Napravite pauzu i uživajte u vazdušasto hrskavim zalogajima od badema, ekspandiranih žitarica, kokosovog putera i urmi. Super ukusne ove lagane kuglice toliko su lake za izradu da predlažemo da uključite mališane jer se rolanje ovog deserta pretvara u igru.
Naše kuglice smo pravili od svega pet sastojaka i za samo petnaest minuta. Bez dodatih šećera odličan su izvor enerije i dobrog raspoloženja. Pakuju se lako za školsku užinu ili predah na poslu, a kako dugo mogu da ostanu sveže sjajne su i kao slatka dobrodošlica kada se vratimo kući posle dugog dana.
Za ovaj recept koristili smo ekspandiranu speltu, a kuglice možete da napravite i sa drugim ekspandiranim žitaricama koje volite. Ekspandirani pirinač, amarant, kinoa, ili mešavina ekspandiranih žitarica sigurno su dobar izbor.
Kako je zrno ekspandirane spelte krupnije jednostavno prilagodite količine sa ostalim sastojcima ukoliko izaberete druge žitarice.
Gotove kuglice nemojte da stavljate u frižider jer će tako izgubiti na hrskavosti. Čuvajte ih na sobnoj temperaturi zatvorene u tegli ili posudi za kolače. Tako će ostati sveže i ukusne i do pet dana, ako potraju toliko dugo.
Uz ekspandirane žitarice za kuglice će vam trebati još samo četiri sastojka. Badem za još zanimljive teksture kuglica i finog orašastog ukusa. Koristite blanširani badem koji ćete kratko tostirati u tiganju. Velike Mejool urme i otopljeni kokosov puter koji će povezati i sastojke pretvoriti u smesu za oblikovanje kuglica. Na kraju, tostirani listići kokosa za posipanje i kuglice su spremne za sto.
Kao i uvek pre nego krenete u rolanje kuglica, svratite do nas u Mercator centar po sve sastojke za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Za još zabavnih neodoljivih ukusa
Kuglice od ekspandiranih žitarica mogu se napraviti na mnogo različitih načina, a mi stižemo sa par predloga kako možete da dodate još super zabavnih ukusa svojim kuglicama
- Orašasti puteri. Ako volite teksturu nalik na karamel bombone, zamenite badem u našem receptu orašastim puterom po izboru.
- Smokve, suve šljive ili kajsije. Sušeno voće možete koristiti umesto urmi, ili kao dodatak. Ne samo da je hranljivo i slatko, već kuglicama daje i različite boje i teksture. Suvo voće smekšajte toplom vodom po potrebi i zarolajte kuglice.
- Za ekstra hrskavost. Liofilizovano voće, krokant od kikirikija tostiranog sa kašikom meda, sirovo kakao zrno, kandirana korica pomorandže, limuna ili usitnjene kukuruzne pahuljice, poigrajte se sa dodacima za omiljenu teksturu.
- Čokolada. Crna čoklada otopljena na pari uz kašiku kokosovog ulja i urme, čokolada je pun pogodak uz ekspandirane žitarice.
- Začini. Mrvica začina za medenjake, ili možda one za pitu od jabuka. Garam masala, pet začina, cimet, oraščić, anis, kardamom, klinčić ili dašak crvenog bibera, samo su neki od začina koje možete da iskoristite da vaše kuglice pretvorite u pravo uživanje za sva čula.
Recept za toplu čokoladu sa kurkumom i začinima (posno/vegan)
količina: 2 šolje
vreme pripreme: 10 min
Sastojci
- 300ml pirinčanog mleka
- 5 kašike sirovog kakao praha
- 80g crne čokolade
- 2 klinčića
- 1 kašičica kurkume
- 1 kašičica đumbira
- ¼ kašičice cimeta
- ¼ kašičice soli
- ½ kašičice mlevenog crnog bibera
Za serviranje
- 2 kašike kokosovog krema umućenog u šlag
- Kakao prah
- Listići kokosa
- Sirovi lomljeni kakao u zrnu
- Zagrejte pirinčano mleko u posudi i pre nego počne da vri sklonite sa vatre. U tako zagrejanom mleku mešajući istopite čokoladu i kakao.
- Zatim dodajte preostale začine i mešajući lagano zagrevajte na srednjoj vatri još par minuta da se sve sjedini pazeći da ne proključa.
- Čokoladu sipajte u šolje i po želji dodajte po kašiku šlaga od kokosovog krema, listiće kokosa, sirovi kakao i lomljena kakao zrna.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.