Zamislite bogat zalogaj čokoladnog krema, slanog karamela, aromatičnog sirovog biskvita koji se topi u ustima. Čitavo ovo uživanje spakovali smo u recept za tortu od čokolade i slanog karamela kojom preporučujemo da zasladite ovo leto.
Ovo je torta bez dodatog šećera koju ćete napraviti brzo i lako, jer će vam za celu ovu lepoticu trebati svega sedam sastojaka. Poslužite je odmah ili sačuvajte u zamrzivaču za instant gotov desert uz kafu i druženje.
Slani karamel od urmi je zvezda ove torte i poslastica za sebe. Napravite ga u većoj količini i obavezno poslužite uz tortu zajedno sa svežim voćem za još malo ukusa.
Pri odabiru urmi za ovu tortu možete da birate između nekoliko opcija:
- Medjool ili kraljevske urme su velike i sočne polusuve urme koje preporučujemo za filove i kremove, kao i za naš slani karamel zbog njihove posebne teksture koja se obradom lako pretvara u krem, prijatnog ukusa i boje svetlog ćilibara.
- Nešto manje ali jednako sjajne u poslasticama su i urme Mazafati tipa posebno meke i nešto tamnije boje ali zato jačeg slađeg ukusa.
- Pasta od urmi je uvek dobro rešenje posebno za kore kod sirovih torti, kao i kuglice, štanglice i slične poslastice kod kojih želite nešto čvršću strukturu.
Na kraju, koje god urme da izaberete nećete pogrešiti a svoje omiljene urme kao i ostale sastojke za ovaj recept pronađite u Mercator centru gde vas čekamo svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Najlepše poslastice sa slanim krem karamelom zbog kojih ćete poželeti da duplirate količine krema u ovom receptu.
Mi bismo rekli svakako duplirajte količine jer ovaj krem bez problema ostaje svež u frižideru a ima toliko poslastica koje možete da napravite sa ovim kremom, od palačinki do slatkih kaša i smutija. Ovde izdvajamo naša tri favorita za ovu sezonu:
- Sladoled od vanile sa prelivom od slanog karamela. To je to, verujte nam.
- Krofnice iz rerne punjene ili prelivene slanim karamelom. Pospite ih još i hrskavom granolom, rendanom čokoladom i uživanje je potpuno.
- Hrskave kuglice sa slanim karamelom kao lagani letnji zalogaj. Sve što vam treba su ekspandirane žitarice, malo kokosa i igranja sastojcima.
Recept Čoko slana karamela sirova torta
količina: 8 služenja / manji kalup 22cm
vreme: 30 min + vreme za hlađenje
za koru
- 150g ovsenih pahuljica
- 150g paste od urmi ili svežih očišćenih urmi
- 3 kašike mlevenog zlatnog lana
- 2 kašike kokosovog krema
- 5 kašičica garam masale
za krem:
- 200g indijskog oraha
- 6 velikih Medjool urmi
- 600g kokosovog krema
- 2 kašike bademovog putera
- 2 kašike sirovog kakao praha
- ½ kašičica morske soli
za slani karamel preliv
- 6 velikih Medjool urmi
- 5 kašika bademovog putera
- ¼ kašičice morske soli
- 60ml vode
Priprema:
- Indijski orah poparite vrelom vodom i ostavite da stoji dok napravite koru za tortu.
- Sve sastojke za koru sameljite u procesoru dok se smesa ne pretvori u lepljivu kuglu. Dobijenu smesu ravnomerno rasporedite u kalup obložen providnom folijom i stavite u frižider na hlađenje.
- Indijski orah procedite i sameljite u procesoru zajedno sa očišćenim urmama da dobijete pastu. Dodajte kokosov krem, bademov puter i so i sve dobro sjedinite u krem. Odvojite 1/3 krema sa strane i u preostale 2/3 umešajte kakao.
- Sipajte kakao krem preko kore i ostavite da se stegne u frižideru. Zatim sipajte ostatak belog krema kao drugi sloj i tortu stavite u zamrzivač da se dobro stegne.
- Napravite slani karamel preliv: urme poparite, procedite i očistite od koštica i suvišne ljuske. Tako pripremljene urme stavite u blender sa ostalim sastojcima i sameljite u kremasti preliv koji možete napraviti gušći ili ređi uz prilagođavanje količine vode.
- Pre služenja tortu prelijte slanim karamelom, rastopljenom čokoladom. Pospite sirovim kakaom i ukrasite svežim malinama. I obavezno poslužite uz teglicu slanog karamela za dodatno prelivanje po želji.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.