Gusta topla čokolada uz opuštajuću kurkumu i tople začine je napitak kojem nismo mogli da odolimo.
Pravili smo je inspirisani čuvenim zlatnim mlekom i francuskom toplom čokoladom, što znači da vas čeka gust napitak bogat ukusima ili poslastica za sva čula. Negujuća i hranljiva, pravo zimsko uživanje.

Da li smo pomenuli da je gotova za svega deset minuta?
Za što bogatiji ukus čokolade kombinovali smo sirovi kakao u prahu i crnu čokoladu sa 65% kakao udela koja je uz pirinčano mleko sasvim dovoljno zasladila napitak te nismo dodali zaslađivače ni šećere.
Po želji naravno možete da izaberete crnu čokoladu koju volite i dodate tečni zaslađivač po izboru.
Sama priprema je veoma jednostavna. Čokoladu i kakao istopimo u toplom pirinčanom mleku dodamo začine i zagrevamo dok se sve ne sjedini u finu gustu toplu tečnost. Kako biste izvukli najlepše ukuse iz svih sastojaka, važno je da izbegnemo ključanje i sve vreme ujednačeno zagrevamo sastojke.

Kada je čokolada gotova ostaje samo da odlučite sa kojim topingom da je poslužite i sa kim da je podelite. Mi smo dodali jednostavno umućen kokosov krem, listiće kokosa, kakao u prahu i kakao u zrnu tek kao inspiraciju.
Da izaberete svoj omiljeni toping ili po sastojke za toplu čokoladu, svratite do nas u Mercator centar. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Zimski rituali i ukusi koje volimo
Topla čokolada je napitak koji poziva da odvojimo vreme i potpuno se prepustimo bogatim ukusima. Idealna da okrepi i opusti na kraju dana, topla čokolada je deo rituala koje posvećujemo kako nezi tela tako i čitavog svog bića. Kako kuhinja u tome još može da pomogne stižemo sa par ideja pre nego pređemo na recept.
1. Kakao puter
Osim u čokoladi, kakao puter ima široku primenu u proizvodima za negu tela. Ali i sirovi kakao puter iz kuhinje možete jednostavno da iskoristite za usne, laktove ili ruke kao balzam koji će pomoći i nahraniti kožu posebno zimi. Kakao puter se topi u dodiru sa kožom te možete direktno iz pakovanja da ga nežno umasirate.
Ko želi toplu čokoladu i na usnama, potražite Hot Chocolate Lip Juicer limitirano izdanje The Body Shop balzama za usne.
2. Susamovo, laneno i bademovo ulje
Ova jestiva ulja sjajna su i zbog svog blago zagrevajućeg dejstva posebno za negu zglobova koji traže više pažnje tokom zime. Malu količinu ulja nanesite na dlanove i umasirajte nežno u stopala i zglobove pred spavanje.
3. Potpuri sa šporeta
Klinčić, anis, kardamom, cimet, vanila, korica mandarine ili pomorandže, zamirišite dom na ušuškano i toplo. Nalijte vodu, dodajte začine i citruse po izboru i ostavite na tiho da krčka bar 30 minuta i dok mirise ne počnu da se šire.



Recept za toplu čokoladu sa kurkumom i začinima (posno/vegan)

količina: 2 šolje
vreme pripreme: 10 min
Sastojci
• 300ml pirinčanog mleka
• 2.5 kašike sirovog kakao praha
• 80g crne čokolade
• 2 klinčića
• 1 kašičica kurkume
• 1 kašičica đumbira
• ¼ kašičice cimeta
• ¼ kašičice soli
• ½ kašičice mlevenog crnog bibera

Za serviranje
• 2 kašike kokosovog krema umućenog u šlag
• Kakao prah
• Listići kokosa
• Sirovi lomljeni kakao u zrnu

1. Zagrejte pirinčano mleko u posudi i pre nego počne da vri sklonite sa vatre. U tako zagrejanom mleku mešajući istopite čokoladu i kakao.
2. Zatim dodajte preostale začine i mešajući lagano zagrevajte na srednjoj vatri još par minuta da se sve sjedini pazeći da ne proključa.
3. Čokoladu sipajte u šolje i po želji dodajte po kašiku šlaga od kokosovog krema, listiće kokosa, sirovi kakao i lomljena kakao zrna.

Prijatno i uživajte!