Ova salata je dokaz da i boranija može da bude uzbudljiva! Pripremili smo je da bude hrskava, osvežavajuća, puna ukusa i čitav obrok za koji vam neće trebati duže od 20 minuta.

Ova salata od boranije sa lanom orasima i hrskavim hlebom je sve što želimo od letnjeg jela – lagana, brzo gotova, a bogata teksturama i ukusima. Hrskava boranija, orašasti tonovi lana i oraha, svežina celera i radiča, uz aromatični citrusni preliv i zapečene kockice hleba koje joj daju dodatnu punoću – čine savršen spoj.

Možete je pripremiti kao samostalan, hranljiv obrok, pogotovo u vrućim danima kada telo prirodno traži osveženje i lakoću. Biće i sjajan dodatak uz letnji roštilj, omlet ili ribu.

Po želji, salatu možete obogatiti dodatkom fete ili drugog belog sira, pečenog tofua ili komadićima pečene piletine iz rerne – za one trenutke kada želite malo više.

Uživajte u ovim jednostavnim a živopisnim ukusima.

Letnje obrok salate i prilozi

Bilo da ih izaberete kao samostalan obrok ili prilog, ove salate i ukusi su naša topla preporuka do brzih i negujućih obroka za dugo toplo leto. Pripremite svoje omiljene tanjire i činije za salate i izaberite svoj omiljeni recept sa liste.

  1. Mediteranska salata sa plavim patlidžanom

Ovo je jednostavna obrok salata bogatog ukusa koji stiže u slojevima hranljivog sočiva i pečenog zrelog letnjeg povrća, kapara, maslina, svežeg peršuna uz dašak mente i limuna, koja će sigurno oduševiti sve goste.

  1. Obrok salata sa hrskavom kinoom i prelivom od bosiljka

Hrskava kinoa je super zabavan i super hranljiv dodatak ovoj obrok salati sa prelivom od bosiljka i mnogo šarenog sezonskog povrća. Pripremite je očas posla ili dan unapred za ukusan i osvežavajući obrok koji će vas čekati spreman u frižideru.

  1. Losos letnja salata

Spojili smo hrskave teksture i svežinu crvene paprike, celera, čeri paradajza, limuna, sa sočnim i slatkim ukusima zrelih nektarina, manga i domaće dinje, sa finim mesom lososa i aromatičnim prelivom.

  1. Sveža salata sa tahini prelivom

Gotova za tek 20tak minuta, lagana jer nema dodatog ulja i neodoljivo ukusna kombinacija hrskavog povrća, zamamnog tahinija i začina, ova salata je recept kojem se radujemo i od srca preporučujemo.

  1. Mocarela salata sa prelivom od maslina i paradajza

Lagano, aromatično i sunčano na tanjiru – ako volite jela koja se pripremaju brzo, a ostavljaju raskošan utisak, ova salata bi mogla postati vaš novi letnji klasik.B

 Recept Salata od boranije sa lanom orasima i hrskavim hlebom

Vreme pripreme: 20 min

Količina: 4 – 6 služenja

Sastojci:

  • 450g tanke „olovka“ zelene boranije
  • 200g radiča iseckanog na tanje tračice
  • 200g celera u štapu iseckanog na kockice
  • 100g mladog crvenog luka sitno iseckanog
  • 1 mladi beli luk sitno iseckan
  • 2 pune kašike mlevenog zlatnog lana
  • ½ šolje oraha
  • 3-4 parčeta integralnog hleba iseckanog na kockice

i još

  • 70ml maslinovog ulja
  • 2 veća limuna
  • 2 kašike belog balzamiko sirćeta
  • 5 kašičica bagremovog meda
  • so i biber po ukusu
  • opciono: 2-3 kašičice crnog kima i 1 kašičica suve čili paprike

Priprema:

  1. Boraniju kratko blanširajte u posoljenoj vodi koliko da smekša a i dalje ostane hrskava, procedite i prebacite u ledenu vodu da prekinete proces kuvanja i da boranija zadrži lepu zelenu boju.
  2. Kockice hleba rasporedite u pleh za rernu, posolite i po želji pospite sa malo čili paprike, poprskajte sa malo ulja i pecite u rerni na 180C 15 minuta da hleb postane hrskav.
  3. Za to vreme napravite preliv za salatu: spojite ostatak maslinovog ulja, koricu i sok limuna, sirće, med, so i biber i dobro umutite da dobijete glatku emulziju.
  4. Boraniju sipajte u veću posudu i odmah pomešajte sa mlevenim lanom da se svaki komad obloži. Zatim dodajte i ostale sastojke: radič, celer, crveni i beli luk, orahe i sve začinite prelivom.
  5. Dobro promešajte i na kraju dodajte hrskavi hleb, i po želji crni kim i čili papriku.

Prijatno i uživajte!