Zamislite bogat zalogaj čokoladnog krema, slanog karamela, aromatičnog sirovog biskvita koji se topi u ustima. Čitavo ovo uživanje spakovali smo u recept za tortu od čokolade i slanog karamela kojom preporučujemo da zasladite ovo leto.

Ovo je torta bez dodatog šećera koju ćete napraviti brzo i lako, jer će vam za celu ovu lepoticu trebati svega sedam sastojaka. Poslužite je odmah ili sačuvajte u zamrzivaču za instant gotov desert uz kafu i druženje.

Slani karamel od urmi je zvezda ove torte i poslastica za sebe. Napravite ga u većoj količini i obavezno poslužite uz tortu zajedno sa svežim voćem za još malo ukusa.

Pri odabiru urmi za ovu tortu možete da birate između nekoliko opcija:

  • Medjool ili kraljevske urme su velike i sočne polusuve urme koje preporučujemo za filove i kremove, kao i za naš slani karamel zbog njihove posebne teksture koja se obradom lako pretvara u krem, prijatnog ukusa i boje svetlog ćilibara.
  • Nešto manje ali jednako sjajne u poslasticama su i urme Mazafati tipa posebno meke i nešto tamnije boje ali zato jačeg slađeg ukusa.
  • Pasta od urmi je uvek dobro rešenje posebno za kore kod sirovih torti, kao i kuglice, štanglice i slične poslastice kod kojih želite nešto čvršću strukturu.

Na kraju, koje god urme da izaberete nećete pogrešiti a svoje omiljene urme kao i ostale sastojke za ovaj recept pronađite u Mercator centru gde vas čekamo svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Najlepše poslastice sa slanim krem karamelom zbog kojih ćete poželeti da duplirate količine krema u ovom receptu.

Mi bismo rekli svakako duplirajte količine jer ovaj krem bez problema ostaje svež u frižideru a ima toliko poslastica koje možete da napravite sa ovim kremom, od palačinki do slatkih kaša i smutija. Ovde izdvajamo naša tri favorita za ovu sezonu:

  1. Sladoled od vanile sa prelivom od slanog karamela. To je to, verujte nam.
  2. Krofnice iz rerne punjene ili prelivene slanim karamelom. Pospite ih još i hrskavom granolom, rendanom čokoladom i uživanje je potpuno.
  3. Hrskave kuglice sa slanim karamelom kao lagani letnji zalogaj. Sve što vam treba su ekspandirane žitarice, malo kokosa i igranja sastojcima.

Recept Čoko slana karamela sirova torta

količina: 8 služenja / manji kalup 22cm

vreme: 30 min + vreme za hlađenje

za koru

  • 150g ovsenih pahuljica
  • 150g paste od urmi ili svežih očišćenih urmi
  • 3 kašike mlevenog zlatnog lana
  • 2 kašike kokosovog krema
  • 5 kašičica garam masale

za krem:

  • 200g indijskog oraha
  • 6 velikih Medjool urmi
  • 600g kokosovog krema
  • 2 kašike bademovog putera
  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • ½ kašičica morske soli

za slani karamel preliv

  • 6 velikih Medjool urmi
  • 5 kašika bademovog putera
  • ¼ kašičice morske soli
  • 60ml vode

Priprema:

  1. Indijski orah poparite vrelom vodom i ostavite da stoji dok napravite koru za tortu.
  2. Sve sastojke za koru sameljite u procesoru dok se smesa ne pretvori u lepljivu kuglu. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u kalup obložen providnom folijom i stavite u frižider na hlađenje.
  3. Indijski orah procedite i sameljite u procesoru zajedno sa očišćenim urmama da dobijete pastu. Dodajte kokosov krem, bademov puter i so i sve dobro sjedinite u krem. Odvojite 1/3 krema sa strane i u preostale 2/3 umešajte kakao.
  4. Sipajte kakao krem preko kore i ostavite da se stegne u frižideru. Zatim sipajte ostatak belog krema kao drugi sloj i tortu stavite u zamrzivač da se dobro stegne.
  5. Napravite slani karamel preliv: urme poparite, procedite i očistite od koštica i suvišne ljuske. Tako pripremljene urme stavite u blender sa ostalim sastojcima i sameljite u kremasti preliv koji možete napraviti gušći ili ređi uz prilagođavanje količine vode.
  6. Pre služenja tortu prelijte slanim karamelom, rastopljenom čokoladom. Pospite sirovim kakaom i ukrasite svežim malinama. I obavezno poslužite uz teglicu slanog karamela za dodatno prelivanje po želji.