Čuvena retro lepotica među tortama, torta od palačinki na našu radost vraća se na velika vrata. Palačinke obožavamo na sve načine, ali ima nečeg posebnog kada ih složimo ovako sloj po sloj vazdušastog mekog testa premazanog super kremastim filom.

Ovoga puta za našu tortu od palačinki napravili smo fil od kesten pirea i kokosa uz dašak espresa. Sve smo posuli dobrim sirovim kakaom u prahu, listićima kokosa i lomljenim kakao zrnom. Za potpuno uživanje uz čaj, kafu i dobro društvo.

Torta od palačinki je verovatno najlakša torta koju ćete ikada napraviti. Sve što je potrebno jeste da ispečete palačinke i pripremite ovaj jednostavan fil. Sačekate da se sve ohladi i spojite u tortu. Prava milina!

Nekoliko malih saveta pre nego krenemo na pravljenje torte:

Palačinke će se lepše ispeći ako testo ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi bar 30 minuta. Možete ga slobodno pokrivenog ostaviti i duže, do par sati. Po potrebi nakon stajanja dodajte još malo vode da dobijete željenu gustinu, i ispecite palačinke.

Palačinke pecite u tiganju nelepljivog dna i bez dodavanja masnoće. U zavisnosti od veličine tiganja, od ove smese dobićete oko 16 palačinki.

Kokosovo mleko ili krem u ovom receptu možete da zamenite maskarpone sirom, krem sirom ili čvršće umućenom slatkom pavlakom.

Od začina koristili smo vanil šećer i kafu. U fil bi sjajno išao rum, anis ili cimet, dok testo za palačinke možete da zamirišete sa malo rendane korice nekog citrusa, limuna ili pomorandže.

Tortu od palačinki je još bolje da napravite i dan ranije kako bi se svi ukusi dobro spojili. Čuvajte u frižideru i uživajte u ovom sjajnom zalogaju.

Ostaje nam samo da vas pozovemo u Mercator Centar gde vas čekamo sa svim sastojcima koji su vam potrebni za naš današnji recept, kao i svom opremom da kuvanje bude uživanje. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h. Dobro došli!

Torte od palačinki – prelepe kraljice stola

Zamislite bilo koju tortu i njena verzija u vidu torte od palačinki je tu. Stižemo sa inspiracijom ukusnih kremova za ove prelepe torte:

  1. Švarcvald torta od palačinki

Jednostavno u testo za palačinke dodajte kakao, napravite fil od sveže slatku pavlaku ili maskarpone sira, zamirišite ga vanilom i sve ukrasite višnjama i rendanom crnom čokoladom.

  1. Čokolada, pistaći i mandarine

Testo za palačinke zamirišite sokom od mandarine. Palačinke filujte klasičnim čokoladnim ganašom i seckanim pistaćima i tortu ukrasite kriškama svežih mandarina.

  1. Palačinka cheesecake

Spoj torte od sira i torte od palačinki, ima li šta lepše! Palačinke nafilujte svojom omiljenom kremom za cheesecake i ukrasite svežim seckanim voćem po izboru.

Recept: Kesten espreso torta od palačinki

količina: 8-12 služenja

vreme pripreme: 45 min + 60min za hlađenje

Sastojci za palačinke

  • 350g brašna
  • 2 jaja
  • 1 kesica burbon vanil šećera
  • ¼ kašičice soli
  • 250ml gazirane mineralne vode
  • 300ml vode
  • 2 kašike ulja

za fil

  • 350g kesten pirea
  • 400g punomasnog kokosovog mleka ili krema
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 120g sirovog indijskog oraha omekšalog u vodi
  • 10g espreso kafe (sadržaj jedne kapsule po ukusu)

za ukrašavanje

  • 2 kašike sirovog kakao praha
  • 3 kašike kokos listića
  • ½ kašike sirovog lomljenog kakao zrna
  1. Da napravite testo za palačinke, u dublju posudu sipajte polovinu brašna, šećer i so pa dodajte jaja i uz pomoć vode zamutite gusto glatko testo. Postepeno dodajte preostalo brašno, mineralnu vodu i po potrebi još obične vode da dobijete željenu gustinu testa za palačinke. Na kraju umešajte ulje u testo. Ostavite testo da odmara 30 minuta na sobnoj temperaturi.
  2. Ispecite palačinke u nelepljivom tiganju bez dodatka ulja. U zavisnosti od veličine tiganja dobićete 16 – 18 palačinki koje ostavite da se potpuno ohlade.
  3. Za fil u procesoru ili jačem blenderu sameljite indijski orah u krem pastu pa dodajte ostale sastojke i sve sjedinite. Ostavite na hladnom da se fil stegne pre nego nafilujete tortu.
  4. Filujte ohlađene palačinke i ređajte jednu na drugu u tortu tako da završite sa slojem fila i tortu vratite u frižider do služenja.
  5. Pred služenje, tortu pospite kakaom u prahu, kokos listićima i lomljenim kakao zrnima.

Prijatno i uživajte!