Ako imamo sreće, ostarićemo i dočekati što poznije godine. Bićemo svedoci svih malih i velikih promena svog tela, lica, kose, kože, mišića, zglobova. Imaćemo jedinstvenu, veličanstvenu priliku da učestvujemo u životu i iskusimo ga u svoj njegovoj punoći.

Iz takve perspektive godine i starenje su jedna od onih pojava ispred kojih sigurno ne želimo da stavimo prefiks protiv. Kada su godine po sredi želimo da razmišljamo samo pro i kako da ih bude što više. Ono kako želimo da se bavimo starenjem jeste kako da svaku sledeću godinu dočekamo zdravi i vitalni. Sa više osmeha i boljim osećajem u svojoj koži. Dobro, i mrvicu mudriji.

Zašto su baš tvoje godine najbolje godine

Svi smo mi u svojim dvadesetim mislili da su četrdesete duboka starost. I svi smo se u četrdesetoj ovome grohotom nasmejali. Jer kao što broj na etiketi odeće ne govori baš ništa o lepoti tela, isto je i sa brojem svećica na rođendanskoj torti.

Nema roka u kojem moramo da uradimo, završimo, počnemo, postanemo, jer život je kao integralni deo prirode sav u ritmu i ciklusima koji se smenjuju i prepliću. Ma koliko godina da napunimo, iskustava prođemo, životnih ciklusa otvorimo i zatvorimo, čak i kada se nečemu vratimo, svako to iskustvo je uvek novo i uzbudljivo. U tome je lepota života.

Tako da su bez obzira na broj baš te godine u kojima smo sada, u ovom trenutku, uvek i bespogovorno najbolje. Jednostavno zato što su jedinstvene i neponovljive.

The Body Shop, British Rose set za negu tela

Kako da negujemo svoj proage mindset

Stalna utrka da pošto poto izgledamo mlađe nego što jesmo je iscrpljujuća. Dajući sebi dozvolu da starimo na najbolji mogući način deluje rasterećujuće na telo i psihu. Prihvatanjem svake svoje godine prihvatamo i svoje biće u potpunosti. Dajemo sebi za pravo da budemo to što jesmo, poštujemo svoja životna iskustva i oslobađamo prostor da osetimo i iskusimo životnu radost svakoga dana.

Prihvatanje godina i starenja ne znači odustajanje od sebe, naprotiv. Prihvatanjem samo pravimo prostor da slavimo sebe i život, a to je na prvom mestu da pružimo sebi holističku negu tela i duha. Onu kojom obuhvatamo zdravlje i lepotu na svim nivoima našeg bića.

Odgovarajuća kvalitetna ishrana, dobar san, fizička aktivnost, kozmetika jednako su važni kao i ispunjavajući odnosi koje gradimo, nove destinacije koje otkrivamo, knjige koje čitamo, aktivnosti kojima negujemo svoj mentalni i duhovni wellbeing, podržavamo radoznalost ili doprinosimo sredini i zajednici u kojoj živimo.

The Body Shop, Vitamin E overnight serum in oil

Energija je neprolazna, a strast prema životu zarazna. Koliko se puta iznenadimo da neko izgleda mnogo mlađe od godina koje ima. Kada se bolje zagledamo primetimo da je to što vidimo kao mladost ono čime ta osoba zrači iznutra, ne nužno nedostatak borica ili nepravilnosti tena.

Snaga, lepota, mudrost, posvećenost, inteligencija, saosećanje, duhovitost, empatija i sve ono što čime se prepoznajemo i povezujemo su bezvremeni deo naše energije u svakom životnom dobu.

The Body Shop, Vitamin E moisture sleeping mask

Starenje je privilegija i razlog da slavimo život. Svaka godina je razlog za radost. Svaki novi dan u kojem se probudimo je još jedna prilika da se radujemo životu. Ako na svako svoje jutro gledamo kao na novu priliku da u potpunosti iskusimo čudo života koje nam je dato već se punimo radošću, dobrom energijom, odajemo priznanje životu i svakoj svojoj godini.

A to je najbolji put da negujemo i održimo strast prema životu, vitalnost i osmeh na licu. I umesto o broju svećica, razmišljamo o ukusima torte kojom ćemo proslaviti idući rođendan.

Cvećara Ivona, orhideja