Hladna krem čorba od paprike i paradajza  

 

Ako bismo mogli leto da spakujemo u jedan tanjir to bi sigurno bio baš ovaj. Pun sočnih ukusa zrelog paradajza, slatke crvene paprike i mirisa začinskog bilja.

I dok se rashlađujemo ovom neobičnom krem čorbom uživajući u hrskavim komadićima aromatičnog hleba, ne možemo a da se ne nasmešimo svom bogatstvu ukusa koje dolazi od tek nekoliko sastojaka. Pa još od čorbe kojoj ne može ni pod poklopac da se zaviri, jer se ova čorba ne kuva.

Hladne čorbe možete napraviti u slanim ili slatkim varijantama, i to od različitog povrća, voća pa i kombinacija!

Ako ih do sada niste probali, preporučujemo vam da u istraživanje ovih ukusa krenete sa našim receptom, a za dalje kombinovanje ukusa tu je vaš Mercator Hipermarket sa sjajnim izborom uvek svežeg sezonskog povrća, voća, začinskog bilja, kao i ostalih sastojaka koji su vam potrebni za ovaj recept.

Hladne čorbe su zaštitni znak iberijskog poluostrva, posebno Španije. Gaspaćo je najpoznatiji, ali ima ih još vrarijacija: salmoreho, pora antekerana, ahoblanko, arhamolo, i sve karakteristično nastaju od svežeg, sirovog povrća, koje se seckanjem, blendanjem ili gnječenjem u avanu pretvara u fenomenalno ukusan obrok koji posebno prija na visokim temperaturama.

Originalni recept za koji kažu da je nastao još u rimsko doba, koristi samo hleb, vodu, sirće, ulje i so. Kasnije mu se, sa otkrićem Amerike, pridružuju paradajz, paprika, a onda i luk, začinsko bilje, krastavac i crveno voće kojim se gaspaćo zaslađuje, poput jagoda.

Danas se pored ovih gaspaćo pravi u najrazličitijim kombinacijama, pa tako možete da dodajete avokado, kukuruz, tikvice, zasladite lubenicom ili dinjom.

Gaspaćo se kažu pije blago prohlađen, ne leden i osim što prija ukusom, i neguje visokom koncentracijom vitamina, minerala i nutrijenata na tanjiru.

Iako se ne zna sa sigurnošću, smatra se da naziv gaspaćo ima arapsko poreklo i znači natopljen hleb. Mi smo ovom prilikom napravili aromatizovane krutone, ali u gaspaćo možete da dodate i jednostavno iseckan hleb, najbolje onaj koji odstoji dan ili dva.

Ipak, najvažnije za dobar gaspaćo je sveže povrće, ono na vrhu svoje sezone, sazrelo do slatkog i sočnog.

A mi smo upravo u tom dobu godine što se paradajza i paprike tiče, pa vam preporučujemo da je iskoristite i na ovaj način.

U gaspaću možete da uživate i kao u užini, predjelu, laganoj večeri, a sve što preostane iskoristite za salate ili preliv za pastu, jer kako španska pesmica kaže „nikada dosta gaspaća“.

Recept za hladnu krem čorbu od paprike i paradajza sa domaćim aromatizovanim krutonima

 

Količina: 4 služenja

Vreme: 30 min

 

Sastojci za čorbu:

  • 2-3 mesnate crvene paprike
  • 500g paradajza: šljivar ili volovsko srce
  • 100ml punomasnog kokosovog mleka
  • Šaka svežeg vlašca
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • 1,5 kašičica krupne morske soli
  • 1,5 kašičica sumak začina
  • Biber ili čili paprika po ukusu
  • 2dcl vode ili kockice leda

 

Sastojci za domaće krutone:

  • 250g ražanog, kukuruznog ili belog hleba, najbolje 1-2 dana starog
  • 100ml ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašičice svežeg ruzmarina sitno seckanog
  • 2 kašičice sušenog origana
  • 1 kašičica sumak začina
  • 1 kašičica belog luka u prahu
  • So i biber po ukusu

 

Ostali sastojci:

  • 2-3 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • Svež bosiljak

 

Da pripremite čorbu:

  1. Paprike i paradajz iseckajte na krupne komade i sameljite u blenderu.
  2. Dodajte kokosovo mleko, vlašac i ostatak začina i sve dobro sjedinite u blenderu.
  3. Preručite u bokal ili činiju i dopunite hladnom vodom ili kockicama leda.
  4. Ostavite da se dobro ohladi ili led istopi, promešajte i poslužite sa domaćim krutonima, aromatizovanim maslinovim uljem i listićima svežeg bosiljka.

 

 

Da pripremite domaće krutone:

  1. Hleb iseckajte na kockice i poređajte po plehu.
  2. Pomešajte začine i začinsko bilje sa maslinovim uljem.
  3. Ovom smesom obložite kockice hleba tako što ćete ih premazati ili poprskati i promešati.
  4. Stavite u rernu na 160C i pecite 10tak minuta. Okrenite i po potrebi dopecite s druge strane još par minuta ili dok ne postanu zlatno žute.

 

Prijatno i uživajte!