Sve što nam treba je sunce, dobro raspoloženje i poneka limun štanglica sa čokoladom i rogačem. Neodoljivo osvežavajuće i baš kako treba slatke, limun štanglice su naša nova ljubav za letnje pauze i druženja na suncu uz kafu i kolače.

Sigurni smo da ćete i vi voleti ovaj fini spoj svežeg citrusa aromatičnog rogača i dobre crne čokolade.

Od recepta koji vam donosimo dobićete mnogo slatkih štanglica za celo društvo gotovih očas posla. A kako je u pitanju sirovi desert koji odlično podnosi duboko zamrzavanje, možete da ga čuvate i u zamrzivaču i po potrebi odmrznete onoliko štanglica koliko vam je potrebno.

Za limun štanglice trebaće vam svega osam sastojaka zato neka sastojci ili makar oni glavni budu kvalitetni i sveži za najbolji ukus kolača. Organski limun i organski rogač, fina crna čokolada sa velikim udelom kakao mase i svi ostali sastojci iz našeg recepta čekaju vas u Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Ili ostavite kuvanje za drugi put i svratite nam na kafu i kolače.

Korak po korak do super sočnih sirovih kremova i kolača

Sirove poslastice sve više dobijaju na popularnosti pre svega zbog dobrog ukusa ali i lakoće pripreme. Ipak postoji nekoliko pravila i saveta koji mogu da pomognu da i ovi jednostavni kolači budu još bolji i ukusniji.

1. Pre nego ih sameljete za sirovu osnovu kolača, pahuljice blago istostirajte. Ovo isto možete da uradite i sa bademovim ili kokosovim brašnom kao zamenom za pahuljice.
2. Dajte prednost kraljevskim ili Medjool urmama. Urme kratko potopite ili isperite toplom vodom i skinite svu suvišnu ljusku za svilenastije kremove i kompaktnije biskvite.
3. Indijski orah sameljite posebno ili pre svih sastojaka i dovoljno dugo da dobijete glatku pastu kojoj ćete postepeno dodavati ostale sastojke.
4. Punomasne kokosove kremove ili mleka najbolje umešajte ručno, ili veoma kratko u procesoru kako se ne bi razdvojila masnoća od tečnog dela.
5. Indijski orah možete da zamenite i puterom od kokosa, badema ili lešnika i time dodate nove nijanse ukusa svojim sirovim poslasticama.

Recept Limun štanglice sa čokoladom i rogačem

količina: 12 – 14 štanglica
vreme: 20 min + 3h za hlađenje

Sastojci za donju koru:
• 140g ovsenih pahuljica
• 120g urmi
• 3 kašike rogača u prahu
• 2 kašike punomasnog kokosovog mleka
• ½ limuna

Sastojci za krem od limuna:
• 400g punomasnog kokosovog mleka
• 150g indijskog oraha
• 3 kašike sirupa od pirinča ili agave
• 60ml koncentrisanog soka od limuna
• rendana korica 1.5 limuna

Preliv i dekoracija:
• 80g crne čokolade
• 1 kašičica punomasnog kokosovog mleka
• rendana korica limuna

Priprema:

1. Sve sastojke sameljite u procesoru da ih sjedinite i dobijete smesu u obliku lepljive kugle.
2. Dobijenu smesu rasporedite u silikonski ili kalup postavljen providnom folijom i stavite na hlađenje.
3. Indijski orah poparite vrelom vodom i ostavite 10 minuta da omekša. Isperite, procedite i sameljite u procesoru u glatku pastu, a zatim dodajte i ostale sastojke da napravite krem od limuna.
4. Krem od limuna prelijte preko kore i sve stavite da se dobro ohladi i stegne, oko 3h u frižideru ili u zamrzivaču.
5. Pre služenja rastopite na pari crnu čokoladu i umešajte kašičicu kokosovog mleka. Isecite štangle, prelijte ih čokoladom i pospite rendanom koricom limuna.