Divno osvežavajuća sirova torta od borovnica sa breskvama je pravi recept da obradujete celo društvo. Ili da ukradete trenutak samo za sebe, onako potpuno bezbrižno, samo torta, kafa i lenjo letnje popodne.

Šta god da rešite ovu kombinaciju slatkih šumskih borovnica i sočnih breskvi u kremu koji miriše na leto morate da probate. Torta se pravi lako, gotova je očas posla i možete da je čuvate u zamrzivaču sve do služenja za predivan desert u zadnji čas.

Krem naše torte možete da bojite po svom ukusu i u skladu sa namirnicama koje imate pri ruci. Šumske borovnice tako možete da zamenite gajenim ili miksom drugog šumskog voća a umesto korice limuna sjajno bi išla i pomorandža.

Rashlađenu tortu najbolje duboko zaledite u zamrzivaču pre služenja i izvadite bar 10tak minuta na sobnoj temperaturi pre nego ćete dodati toping. Nakon toga tortu čuvajte u frižideru.

Za tortu će vam biti potreban manji okrugli kalup 22-24cm, procesor ili bolji blender što zajedno sa svim ostalim priborom za udobno i uspešno kuvanje možete pronaći kod nas u Mercator centru, baš kao i sve sastojke za ovaj recept. Čekamo vas sa velikim izborom svežih, organskih i sezonskih namirnica od 08.00 do 22.00 svakog radnog dana.

Divlje šumsko voće je pravi dragulj koji nam iz prirode stiže svakog leta. Stoga pre nego pređemo na naš današnji recept, stižemo sa predlozima kako možete što bolje da iskoristite divlje borovnice ovog leta.

  1. Smuti

Šaka dve divljih borovnica uz kašiku kikiriki putera, kakao i biljno mleko je naš izbor za početak dana, iako borovnice možete da dodate i u zelene smutije na bazi povrća. Odlične su u svakom slučaju. Ako još dodate i smrznute borovnice, uživaćete u brzom i veoma ukusnom sladoledu.

  1. Limunada

Jednostavno klasičnoj limunadi dodajte šaku svežih borovnica. Ako prethodno još ispasirate borovnice dobićete jedinstvenu plavu limunadu. Par listića mente, i spremna je za služenje.

  1. Slatki hlebovi, mafini i kolači

Zamenite drugo voće ili dodajte šumsko u svoj omiljeni recept za kolače, banana hlebove ili mafine.

  1. Salate od zelenog ili korenastog povrća

Dodajte borovnice ili kupine u miks zelenih salata, brokolija, pomešajte ih sa svežim celerom, šargarepom, paškanatom. Prelijte sve dresingom, pospite orasima i uživajte. Borovnice imaju osvežavajuć prepoznatljiv ukus koji će salati dati potpuno novu dimenziju.

  1. Sos od borovnica

Brzo skuvan sos od borovnica možete da poslužite uz selekciju sireva i orašastih plodova, namaze na bazi sira, mesa ili uz pečeno meso.

Recept Borovnica breskva sirova torta

Količina: 8-12 služenja, manji kalup 22-24cm

Vreme pripreme: 30 min       Vreme hlađenja: 3H

Sastojci za sirovu koru

  • 100g pečenog lešnika
  • 220g ovsenih pahuljica samlevenih u brašno
  • 10 velikih Mejool urmi
  • 5 kašika kokosovog ulja u čvrstom stanju
  • ½ kašičice ekstrakta vanile

 

Sastojci za krem sa borovnicama

  • 120g indijskog oraha prethodno omekšalog u toploj vodi
  • 1 konzerva kokosovog krema
  • 100g finog kokosovog brašna ili proteina
  • 2 kašike agava sirupa
  • 2 kašike džema od borovnica bez šećera
  • 100g svežih borovnica
  • 1 limun

 

Sastojci za toping

  • 2 breskve
  • 50g svežih borovnica
  • 1-2 kašike džema od borovnica
  • 1 limun
  • 2 kašičice agava sirupa

 

  1. U procesoru krupnije sameljite lešnik, dodajte pahuljice, urme, ulje i vanilu i sve sjedinite u lepljivu smesu. Koru utisnite ravnomerno u kalup obložen papirom ili folijom i stavite u frižider da se hladi.
  2. Indijske orahe u procesoru sjedinite u pastu zajedno sa kokosovim kremom i agave sirupom. Nakon toga umešajte kokosovo brašno, koricu limuna, džem i sveže borovnice, i prelijte preko kore.
  3. Sada tortu stavite u zamrzivaču da se potpuno stegne ili sasvim zamrzne ako je ne služite istog dana.
  4. Pred služenje pripremite toping: breskve iseckajte na kriške, poprskajte sokom limuna i agave sirupom i ostavite par minuta sa strane.
  5. Za to vreme vrh torte premažite džemom od borovnica, pospite svežim borovnicama i na kraju poređajte breskve.
  6. Poslužite i uživajte a tortu dalje čuvajte u frižideru.