Sirovi kolač sa kremom od limuna i majčine dušice

Limun i majčina dušica su dobro poznat kulinarski par. Sjajni su u klasičnim tortama pečenih kora,
patišpanjima, kolačima od maslinovog ulja, a sada smo ih probali i u sirovom kolaču sa bogatim
kremom od limuna i božanstvenom aromom majčine dušice. Sve što nakon degustacije možemo da
vam kažemo jeste da sačuvate i obavezno probate ovaj nežni recept.

Zvezde našeg kolača jesu limun i majčina dušica za koje nam je bilo potrebno tek nešto
pripreme da izvučemo najviše od obe namirnice.

Za kolač je najbolji visoko koncentrisan sok od limuna koji možete da napravite jednostavno
tako što ćete u blenderu ceo očišćen limun pretvoriti u sok i procediti. Ili koristite i već
gotove sokove za upotrebu u kuhinji koje uz sve ostale sastojke možete da pronađete u
našem Mercator centru svakoga dana od 08.00 do 22.00h.

Listiće sveže majčine dušice prelili smo sokom od limuna i ovu mešavinu ostavili da odstoji a
zatim procedili. Najbolje je da majčina dušica u soku od limuna stoji preko noći u frižideru
veče pre nego što ćete praviti kolač. Ako vam listići u kolaču ne smetaju ovu mešavinu
možete da napravite i koristite odmah tokom pripreme, a majčina dušica će svoje arome
ispuštati polako kako se kolač bude hladio.

Na kraju, da prenesete potpuni ugođaj leta, sunca i Mediterana poslužite naš kolač uz
odabrane komade Sicily My Love Casa Bianca kolekcije, i uživajte u lepoti svim čulima!

Hajde da zamirišemo leto! Pre nego pređemo na recept, stižemo sa predlozima o najboljim parovima
začinskog bilja i slatkih ukusa koje možete da probate pored limuna i majčine dušice:

1. Bosiljak i breskva
Dodajte par listića u kompot, zamirišite kolač ili spakujte breskvu, bosiljak i limun u bokal s
vodom za slatko osveženje.

2. Lavanda i šljiva
Zamislite tart sa šljivama zamirisan lavandom posut bademima, ili samo zapecite šljive
posute s malo kokosovog šećera i sa začinima u rerni.

3. Limun majčina dušica i kokos
Svež ili kao mleko, puter, jogurt, brašno, kokos možete da koristite u najrazličitijim oblicima
da probate ovaj nežni spoj ukusa.

4. Menta i lubenica
Probajte ih u nekoj osvežavajućoj voćnoj salati ili smutiju sa totalni efekat rashlađivanja po
letnjim vrelinama.

5. Ruzmarin i kajsija
Ispecite polovine kajsija u rerni sa malo ruzmarina i kokosovog šećera, ili ih složite u sočni
kolač na bazi maslinovog ulja.

Recept

Sirovi kolač sa kremom od limuna i majčine dušice
količina: 9 – 12 služenja / manji kalup 22-24cm
vreme pripreme: 45 min             vreme hlađenja: 3h

Sastojci za koru

  •  200g ovsenih pahuljica
  • 10 velikih svežih Mejool urmi ili 80g paste od urmi
  • 3 kašičice sirovog organskog kakao praha
  • 1 kašika kokosovog ulja

Sastojci za krem od limuna i majčine dušice

  •  100ml koncentrisanog soka od limuna
  •  1 kašika rendane korice limuna
  •  1 kašika agava sirupa
  • 120g indijskog oraha prethodno omekšalog u toploj vodi
  •  350ml punomasnog kokosovog krema
  •  1 kašika listića sveže majčine dušice
  •  ¼ kašičice kurkume u prahu

Sastojci za krem preliv od limuna

  • 120ml koncentrisanog soka od limuna
  • 120ml obranog kokosovog mleka
  •  2 kašike tapioke u prahu
  •  1 kašika agava sirupa
  •  ¼ kašičice kurkume u prahu

1. Kalup za kolač obložite providnom folijom.
2. Sve sastojke za koru sameljite i sjedinite u procesoru da dobijete lepljivu kuglu koju ćete
rasporediti u obložen kalup što ravnomernije. Stavite u frižider da se hladi dok pravite
ostatak kolača.
3. Za krem, indijski orah omekšajte toplom vodom 30tak minuta. Majčinu dušicu prelijte
sokom od limuna i ostavite minimum 30tak minuta u frižideru, zatim procedite da
odstranite listiće.
4. U procesoru prvo sameljite indijski orah u pastu, dodajte kokosov krem, agava sirup,
aromatizovan sok od limuna, koricu i kurkumu. Sve sjedinite i sipajte preko kore kolača
pa vratite u frižider da se dobro ohladi ili u zamrzivač ako kolač ne služite istog dana.
5. Za krem preliv od limuna tapioka prah umutite sa par kašičica vode da dobijete žitku
smesu.
6. Na tihoj vatri ili pari lagano zagrevajte kokosovo mleko, agavu i sok od limuna pazeći da
ne proključa. Sklonite sa ringle, umešajte tapioku i mešajte sve dok smesa ne počne da
se zgušnjava. Dodajte kurkumu i dobijeni krem prelijte preko kolača. Ovaj krem će se još
stegnuti hlađenjem te vratite u frižider da se dobro ohladi i da se svi ukusi lepo sjedine.
7. Ukrasite kolutovima limuna, grančicama majčine dušice i poslužite.

Prijatno i uživajte!