Kada se sretnu kremasti slojevi, slani karamel, orasi i čokolada nastane upravo ova slatka čarolija da je podelite sa nekim koga volite. Da li smo pomenuli i da je gotova za svega 30 minuta?

Sirove karamel cheescake kocke su poslastica u kojoj smo konačno indijskom orahu dali mesto glavne zvezde. Koristili smo sirovi orah kao i puter od indijskog oraha da se poigramo sa teksturama i ukusima koji dolaze u savršenim slojevima ovog kolača.

Osnovnu koru čine indijski orah i ovsene pahuljice, beli krem pravili smo od putera od indijskog oraha i kokosovog mleka.

Uz indijski tu je i pekan orah kao hrskavi sloj između slanog karamela i čokoladnog preliva. Oba oraha su nežnog a opet karakterističnog ukusa koji se fenomenalno nadopunjuju za ovaj desert koji spaja najbolje od sirovih karamel barova i cheesecake kolača.

Toliko ukusnog da slobodno možete da povećate količine i čuvate u zamrzivaču za sve trenutke potpunog uživanja uz najlepše slatke ukuse. Pre služenja jednostavno prelijte zamrznuti kolač rastopljenom čokoladom i ostavite kratko na sobnoj temperaturi da malo smekša. Tek koliko da spremite kaficu ili čaj.

Krećemo u kuhinju da pripremimo ovu poslasticu za koju vas svi sastojci čekaju u Mercator centru, kao i sva potrebna kuhinjska oprema od kalupa do blendera. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Sirovi kremovi za mnogo dobrih ukusa

Sirovi kremovi su veoma ukusna opcija koja dobro usklađena može biti i zdravija.

1. Karamel od urmi
Zaslađen urmama kao izuzetnim izvorom prirodnog šećera ovaj krem koji neodoljivo i ukusom i teksturom podseća na karamel, odličan je za kolače ali i kao namaz. Uz urme sastojci su puter od orašastih plodova, predlažemo badem ili indijski orah, malo soli, ekstrakt vanile i voda. Ceo recept i tačne razmere čekaju vas u okviru recepta za sirove karamel cheesecake kocke.
2. Klasičan cheesecake krem
Najčešće korišćen krem je spoj indijskog oraha i punomasnog kokosovog mleka kao osnova kojoj dodavanjem sastojaka dajemo najrazličitije ukuse. Igrajte se teksturama menjanjem razmera između indijskog oraha i kokosovog mleka ili probajte neki od naših recepata u kojima smo koristili ovaj krem.
3. Proteinski krem
Zamenite indijski orah u receptu za osnovni krem kuvanim leblebijama ili neutralnim tofuom da dobijete varijantu bogatu proteinima. Obrađene u jačem procesoru ili blender obe namirnice odlično se kombinuju sa slatkim ukusima i teksturom u potpunosti zamenjuju kremove.
4. Avokado slatki krem
Više nije tajna da je avokado zaslužan za predivne slatke kremove. Čokoladni mus ili limeta krem izaberite i uživajte u ovim dobrim ukusima.
Recept Sirove karamel cheesecake kocke
Vreme: 30 min + 3h za hlađenje
Količina: 12 – 14 kocki

• 200g sirovog indijskog oraha
• 170g ovsenih pahuljica
• 100ml kokosovog ulja, rastopljenog
• 2 kašičice ekstrakta vanile
• 3 kašike tečnog zaslađivača (sirupa od agave, javora ili rogača)
• 400ml punomasnog kokosovog mleka
• 80g putera od indijskog oraha
• 50-70g pekan oraha
• 100g crne čokolade
• prstohvat krupne nerafinisane soli

za karamel od urmi
• 8-10 velikih urmi
• 1 kašika putera od badema ili indijskog oraha
• mali prstohvat soli
• tečni deo kokosovog mleka
• 1 kašičica ekstrakta vanile

Priprema:
1. Blago tostirajte indijski orah i ovsene pahuljice pa ih u procesoru sameljite što finije. Dodajte 1 kašiku tečnog zaslađivača, kašičicu vanile, 70ml kokosovog ulja te dobijenu smesu utisnite ravnomerno u kalup obložen providnom folijom da napravite osnovnu koru kolača. Stavite u friz na brzo zamrzavanje.
2. U procesoru sjedinite puter od indijskog oraha, čvrsti deo kokosovog mleka, 1 kašiku zaslađivača, kašičicu vanile i 30ml kokosovog ulja da dobijete kremastu teksturu. Ovaj krem sipajte preko kore i vratite u friz.
3. Dok se kolač hladi napravite karamel: urme poparite, očistite od ljuske i koštice pa zajedno sa ostatkom sastojaka sameljite u blenderu. Dodajte tečnosti, providni deo kokosovog mleka i vodu koliko je potrebno da dobijete teksturu koja gusto silazi sa kašike.
4. Pekan orahe naseckajte krupno, rasporedite po kolaču i malo utisnite. Premažite ih karamelom pa po želji ponovite još jedan sloj oraha i karamela. Vratite u friz da se kolač potpuno zamrzne.
5. Pre služenja rastopite čokoladu na pari i njome prelijte kolač te pospite po želji krupnom soli. Isecite na kocke i poslužite.

Prijatno!