Palenta pica sa bukovačama i sušenim paradajzom

Palenta pica je jelo za sve one prilike kada se uželimo ukusnog, toplog domaćeg zalogaja bez težine testa. Ili ako jednostavno želimo da unesemo promenu u svoj jelovnik. Palenta je poput testa osnova koju možemo nadograđivati najrazličitijim ukusima, a mi smo se ovoga puta odlučili za fenomenalan spoj ukusnih bukovača, suncem sušenog paradajza, slatkog crvenog luka, kapara i žalfije.

Osnovni sastojak našeg jela je pre svega dobro brašno za palentu, najbolje integralno žuto od kojeg ćete dobiti kremastu smesu kao podlogu za našu palenta picu. Nadev kao i za tradicionalnu picu od testa možete spremati po ukusu ili po „šta je trenutno u frižideru“ principu, ono što je važno kada su ovako jednostavni ukusi od tek nekoliko sastojaka po sredi je kvalitet i svežina sastojaka, koji vas svi čekaju u našem Mercator Centru svakoga dana od 08.00 do 22.00h.

Palenta je još jedan izdanak narodne ili cuccina povera italijanske kuhinje koja je dugo bila van kulinarskog radara. Zajedno sa ostatkom jednostavnih i neodoljivo ukusnih jela domaće kuhinje, palenta se vratila na velika vrata, i od skromnog jela koje je služilo tek da utoli glad eventualno kao prilog, palenta je postala specijalitet.

Palenta je poput praznog slikarskog platna. Osim kuvane, palenta je ukusna na grilu, iz rerne, tiganja. Slatka hladna ili topla, u kolačima i tortama isto kao i u slanim jelama, palenta je uvek divno lagana, ukusna i zasitna. Sa čime god da je pripremite nećete pogrešiti.

Palenta se nekada kuvala dugo uz stalno mešanje što je bio težak posao. I pre pojave palente ili kukuruznog griza ljudi su slična jela pravili od drugih vrsta žitarica koje su zahtevale i do 40 minuta kuvanja. Na svu sreću danas postoje palente koje se prave za samo 5 minuta kada nam je potrebno brzo gotovo jelo. A uz tek nešto više vremena i dobar kukuruzni griz na sto možemo da iznesemo i pravi specijalitet.

Kako da napravite super kremastu palentu

Potrebno vam je oko 250g integralne krupne palente, litar vode i prstohvat soli. I obavezno dublja šerpa ili lonac kako bi vrela palenta bila što dalje od vaših ruku dok je mešate.

Vodu u koju ste dodali so zagrejte sve do pred ključanje. Tada dodajte palentu polako i pažljivo, uz stalno mešanje da se ne stvore grudvice.

Ukuvajte palentu uz stalno mešanje nekoliko minuta, a zatim stišajte vatru na najnižu i poklopite lonac.

Povremeno proveravajte kako palenta napreduje ispod poklopca, promešajte žustro minut dva pa vratite poklopac. Nakon 10-15 minuta ovakvog kuvanja palenta će dobiti finu kremastu teksturu.

Sklonite je sa vatre i još jednom dobro promešajte. Palenta je sada spremna za dodatke ili da je izlijemo u pleh i napravimo našu palenta picu.

Recept palenta pica sa bukovačama i sušenim paradajzom

Količina: 6 – 8 služenja

Vreme: 40 min pripreme

Sastojci za palentu

  • 250g integralne žute palente
  • 120g sveže rendanog parmezana, biljnog ili mlečnog
  • Prstohvat soli

Sastojci za nadev

  • 10 komada suncem sušenog paradajza
  • 1-2 glavice crvenog luka
  • 500g bukovače
  • Veza sveže žalfije
  • 10 komada kapara ili po želji
  • Par kašika ulja
  • So i biber

 

da pripremite palentu:

  1. U dublji lonac zagrejte 1L vode sa prstohvatom soli.
  2. Pred ključanje kada voda počne da struji počnite da polako sipate palentu uz stalno mešanje.
  3. Smanjite vatru na najtiše, žustro mešajte palentu još nekoliko minuta, a zatim poklopite lonac i ostavite da još par minuta pazeći da palenta ne zagori.
  4. Otklopite i uz mešanje dokuvajte još nekoliko minuta dok palenta ne postane kremasta.
  5. Sklonite sa vatre i umešajte parmezan.
  6. Vruću palentu izlijte u pripremljen pleh podmazan uljem i posut kašikom palente.

 

da pripremite nadev:

  1. Paradajz potopite u toplu vodu na par minuta i ocedite, luk i pečurke isecite na tanke kriške.
  2. Prodinstajte na malo ulja luk, pečurke i paradajz uz par listića žalfije koliko da sve smekša.
  3. Začinite sa malo bibera i soli.

 

Nadev nanesite preko palente u plehu, dodajte kapar i žalfiju po želji i sve zapecite u rerni zagrejanoj na 200C 10-15 minuta.

 

Prijatno i uživajte!