Neodoljiva bulgur obrok salata

 

Leti želimo što više sočnih ukusa, šarenih tanjira, neodoljivih aroma i, naravno, što manje kuvanja. Stoga vas pozivamo i ove nedelje u kuhinju, na kratko samo, jer naša bulgur obrok salata ispunjava baš svaki od ovih kriterijuma.

Bulgur je ukusna hranljiva namirnica i odlična za sve vrste obrok salata, pilave, punjenja, pa čak i kaše. Bulgur poput kus kusa nije potrebno kuvati, već samo preliti vrelom vodom i malo sačekati. Kroz 15tak minuta, bulgur je gotov i ostaje samo da spremimo povrće, smućkamo preliv, začinimo i poslužimo.

Osim bulgura, sveže povrće, začini i kvalitetne namirnice su presudne za još bolji ukus naše obrok salate. Slatki krompir u našem receptu možete zameniti šargarepom, bundevom, ali i patlidžanom, tikvicama, paprikom, praktično bilo kojim sezonskim povrćem koje se može lako i brzo ispeći u rerni. Umesto spanaća takođe možete da koristite kelj, blitvu, zelje, rukolu.

I za ovaj recept pustite mašti i svojim nepcima na volju. Spajajte i istražujte ukuse za baš svoju omiljenu kombinaciju – mi vas čekamo u Mercator centru svakoga dana od 08.00h do 22.00h sa svežim sezonskim namirnicama i svim sastojcima koji su vam potrebni.

Šta je bulgur

Bulgur je veoma svestrana namirnica za koju su znale i naše bake i koristile je kao osnovu za brojna jela. Bulgur je zapravo lomljeno zrno pšenice, delimično skuvano pa osušeno kako bi se lako čuvalo i još lakše pripremalo.

Vrste bulgura

U stvari, po sredi je uvek ista namirnica koju razlikuje način obrade zrna. Tako se bulgur deli na sitan, srednjeg zrna, krupan i veoma krupan.

Bulgur sitnog zrna će se kuvati tek nekoliko minuta dok je za najkrupniji potrebno i do 20tak.

Kako da pripremite bulgur

Najčešće je potrebno 2 šolje kipuće vode na 1 šolju bulgura, svakako proverite i vodite se uputstvom na pakovanju proizvođača.

Posudu sa prelivenim bulgurom poklopite i jednostavno ostavite sa strane.

Nakon 15-20 minuta sklonite poklopac, promešajte viljuškom i koristite.

Kako da čuvate bulgur

Otvoreno pakovanje bulgura najbolje je preručiti u staklenu teglu koja se hermetički zatvara i čuvati na tamnom i suvom mestu. Bulgur ovako može da stoji i do 24 meseca.

Sav višak skuvanog bulgura možete da čuvate u zatvorenoj posudi u frižideru nekoliko dana i koristite po potrebi.

Višak već skuvanog bulgura možete i da zamrznete.

 

 

Jela sa bulgurom

Tabule salata je sigurno jedno od najpoznatijih jela sa bulgurom od koje možete da krenete u istraživanje ove namirnice. Zajedno sa našom današnjom salatom.

Osim u salatama, bulgur možete da spremite na još mnogo načina:

  • zapečen u rerni kao pilav ili
  • udinstan na šporetu kao rižoto
  • umesto pirinča u punjenim paprikama
  • dodatak u čorbama, supama, paprikašima i svim jelima na kašiku
  • poslastica ili slatka kaša uz pomoć voća, orašastih plodova i meda

Recept

Neodoljiva bulgur obrok salata

Količina: 4-6 služenja

Vreme pripreme: 45 min

Sastojci

  • 150g bulgura
  • 2 slatka krompira
  • 500g svežeg spanaća ili 1 pakovanje smrznutog
  • 150g mešanih semenki: lan, susam, suncokret, golica
  • Oko 150g mlečnog ili biljnog feta sira

 

Začini i sastojci za preliv

  • so, biber
  • 2 kašičice belog luka u prahu
  • 2 kašičice origana, svežeg ili suvog
  • 1 kašičica rendanog svežeg đumbira
  • 1 pomorandža – rendana korica
  • 1 crveni grejp – sok
  • 1 limun – sok i rendana korica
  • 2 kašike balzamiko glazure
  • 2-3 kašike jabukovog sirćeta
  • 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 kašika bagremovog meda

 

  1. Bulgur prelijte vrelom posoljenom vodom u količini po uputstvu sa pakovanja, poklopite i ostavite da se bulgur tako skuva.
  2. Krompir iseckajte na kockice, začinite sa malo soli i bibera i stavite u rernu na 200C da se ispeče dok ne omekša.
  3. Spanać prodinstajte koliko da uvene i začinite kašičicom belog luka i ½ kašike balzamiko glazure.
  4. Semenke blago istostirajte na tiganju bez ulja dok ne krenu da puštaju svoju aromu. Prespite u činiju i ostavite sa strane zajedno sa ostalim sastojcima da se ohlade.
  5. Napravite preliv: pomešajte da sjedinite ulje, sirće, preostali balzamiko, sok od citrusa, rendanu koricu limuna i pomorandže, med, đumbir. Na kraju umešajte origano, beli luk, so i biber po ukusu.
  6. U velikoj činiji pomešajte skuvani bulgur sa krompirom, spanaćem i semenkama, začinite prelivom i pospite komadićima sira.

 

Prijatno i uživajte!