Ako se dvoumite između sladoleda i kolača, mi predlažemo oba i to baš u ovoj kombinaciji čokolade i borovnice. Dva u jedan, sladoled i kolač u ovoj super ukusnoj sirovoj čoko borovnica poslastici sigurni smo biće jedan od vaših omiljenih načina da se rashladite i zasladite ovog leta.

Klasičan recept za sirovi kolač ovde smo unapredili fantastičnim čoko borovnica karamel slojem između donje čokoladne kore i osvežavajućeg krema od borovnice. Na kraju još jedan sloj fine crne čokolade na vrh uz sveže borovnice, mentu i sirovi kakao za sve ljubitelje bogatih čokoladnih ukusa, i uživanje može da počne!

Želeli smo da istaknemo ukuse čokolade, borovnice i da kolač ne opteretimo suvišnim orašastim plodovima. Stoga vam za ovu poslasticu treba svega nekoliko dobrih sastojaka.

Na prvom mestu dobra crna čokolada i borovnice. Najbolje smrznute jer kolač odmah ide na zamrzavanje. Ako koristite sveže borovnice dobro ih posušite od viška vode i tečnosti kako se u kolaču ne bi stvarali kristali.

Džem od borovnice bez dodatog šećera koji smo koristili za karamel sloj možete pronaći gotov kod nas u Mercator centru. Ili napraviti kod kuće ukuvavanjem svežih borovnica. Uz par kašika limuna na tihoj vatri krčkajte borovnice, najbolje šumske, sve dok se ne redukuju i pretvore u gust predivan džem.

Urme za ovaj ili druge sirove kolače, biće još bolje i lakše za obradu ako ih prethodno operete vrućom vodom i skinete gornju ljusku prilikom čišćenja. Tako ćete dobiti divno svilenu teksturu paste od urmi kao osnovu za donju koru kolača.

Ostatak postupka je veoma jednostavan i brz uz jači blender, procesor ili secko koji će preuzeti gotovo sav posao oko pripreme ovog kolača.

Sačuvajte ovaj odličan letnji recept i svratite do nas u Mercator centar po sve sastojke ili kuhinjske aparate koji vam mogu zatrebati. Tu smo za vas svakoga dana od 08.00 – 22.00h.

Predlozi za ledene poslastice

Toliko je razloga da volimo sirove poslastice! Sve kombinacije savršenih ukusa, boja i tekstura, i najbolje od svega, sirovi kolači i torte su fantastičan izbor za sve nas koji ne znamo da li bi pre pojeli sladoled ili kolač.

Zato danas osim našeg čoko borovnica sirovog kolača stižemo sa još ukusnih slatkih predloga, baš takvih između sladoleda i kolača.

  1. Borovnica i breskva sirova torta
  2. Limun & timijan sirovi kolač
  3. Švarcvald parfe u čaši
  4. Ledene jogurt kocke
  5. Čoko malina ledene štanglice

Recept: Čoko borovnica sirovi kolač

količina: 10 – 12 služenja

vreme pripreme: 30 min + 3h za hlađenje

Sastojci za donju koru

  • 180g ovsenih pahuljica
  • 8-10 većih (Medjool) urmi
  • 1 kašika kokosovog ulja
  • 2 kašike sirovog kakaa
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

Sastojci za karamel sloj

  • 6 većih (Medjool) urmi
  • 2 kašike nezaslađenog džema od borovnica
  • 80g crne čokolade
  • 2 kašike punomasnog kokosovog mleka
  • 2-3 kašike ovsenih pahuljica

Sastojci za krem od borovnica

  • 150g sirovog indijskog oraha prethodno omekšalog u vreloj vodi
  • 300ml čvrstog dela punomasnog kokosovog mleka
  • 250g svežih ili smrznutih borovnica
  • 3 kašike agave sirupa
  • 1 limun

Dekoracija

  • 100g crne čokolade
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • Sveže borovnice, listići mente i sirovo kakao zrno
  1. U procesoru sameljite ovsene pahuljice u brašno. Dodajte urme i ostale sastojke da se svi samelju zajedno i spoje u lepljivu loptu. Ovu smesu utisnite u kalup obložen providnom folijom da napravite donju koru kolača, i stavite u friz ili frižider da se hladi.
  2. Za karamel sloj, rastopite čokoladu na pari. U procesoru sameljite urme i kokosovo mleko u ujednačenu pastu pa u ovo umešajte rastopljenu čokoladu, džem od borovnica i ovsene pahuljice. Ovu smesu nanesite preko kore i vratite kolač na hlađenje.
  3. Za krem od borovnica, u procesoru sameljite indijski orah u kremastu pastu. Dodajte kokosovo mleko, borovnice, agavu, sok od polovine i izrendanu koricu celog limuna. Sve dobro sameljite i sipajte u kalup preko karamel sloja. Ostavite sada da se kolač duboko zamrzne.
  4. Pre služenja rastopite čokoladu na pari i umešajte kokosovo ulje. Ovom čokoladom prelijte kolač i ukrasite borovnicama, listićima mente i sirovim zrnima kakaa.

Prijatno i uživajte!