki od naših recepata u kojima smo koristili ovaj krem.
3. Proteinski krem
Zamenite indijski orah u receptu za osnovni krem kuvanim leblebijama ili neutralnim tofuom da dobijete varijantu bogatu proteinima. Obrađene u jačem procesoru ili blender obe namirnice odlično se kombinuju sa slatkim ukusima i teksturom u potpunosti zamenjuju kremove.
4. Avokado slatki krem
Više nije tajna da je avokado zaslužan za predivne slatke kremove. Čokoladni mus ili limeta krem izaberite i uživajte u ovim dobrim ukusima.
Recept Sirove karamel cheesecake kocke
Vreme: 30 min + 3h za hlađenje
Količina: 12 – 14 kocki
• 200g sirovog indijskog oraha
• 170g ovsenih pahuljica
• 100ml kokosovog ulja, rastopljenog
• 2 kašičice ekstrakta vanile
• 3 kašike tečnog zaslađivača (sirupa od agave, javora ili rogača)
• 400ml punomasnog kokosovog mleka
• 80g putera od indijskog oraha
• 50-70g pekan oraha
• 100g crne čokolade
• prstohvat krupne nerafinisane soli
za karamel od urmi
• 8-10 velikih urmi
• 1 kašika putera od badema ili indijskog oraha
• mali prstohvat soli
• tečni deo kokosovog mleka
• 1 kašičica ekstrakta vanile
Priprema:
1. Blago tostirajte indijski orah i ovsene pahuljice pa ih u procesoru sameljite što finije. Dodajte 1 kašiku tečnog zaslađivača, kašičicu vanile, 70ml kokosovog ulja te dobijenu smesu utisnite ravnomerno u kalup obložen providnom folijom da napravite osnovnu koru kolača. Stavite u friz na brzo zamrzavanje.
2. U procesoru sjedinite puter od indijskog oraha, čvrsti deo kokosovog mleka, 1 kašiku zaslađivača, kašičicu vanile i 30ml kokosovog ulja da dobijete kremastu teksturu. Ovaj krem sipajte preko kore i vratite u friz.
3. Dok se kolač hladi napravite karamel: urme poparite, očistite od ljuske i koštice pa zajedno sa ostatkom sastojaka sameljite u blenderu. Dodajte tečnosti, providni deo kokosovog mleka i vodu koliko je potrebno da dobijete teksturu koja gusto silazi sa kašike.
4. Pekan orahe naseckajte krupno, rasporedite po kolaču i malo utisnite. Premažite ih karamelom pa po želji ponovite još jedan sloj oraha i karamela. Vratite u friz da se kolač potpuno zamrzne.
5. Pre služenja rastopite čokoladu na pari i njome prelijte kolač te pospite po želji krupnom soli. Isecite na kocke i poslužite.
Prijatno!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.