Sveže domaće pecivo je divan način da započnemo dan ili da dočekamo goste posebno kada zamiriše na ruzmarin, majčinu dušicu i ukusni parmezan. Poslužite ga uz jogurt, miks salata, kao koktel pecivo uz predjelo, odlično je čak i da njime zamenite hleb uz glavno jelo.

Brzo pecivo sa parmezanom I začinskim bijem fantastično je ukusno u bilo kojoj ulozi koju mu dodelite.

Još jedna prednost je da će testo biti još bolje ako ga ostavite da prenoći u frižideru što znači da ujutru za svega 15 minuta imate toplo mirisno pecivo na stolu za najlepše dobro jutro.
Recept za naše brzo pecivo pravili smo po ugledu na dobro znani, omiljeni jorkširski puding ili popovers. Veoma jednostavna kombinacija osnovnih sastojaka, mleka, jaja i brašna uz malo veštine pretvara se u ukusan zalogaj.
Za pripremu je važno da testo ostavite da odstoji, bar 30 minuta na sobnoj temperaturi. Još bolje ako ga ostavite preko noći u frižideru i izvadite 10tak minuta da se temperira pred samo pečenje.

Ovo pecivo se peče u već vrelom plehu kako bi lepo naraslo i dobilo svoj prepoznatljivi oblik. Stoga dajte vremena da se pleh dobro zagreje, samo vodite računa da ulje ne krene da gori. Koristili smo veći pekac za standardne mafine a testo možete da pečete i u tiganju u rerni kao veliku palačinku, ili kalupima koji vam se sviđaju.

Važno je i da ne otvarate rernu jednom kada stavite pecivo da se peče što će doprineti da pecivo lepše naraste.

Gotovo pecivo čuvajte u platnenoj krpi i pokriveno u frižideru da se ne bi sušilo na vazduhu, a po želji možete da podgrejete. Ili jedete hladno, kako vam se više sviđa.
Uz ovih nekoliko jednostavnih koraka stižete do pune korpe lepog ukusnog peciva kojem ćete se sigurno vraćati jednom kada ga probate.
Pre toga pozivamo vas da svratite do nas u Mercator centar po sveže namirnice kao i sve što vam je potrebno da napravite naše brzo pecivo: od Rosmarino pekača do kalupa i plehova za sve namene Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Izvolite!

Za peciva koja greju – začini i začinsko bilje

Peciva volimo na sve načine a posebno kada su obogaćena začinima i začinskim biljem, zato stižemo sa predlozima i podsetnikom kako možete da ulepšate i zamirišete domaće pecivo.

  1. Začinsko bilje: žalfija, ruzmarin, majkina dušica, bosiljak, origano

Sitno seckano ili u vidu pesta, začinsko bilje je predivan aromatični dodatak za hleb i peciva. Otpornije bilje poput ruzmarina i žalfije možete posuti i po korici. Nežnije biljke umešajte u testo da ne bi izgorele.

  1. Semenke i suvi začini: anis u zrnu, kim, kardamom, crni kim, beli i crni susam, klinčić, cimet, muskatni oraščić, biber

Sve ih možete koristiti u testu ili za posip hlebova, slatkih i slanih peciva. Osim kiflica sa kimom, poznati recepti su hleb sa anisom, cimet rolnice, buhtle sa klinčićem, fokaća sa zelenim biberom na primer.

  1. Plodovi: beli luk, papričice, đumbir

Probajte slane pogačice sa čedar sirom i čili pastom, proju sa seckanim ljutim papričicama, kolač ili štanglice sa đumbirom ili hleb sa belim lukom.

Recept za brzo pecivo sa parmezanom i začinskim biljem
količina: 16 kom
vreme pripreme: 10 min + vreme za odmaranje testa
vreme pečenja: 15 min

Sastojci

  • 4 jaja
  • 175ml punomasnog mleka
  • 150g mekog brašna tip 400 ili 500
  • prstohvat soli
  • 2 kašičice cvetića sveže majkine dušice
  • 2 kašičice svežeg seckanog ruzmarina
  • 70g parmezana
  • 16 malih kockica putera (oko 5g po kockici)
  1. Pripremite testo tako što ćete jaja, mleko, brašno i so mućenjem sjediniti u glatku žitku smesu u većoj činiji. Na kraju dodajte bilje i parmezan i ostavite da odmara minimum 30 minuta a najbolje u frižideru preko noći.
  2. Pred pripremu rernu zagrejte na 250C.
  3. Pleh za mafine premažite uljem i stavite u rernu da se dobro zagreje.
  4. Izvadite pleh iz rerne i rernu smanjite na 230C.
  5. U vreo pleh odmah stavite po kockicu putera i napunite testom oko ¾ svaki od kalupa.
  6. Vratite u rernu i pecite 15 minuta bez otvaranja.
  7. Na još toplo pecivo izrendajte još malo parmezana i poslužite.

Prijatno i uživajte!