Za sve posebne prilike ili one koje želimo da učinimo takvim stižemo sa ovim preslatkim torticama  od šargarepe pistaća i malina.

Osnova ovog deserta je čuveni patišpanj sa maslinovim uljem u koji smo dodali šargarepu i pistaće. Tortice smo spajali džemom od malina i premazali slatkim kremom od sira za potpuno neodoljivu kombinaciju ukusa.

Osim što smo torticama ukrasili sto, izrada ovog recepta nametnula nam je još jedan desert. Sve ostatke materijala smo jednostavno spakovali u čaše, dobro ohladili i spremili za još više uživanja.

Torta sa maslinovim uljem je čuveni klasik koji nam je poslužio kao inspiracija za kore naših tortica. Maslinovo ulje daje neverovatno svilenu, sočnu teksturu patišpanju koji se pravi veoma jednostavno i brzo: bez mnogo mućenja i spajanjem suvih sastojaka sa mokrim.

Zapravo ovde je važno da ne premutimo smesu za patišpanj već da zadržimo što više vazduha za prozračno i meko testo. Stoga mutite tek koliko da se sastojci sjedine.

Za hrskavi deo zalogaja u našim torticama zaslužni su šargarepa i pistaći. Šargarepu izrendajte na krupno nakon čega nožem par puta pređite da prepolovite izrendane komadiće. Tako ćete dobiti vidljivije komadiće šargarepe u testu za lepšu teksturu i zanimljiviji izgled kada presečete kore.

Svežina malina i krema od sira sjajno se nadopunjuju sa sočnim korama od šargarepe i pistaća. Još malo pistaća na vrh i hrskavih liofilizovanih malina i tortice su spremne za uživanje.

Pre nego krenemo da pravimo tortice pozovemo da svratite do nas u Mercator centar po sve sastojke i opremu u kuhinji koja vam je potrebna za naš današnji recept. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Kreativnost bez granica i deserti dva u jedan

Kada se spoje kolač od šargarepe i klasična torta dobijamo naše mini torte. I desert u čaši pride. Spojevi i potpuno nove kombinacije klasičnih deserata oduvek su bile inspiracija kuvara. Danas izdvajamo neke od zanimljivijih kao inspiraciju da ih probate ili možda napravite.

  1. Holandska palačinka ili Jorkšir puding

Ovaj desert je nešto između ili najbolji spoj palačinke i čuvenog pudinga. Pravi se veoma lako i jednostavno u rerni a možete da ga napravite i u slanoj varijanti. Recept za slanu verziju ovog testa potražite među našim receptima ovde.

  1. Kronat

Krofna napravljena od testa za kroasane punjena kremom definitivno nije recept za početnike u kuhinji. Zato ako ste u prilici probajte ovu kao brend i zaštićenu poslasticu koja je napravljena u Francuskoj 2013.

  1. Cake pops

Kolačići na štapiću nastali kao spoj testa za sirove torte i lizalice već su nam dobro poznati. Najlepše od svega lako se prave i pružaju bezbroj mogućnosti da se igramo ukusima. Baš kao i naš današnji recept za tortice od šargarepe.

Recept Tortice od šargarepe sa pistaćima i malinama

količina: 10 – 12 tortica

vreme pripreme: 75 min

Sastojci

  • 180g brašna
  • 100g šećera
  • 2 jaja
  • 100ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 60ml grčkog jogurta
  • 1 limun
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • ¼ kašičice soli
  • ½ kašičice praška za pecivo
  • 200g krupno rendane šargarepe
  • 100g seckanih pistaća

za premaz

  • 180g krem sira
  • 80g šećera u prahu
  • 1 kašičica soka od limuna
  • džem od malina

za dekoraciju

  • seckani pistaći
  • liofilizovana malina
  1. U brašno umešajte prašak za pecivo i so i ostavite sa strane.
  2. U drugoj posudi umutite jaja i šećer koliko da se šećer rastopi. Umešajte maslinovo ulje, jogurt, vanilu i rendanu koricu limuna i mutite da se svi sastojci sjedine.
  3. Postepeno umešajte mokre sastojke u brašno da dobijete gustu smesu u koju ćete na kraju umešati šargarepu i pistaće. Ovu smesu izlijte u pleh obložen papirom za pečenje i ispecite na 180C oko 25 min ili dok čačkalica ne pokaže da je gotov.
  4. Gotovu koru ohladite potpuno, prvo u plehu a zatim na rešetki. Okruglom modlom za krofne vadite mini kore za tortice i spajajte ih džemom od malina.
  5. Za premaz od krem sira, umutite sir, šećer u prahu i sok od limuna u ujednačen krem. Na svaku torticu nanesite kašičicu ovog krema i odozgo pospite seckanim pistaćima i malinama. Ohladite i poslužite.

Prijatno i uživajte!