Napravite tart od rikota sira i badema i uživajte u ovom raskošnom desertu koji krije slatke ukuse mediterana u hrskavoj korici od tankih kora za pitu.

Tradicionalni italijanski recept za rikota tart spakovali smo u tanke kore za pitu. Tu su još i svežina limuna, prepoznatljive arome badema, sveže sezonsko voće i med za nezaboravne ukuse čija se tajna skriva u jednostavnosti i svežini sastojaka.

Klasična kuhinja italijanskih mama i baka poznata je po snalažljivosti da se napravi najbolje sa onim što imamo na raspolaganju. Bez obzira na regiju ili jednostavnost recepta, to su uvek domaći sveži najbolji sastojci. Princip kojim smo se mi vodili kada smo pravili ovaj kolač.

Sve počinje od korice limuna i šećera koje prstima dobro izmešamo i ostavimo da malo odstoje da se ukusi spoje. Spajanjem ova dva sastojka u prvom koraku širimo aromu limuna ravnomernije na sve delove kolača za onaj poznati dašak svežine.

Rikota sir možete zameniti i domaćim sremskim ili neslanim mladim sirom koji može da se umuti u smesu za tart.

Za ovaj kolač nismo koristili brašno od žitarica već ono od badema. Upotrebite gotovo bademovo brašno ili sirove bademe blanširajte, osušite i što sitnije sameljite.

Aromu smo pojačali slatkim likerom, još jednom prepoznatljivom namirnicom italijanske kuhinje. Koristite po izboru čuveni limončelo, liker od limuna ili liker od badema.

Na kraju biće vam potrebne još tanke kore za pitu i malo strpljenja ili uživanja da ih složite u kalup kao podlogu za tart. Ne brinite ako se neka kora i pocepa tokom ovog procesa. Jednostavno ih dobro premažite otopljenim maslacem a kore će se slepiti i formirati oblik tokom pečenja.

Gotov tart izvadite iz kalupa što je ranije moguće i dozvolite da se potpuno ohladi na rešetki pre nego ga ukrasite svežim voćem, medom, prah šećerom i listićima badema. Nakon služenja tart čuvajte u frižideru najbolje poklopljen da ne bi upio previše vlage.

Pre nego krenemo na recept pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po uvek sveže sastojke i sve ostalo što vam može zatrebati u kuhinji za ovaj recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Inspiracija slatkih ukusa iz Italije

Italijanska kuhinja poznata je po aromatičnim desertima ukusa karakterističnih za Mediteran. Limun, badem, pistaći, amareto višnja, maslinovo ulje, bogati rikota i maskarpone kremovi neki su od vodećih ukusa. Najbolje od svega, ovi recepti su toliko jednostavni da pružaju nebrojene mogućnosti za eksperimentisanje i igranje ukusima.

  1. Torta od pirinča

Vazdušasta i ne mnogo slatka, ova klasična poslastica nosi zamamne ukuse vanile, limuna i suvog grožđa.

  1. Italijanska torta sa maslinovim uljem

Iznenađujuće lagana i sočna, torta sa maslinovim uljem je čuveni klasik koji se obično pravi sa bademovim brašnom, limunom kao glavnom aromom, posipa šećerom u prahu i služi sa sezonskim voćem.

  1. Čokoladna torta Kapreze

Tradicionalni recept za ovu tortu od badema i čokolade ne sadrži brašno što ovu poslasticu čini posebno kremastom i neodoljivo sočnom.

Recept Badem rikota tart u hrskavoj korici

količina: 12 služenja / okrugli pleh standardne veličine

vreme pripreme: 95 min

Sastojci

  • 4 jaja
  • 2 žumanca
  • 100g šećera
  • 2 kašike rendane korice limuna
  • 80ml slatke pavlake
  • 650g rikota sira
  • 150g bademovog brašna
  • 30ml likera od badema ili limuna
  • 2 kašike listića badema
  • 8 kora za pitu
  • 60g putera

za dekoraciju

  • 150g svežih jagoda
  • 2 kašike meda
  • listići badema
  • šećer u prahu
  1. Pomešajte šećer sa koricom limuna i ostavite par minuta. Dodajte jajima i umutite penasto mikserom.
  2. Smanjite brzinu miksera na najnižu i postepeno dodajte pavlaku, rikotu i nastavite sa mućenjem da dobijete što ujednačeniju smesu. Na kraju umešajte liker i bademovo brašno.
  3. Kore za pitu premažite rastopljenim maslacem sa jedne strane i jednu po jednu slažite u okrugli kalup da dobijete koricu za tart. Kalup dobro podmažite ili obložite papirom za pečenje.
  4. Kada složite sve kore ulijte smesu. Ivice kora blago zarolajte na unutra, premažite ostatkom rastopljenog putera. Pospite tart listićima badema i stavite da se peče 75 minuta na 180C. Prvih 35 minuta tart pecite pokriven listom folije da kore ne izgore. Foliju ne zatvarajte samo ovlaš spustite preko kalupa.
  5. Gotov tart izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi. Ukrasite jagodama, prelijte medom, pospite listićima badema i šećerom u prahu. Nakon služenja tart čuvajte u frižideru najbolje po poklopcem.

Prijatno i uživajte!