Neodoljiva bulgur obrok salata
Leti želimo što više sočnih ukusa, šarenih tanjira, neodoljivih aroma i, naravno, što manje kuvanja. Stoga vas pozivamo i ove nedelje u kuhinju, na kratko samo, jer naša bulgur obrok salata ispunjava baš svaki od ovih kriterijuma.
Bulgur je ukusna hranljiva namirnica i odlična za sve vrste obrok salata, pilave, punjenja, pa čak i kaše. Bulgur poput kus kusa nije potrebno kuvati, već samo preliti vrelom vodom i malo sačekati. Kroz 15tak minuta, bulgur je gotov i ostaje samo da spremimo povrće, smućkamo preliv, začinimo i poslužimo.
Osim bulgura, sveže povrće, začini i kvalitetne namirnice su presudne za još bolji ukus naše obrok salate. Slatki krompir u našem receptu možete zameniti šargarepom, bundevom, ali i patlidžanom, tikvicama, paprikom, praktično bilo kojim sezonskim povrćem koje se može lako i brzo ispeći u rerni. Umesto spanaća takođe možete da koristite kelj, blitvu, zelje, rukolu.
I za ovaj recept pustite mašti i svojim nepcima na volju. Spajajte i istražujte ukuse za baš svoju omiljenu kombinaciju – mi vas čekamo u Mercator centru svakoga dana od 08.00h do 22.00h sa svežim sezonskim namirnicama i svim sastojcima koji su vam potrebni.
Šta je bulgur
Bulgur je veoma svestrana namirnica za koju su znale i naše bake i koristile je kao osnovu za brojna jela. Bulgur je zapravo lomljeno zrno pšenice, delimično skuvano pa osušeno kako bi se lako čuvalo i još lakše pripremalo.
Vrste bulgura
U stvari, po sredi je uvek ista namirnica koju razlikuje način obrade zrna. Tako se bulgur deli na sitan, srednjeg zrna, krupan i veoma krupan.
Bulgur sitnog zrna će se kuvati tek nekoliko minuta dok je za najkrupniji potrebno i do 20tak.
Kako da pripremite bulgur
Najčešće je potrebno 2 šolje kipuće vode na 1 šolju bulgura, svakako proverite i vodite se uputstvom na pakovanju proizvođača.
Posudu sa prelivenim bulgurom poklopite i jednostavno ostavite sa strane.
Nakon 15-20 minuta sklonite poklopac, promešajte viljuškom i koristite.
Kako da čuvate bulgur
Otvoreno pakovanje bulgura najbolje je preručiti u staklenu teglu koja se hermetički zatvara i čuvati na tamnom i suvom mestu. Bulgur ovako može da stoji i do 24 meseca.
Sav višak skuvanog bulgura možete da čuvate u zatvorenoj posudi u frižideru nekoliko dana i koristite po potrebi.
Višak već skuvanog bulgura možete i da zamrznete.
Jela sa bulgurom
Tabule salata je sigurno jedno od najpoznatijih jela sa bulgurom od koje možete da krenete u istraživanje ove namirnice. Zajedno sa našom današnjom salatom.
Osim u salatama, bulgur možete da spremite na još mnogo načina:
- zapečen u rerni kao pilav ili
- udinstan na šporetu kao rižoto
- umesto pirinča u punjenim paprikama
- dodatak u čorbama, supama, paprikašima i svim jelima na kašiku
- poslastica ili slatka kaša uz pomoć voća, orašastih plodova i meda
Recept
Neodoljiva bulgur obrok salata
Količina: 4-6 služenja
Vreme pripreme: 45 min
Sastojci
- 150g bulgura
- 2 slatka krompira
- 500g svežeg spanaća ili 1 pakovanje smrznutog
- 150g mešanih semenki: lan, susam, suncokret, golica
- Oko 150g mlečnog ili biljnog feta sira
Začini i sastojci za preliv
- so, biber
- 2 kašičice belog luka u prahu
- 2 kašičice origana, svežeg ili suvog
- 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
- 1 pomorandža – rendana korica
- 1 crveni grejp – sok
- 1 limun – sok i rendana korica
- 2 kašike balzamiko glazure
- 2-3 kašike jabukovog sirćeta
- 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 kašika bagremovog meda
- Bulgur prelijte vrelom posoljenom vodom u količini po uputstvu sa pakovanja, poklopite i ostavite da se bulgur tako skuva.
- Krompir iseckajte na kockice, začinite sa malo soli i bibera i stavite u rernu na 200C da se ispeče dok ne omekša.
- Spanać prodinstajte koliko da uvene i začinite kašičicom belog luka i ½ kašike balzamiko glazure.
- Semenke blago istostirajte na tiganju bez ulja dok ne krenu da puštaju svoju aromu. Prespite u činiju i ostavite sa strane zajedno sa ostalim sastojcima da se ohlade.
- Napravite preliv: pomešajte da sjedinite ulje, sirće, preostali balzamiko, sok od citrusa, rendanu koricu limuna i pomorandže, med, đumbir. Na kraju umešajte origano, beli luk, so i biber po ukusu.
- U velikoj činiji pomešajte skuvani bulgur sa krompirom, spanaćem i semenkama, začinite prelivom i pospite komadićima sira.
Prijatno i uživajte!
Pratite nas na Instagramu
@mercator
Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.
There may be an issue with the Instagram access token that you are using. Your server might also be unable to connect to Instagram at this time.
Click here to troubleshoot.