Gusta topla čokolada uz opuštajuću kurkumu i tople začine je napitak kojem nismo mogli da odolimo.
Pravili smo je inspirisani čuvenim zlatnim mlekom i francuskom toplom čokoladom, što znači da vas čeka gust napitak bogat ukusima ili poslastica za sva čula. Negujuća i hranljiva, pravo zimsko uživanje.
Da li smo pomenuli da je gotova za svega deset minuta?
Za što bogatiji ukus čokolade kombinovali smo sirovi kakao u prahu i crnu čokoladu sa 65% kakao udela koja je uz pirinčano mleko sasvim dovoljno zasladila napitak te nismo dodali zaslađivače ni šećere.
Po želji naravno možete da izaberete crnu čokoladu koju volite i dodate tečni zaslađivač po izboru.
Sama priprema je veoma jednostavna. Čokoladu i kakao istopimo u toplom pirinčanom mleku dodamo začine i zagrevamo dok se sve ne sjedini u finu gustu toplu tečnost. Kako biste izvukli najlepše ukuse iz svih sastojaka, važno je da izbegnemo ključanje i sve vreme ujednačeno zagrevamo sastojke.
Kada je čokolada gotova ostaje samo da odlučite sa kojim topingom da je poslužite i sa kim da je podelite. Mi smo dodali jednostavno umućen kokosov krem, listiće kokosa, kakao u prahu i kakao u zrnu tek kao inspiraciju.
Da izaberete svoj omiljeni toping ili po sastojke za toplu čokoladu, svratite do nas u Mercator centar. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.
Zimski rituali i ukusi koje volimo
Topla čokolada je napitak koji poziva da odvojimo vreme i potpuno se prepustimo bogatim ukusima. Idealna da okrepi i opusti na kraju dana, topla čokolada je deo rituala koje posvećujemo kako nezi tela tako i čitavog svog bića. Kako kuhinja u tome još može da pomogne stižemo sa par ideja pre nego pređemo na recept.
1. Kakao puter
Osim u čokoladi, kakao puter ima široku primenu u proizvodima za negu tela. Ali i sirovi kakao puter iz kuhinje možete jednostavno da iskoristite za usne, laktove ili ruke kao balzam koji će pomoći i nahraniti kožu posebno zimi. Kakao puter se topi u dodiru sa kožom te možete direktno iz pakovanja da ga nežno umasirate.
Ko želi toplu čokoladu i na usnama, potražite Hot Chocolate Lip Juicer limitirano izdanje The Body Shop balzama za usne.
2. Susamovo, laneno i bademovo ulje
Ova jestiva ulja sjajna su i zbog svog blago zagrevajućeg dejstva posebno za negu zglobova koji traže više pažnje tokom zime. Malu količinu ulja nanesite na dlanove i umasirajte nežno u stopala i zglobove pred spavanje.
3. Potpuri sa šporeta
Klinčić, anis, kardamom, cimet, vanila, korica mandarine ili pomorandže, zamirišite dom na ušuškano i toplo. Nalijte vodu, dodajte začine i citruse po izboru i ostavite na tiho da krčka bar 30 minuta i dok mirise ne počnu da se šire.
Recept za toplu čokoladu sa kurkumom i začinima (posno/vegan)
količina: 2 šolje
vreme pripreme: 10 min
Sastojci
• 300ml pirinčanog mleka
• 2.5 kašike sirovog kakao praha
• 80g crne čokolade
• 2 klinčića
• 1 kašičica kurkume
• 1 kašičica đumbira
• ¼ kašičice cimeta
• ¼ kašičice soli
• ½ kašičice mlevenog crnog bibera
Za serviranje
• 2 kašike kokosovog krema umućenog u šlag
• Kakao prah
• Listići kokosa
• Sirovi lomljeni kakao u zrnu
1. Zagrejte pirinčano mleko u posudi i pre nego počne da vri sklonite sa vatre. U tako zagrejanom mleku mešajući istopite čokoladu i kakao.
2. Zatim dodajte preostale začine i mešajući lagano zagrevajte na srednjoj vatri još par minuta da se sve sjedini pazeći da ne proključa.
3. Čokoladu sipajte u šolje i po želji dodajte po kašiku šlaga od kokosovog krema, listiće kokosa, sirovi kakao i lomljena kakao zrna.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.