Sve što nam treba je sunce, dobro raspoloženje i poneka limun štanglica sa čokoladom i rogačem. Neodoljivo osvežavajuće i baš kako treba slatke, limun štanglice su naša nova ljubav za letnje pauze i druženja na suncu uz kafu i kolače.
Sigurni smo da ćete i vi voleti ovaj fini spoj svežeg citrusa aromatičnog rogača i dobre crne čokolade.
Od recepta koji vam donosimo dobićete mnogo slatkih štanglica za celo društvo gotovih očas posla. A kako je u pitanju sirovi desert koji odlično podnosi duboko zamrzavanje, možete da ga čuvate i u zamrzivaču i po potrebi odmrznete onoliko štanglica koliko vam je potrebno.
Za limun štanglice trebaće vam svega osam sastojaka zato neka sastojci ili makar oni glavni budu kvalitetni i sveži za najbolji ukus kolača. Organski limun i organski rogač, fina crna čokolada sa velikim udelom kakao mase i svi ostali sastojci iz našeg recepta čekaju vas u Mercator centru svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Ili ostavite kuvanje za drugi put i svratite nam na kafu i kolače.
Korak po korak do super sočnih sirovih kremova i kolača
Sirove poslastice sve više dobijaju na popularnosti pre svega zbog dobrog ukusa ali i lakoće pripreme. Ipak postoji nekoliko pravila i saveta koji mogu da pomognu da i ovi jednostavni kolači budu još bolji i ukusniji.
1. Pre nego ih sameljete za sirovu osnovu kolača, pahuljice blago istostirajte. Ovo isto možete da uradite i sa bademovim ili kokosovim brašnom kao zamenom za pahuljice.
2. Dajte prednost kraljevskim ili Medjool urmama. Urme kratko potopite ili isperite toplom vodom i skinite svu suvišnu ljusku za svilenastije kremove i kompaktnije biskvite.
3. Indijski orah sameljite posebno ili pre svih sastojaka i dovoljno dugo da dobijete glatku pastu kojoj ćete postepeno dodavati ostale sastojke.
4. Punomasne kokosove kremove ili mleka najbolje umešajte ručno, ili veoma kratko u procesoru kako se ne bi razdvojila masnoća od tečnog dela.
5. Indijski orah možete da zamenite i puterom od kokosa, badema ili lešnika i time dodate nove nijanse ukusa svojim sirovim poslasticama.
Recept Limun štanglice sa čokoladom i rogačem
količina: 12 – 14 štanglica
vreme: 20 min + 3h za hlađenje
Sastojci za donju koru:
• 140g ovsenih pahuljica
• 120g urmi
• 3 kašike rogača u prahu
• 2 kašike punomasnog kokosovog mleka
• ½ limuna
Sastojci za krem od limuna:
• 400g punomasnog kokosovog mleka
• 150g indijskog oraha
• 3 kašike sirupa od pirinča ili agave
• 60ml koncentrisanog soka od limuna
• rendana korica 1.5 limuna
Preliv i dekoracija:
• 80g crne čokolade
• 1 kašičica punomasnog kokosovog mleka
• rendana korica limuna
Priprema:
1. Sve sastojke sameljite u procesoru da ih sjedinite i dobijete smesu u obliku lepljive kugle.
2. Dobijenu smesu rasporedite u silikonski ili kalup postavljen providnom folijom i stavite na hlađenje.
3. Indijski orah poparite vrelom vodom i ostavite 10 minuta da omekša. Isperite, procedite i sameljite u procesoru u glatku pastu, a zatim dodajte i ostale sastojke da napravite krem od limuna.
4. Krem od limuna prelijte preko kore i sve stavite da se dobro ohladi i stegne, oko 3h u frižideru ili u zamrzivaču.
5. Pre služenja rastopite na pari crnu čokoladu i umešajte kašičicu kokosovog mleka. Isecite štangle, prelijte ih čokoladom i pospite rendanom koricom limuna.
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.