Limeta tart sa kokosom i lešnicima
Uz predah kako ga mi zamišljamo obavezno ide i parče kolača. Domaćeg ako je moguće a svakako onog koji nas transportuje na samo naša najlepša srećna mesta. Limetu smo izabrali zbog njene divne note koja istovremeno osvežava umiruje i zajedno sa ostalim sastojcima nežno budi sva čula. Baš kao i zvuk talasa čije zapljuskivanje čujemo sa svakim zalogajem ovog kolača.
Limeta tart priprema se veoma brzo i jednostavno. Sa samo 7 moćnih sastojaka lako može da zameni užinu čak i doručak, a sve sastojke možete da nabavite u našem Mercator Centru svakoga dana od 08.00 do 22.00h.
Sve što vam je pored limeta potrebno jesu lepi pečeni lešnici očišćeni od ljuske, ovsene pahuljice, punomasno kokosovo mleko, avokado, tečni zaslađivač po izboru i sveže urme. Mi smo koristili pastu od urmi, tj. već očišćene samlevene urme idealne za pravljenje kolača.
Zapravo najteže kod ovog kolača je čekanje da se malo stegne kako bi mogao da se lepo iseče. Ostavite ga u frižideru makar 3h a najbolje preko noći, ili ga prekrijte providnom folijom, zamrznite i izvadite na sto 20tak minuta pre služenja. Ukrasite ga kriškama ili rendanom koricom limete, listićima kokosa i lomljenim zrnom kakaa, ili po želji. I uživajte u svakom zalogaju.
Upravo nas je uživanje u toliko jednostavnim ukusima privuklo ovoj poslastici. U prelaznim periodima između dva godišnja doba, možemo da osetimo potrebu za odmorom, češćim pauzama, jednostavnim rutinama pa i jednostavnim ukusima.
Lagano, probrano i hranljivo je ono što nam je potrebno pred početak proleća da ugrejemo i telo i dušu od hladne zime. Visoko vredni hranljivi sastojci koji hrane sva čula čine da osetimo sitost nakon jednog parčeta i tako zaista uživamo u pauzi. Što je još jedna velika prednost ovakvih kolača u kojima retko možemo da preteramo.
Ovu tajnu jednostavnosti u spajanju ukusa znaju i sve mame, bake, tetke, ujne i strine ovog sveta po čijim receptima odvajkada pravimo neke od najlepših poslastica. Osim mnogo ljubavi koja se sliva u svaki ovaj zalogaj, kada radimo sa malo sastojaka najbolje je da budu sveži, kvalitetni i potekli sa istog podneblja. Tim principom smo se vodili da u našem receptu spojimo samo limetu, kokos, agavu i avokado, sasvim dovoljno za neodoljiv ukus.
Ako želite da otkrijete i slatku stranu avokada, probajte i sledeće kombinacije
- Avokado + kakao + agava sirup sve umutite za mus od čokolade
- Avokado + kokosovo mleko + seckano slatko voće zamrznite za sladoled
- Avokado + kondenzovano mleko + kafa sve umutite za razbuđujući napitak
- Avokado + mango + ananas + menta pomešajte u voćnu salatu
- Avokado + indijski orah + topljena čokolada kao fil za tortu
- Avokado + banana + spanać + mleko od badema umutite u smuti
Recept za limeta tart sa kokosom i lešnicima
Količina: 8 služenja, manji kalup 20 – 24cm
Vreme: 30 min pripreme i 3h hlađenja
Sastojci za koru
- 100g pečenog lešnika očišćenog od ljuske
- 150g ovsenih pahuljica
- 120g paste od urmi ili 8 – 10 velikih Mejool urmi
- 1 kašika punomasnog kokosovog mleka u čvrstom stanju
Sastojci za fil
- 2 avokada
- Svež sok od 1 limete
- 200g punomasnog kokosovog mleka u čvrstom stanju
- 3 kašike agave sirupa ili po ukusu
Za dekoraciju
- Kriške ili rendana korica limete
- Listići kokosa
- Sirovi lomljeni kakao
Da pripremite koru:
- U procesoru za hranu prvo usitnite lešnike i pahuljice.
- Dodajte pastu od urmi i kašiku kokosovog mleka i sve dobro sjedinite u lepljivu smesu.
- Smesu utisnite u modlu za tart i ostavite u frižideru da se stegne dok pripremite fil.
Da pripremite fil:
- Sve sastojke sjedinite do kremastog u procesoru.
- Sipajte u modlu preko kore i stavite u frižider da se hladi bar 3h ili preko noći. Tart možete i da zamrznete i iznesete 20tak minuta pre služenja.
Pre služenja pospite listićima kokosa, lomljenim kakaom i ukrasite limetom.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.