Brzi paradajz tart sa sirom i začinskim biljem

Leto je, stoga rerna na minimum za radost na maksimum uz jedan brzi paradajz tart iz naše kuhinje. Ovo je jelo kojem se sa radošću vraćamo i koje na najlepši način poručuje sa tanjira da je leto u punom jeku. Sačuvajte ovaj recept i probajte sočni mirisni zalogaj hrskave korice uz koji leto traje bar još malo duže.

Lagan i jednostavan, gotov tek koliko da se korica testa zažuti i sokovi paradajza pocure, naš tart je zvezda stola letnjih okupljanja, spontanih piknika, svih malih i velikih prilika da slavimo život. Pa gde ćemo veće radosti!

Naš paradajz tart možete da napravite i u posnoj, biljnoj verziji uz veoma mala prilagođavanja recepta. Jednostavno koristite posno lisnato testo, biljni sir, umesto žumancem koricu testa premažite sa malo maslinovog ulja i biljna verzija tarta spremna je za rernu. Ostaje još da spakujete korpu i ćebe za piknik, ili postavite sto, taman dok se tart ispeče.

Sve sastojke za ovaj tart recept, sočan zreo paradajz, začinsko bilje, uz veliki izbor sireva koje možete da koristite, pronađite u našem Mercator centru svakoga dana od 08.00 do 22.00. Osim namirnica, u centru vas čekamo i sa svime što vam je potrebno da postavite predivnu letnju trpezu, u kući ili na pikniku.

Paradajz je sigurno jedan od zaštitnih znakova leta. Da uživanje u svežim zrelim plodovima paradajza bude još veće donosimo naših top 5 predloga kako da iskoristite višak paradajza ovoga leta.

  1. Brzi sos iz rerne

Sos za pastu biće još ukusniji ako krupne komade paradajza zajedno sa crvenim lukom prvo zapečete u rerni a zatim ispasirate u blenderu sa bosiljkom, belim lukom i malo maslinovog ulja.

  1. Paradajz i voće

Ako već niste iskoristite ovo leto da probate neku od sjajnih kombinacija paradajza i voća. Breskve, kajsije, lubenica, šljiva, svo slatko letnje voće odličan je par sočnom paradajzu u hladnim čorbama i osvežavajućim slanim salatama. Naseckajte, pomešajte, dodajte začinsko bilje, sir, orašaste plodove, semenke, začinite i uživajte.

  1. Koktel od paradajza

Iskoristite sezonu za uvek svež sok od paradajza koji uz malo začina, začinskog bilja, meda, citrusa i sode možete da pretvorite u osvežavajući koktel.

  1. Gaspaćo hladna čorba

Paradajz je idealna osnova za ovaj fenomenalno ukusan obrok za 5 minuta. Za inspiraciju potražite recept za gaspaćo na našem sajtu, ovde.

  1. Čeri ruzmarin ražnjići

Stabljike sa kojih ste skinuli listiće ruzmarina iskoristite kao ražnjić za čeri paradajz. Premažite sa malo ulja i pravac na roštilj. Ili u rernu. Ovako grilovan aromatični paradajz koristite u salatama, na hlebu ili kao prilog uz jelo.

 

Recept

Brzi paradajz tart sa sirom i začinskim biljem

količina: 9 – 12 služenja

vreme pripreme: 20 min      vreme pečenja: 10 – 15 min

Sastojci

  • 1 pakovanje lisnatog testa
  • 500g svežeg sezonskog paradajza
  • 300g urde sira od surutke, drugog sitnog laganog sira ili biljne varijante
  • 1 veza mirođije
  • 1 šaka svežeg bosiljka
  • 1 manja veza peršuna
  • 1 puna kašika paste od maslina
  • so i biber po ukusu
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • po želji žumance za premazivanje testa

 

  1. Razvucite testo na debljinu od oko 1cm i stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Uključite rernu da se zagreje na 220C.
  2. Sir pomešajte sa seckanim začinskim biljem, pastom od maslina i začinite sa malo soli i bibera. Ovako pripremljen sir nanesite na testo u ravnomernom sloju pazeći da ostavite oko 3cm od svake ivice testa.
  3. Preko sira poređajte paradajz narezan na kriške, poprskajte maslinovim uljem i dodajte još malo soli i bibera preko paradajza.
  4. Nožem samo po površini zasecite testo prateći liniju po kojoj se sir završava da napravite koricu za tart i po želji ovaj deo testa premažite žumancem razmućenim sa 1 kašikom vode.
  5. Stavite u rernu i pecite 10-15 minuta ili dok korica ne porumeni.
  6. Poslužite rashlađeno i po želji ukrasite listićima bosiljka.

 

Prijatno i uživajte!